Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έχει αρχίσει από τις 7 το πρωί οι εκλογές των αυτοδιοικητικών εκλογών σε όλη την Ελλάδα. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 μμ.

Τοvima.gr θα μεταδίδει από τι κλείσιμο της κάλπης τα exit pall και στη συνέχεια ζωντανά τα αποτελέσματα όπως τα δίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, «ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα», και παράλληλα τόνισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εκτός ελαχίστων περιπτώσεων έφτασαν εγκαίρως στα εκλογικά τμήματα, ενώ τα όποια μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν «αντιμετωπίστηκαν άμεσα».

Ο υπουργός έστειλε και μήνυμα κατά της αποχής από τις κάλπες, λέγοντας: «Οι πολίτες δεν πρέπει να επιτρέψουν να αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό τους».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η δύναμη του εκλογικού σώματος ανέρχεται σε 9.871.733, εκ των οποίων 4.779.471 άνδρες και 5.092.262 γυναίκες, ενώ 108.691 άτομα θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα επιδεικνύοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί.

Εκτός από περιφερειάρχες και δημάρχους, οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους, δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικής κοινότητας, συμβούλους τοπικής κοινότητας και εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, οι εκλογείς είναι 9.871.733, (με 4.779.471 εξ αυτών άντρες και 5.092.262 γυναίκες).

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα επιδεικνύοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί.

Εκτός από περιφερειάρχες και δημάρχους, οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους, δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικής κοινότητας, συμβούλους τοπικής κοινότητας και εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας.

Στο www.tovima.gr θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ζωντανά τη ροή των αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Εκ των 1.441 συνδυασμών που μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, 626 είχαν συμμετάσχει και στις εκλογές του 2010, ενώ από μεριάς ψηφοφόρων, οι άνω των 18 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά είναι 108.691, εκ των οποίων οι 55.186 είναι άνδρες και οι 53.505 γυναίκες.

Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες η Singular Logic, φέτος η πρώτη ασφαλής στατιστική εκτίμηση θα είναι στις 23:00 και όχι νωρίτερα όπως στις προηγούμενες εκλογές, μιας και οι συνδυασμοί είναι περισσότεροι κατά 10% σε σχέση με το 2010, ενώ είναι μειωμένα κατά το ίδιο ποσοστό τα εκλογικά τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε τμήμα αυξάνεται ο αριθμός των ψηφοδελτίων που καταμετρώνται. Επίσης, στις σημερινές εκλογές συμμετέχει διπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με το 2010.

Οι κάλπες θα άνοιξαν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 19:00, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.