Μπορεί κανείς να μη γνωρίζει το πότε θα διεξαχθούν οι προσεχείς εθνικές εκλογές, αλλά αν κρίνει από τη συμπεριφορά ορισμένων υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα στοιχημάτιζε ότι και αυτές δεν θα αργήσουν. Για την ακρίβεια, για τους βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται ή που θα επιδιώξουν να εκλεγούν στη Β’ Περιφέρεια Αθήνας η προεκλογική περίοδος έχει ήδη αρχίσει. Αλλοι αναζητούν από τώρα εκλογικά κέντρα. Αλλοι οργανώνουν μικρές συγκεντρώσεις σε σπίτια πολιτικών φίλων. Και άλλοι επιδίδονται στο προσφιλές σπορ των πολιτικών, δηλαδή τη διαρροή πληροφοριών και φημών με στόχο την αποδυνάμωση των συνυποψηφίων τους. Και κάπως έτσι έχει ήδη αρχίσει ο πόλεμος!
Οσο πιο υψηλή δημοτικότητα εμφανίζει κάποιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών τόσο εντονότερες είναι και οι επιθέσεις που δέχεται. Πιο ψηλά στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ακολουθούν οι κ.κ. Ι. Μιχελάκης και Κ. Χατζηδάκης. Κάπου εκεί στην πρώτη πεντάδα εμφανίζονται σε αρκετές δημοσκοπήσεις ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Εκτός από τον κ. Μιχελάκη που μετακομίζει στη Β’ Αθηνών από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στην ίδια περιφέρεια μετακομίζει και ο κ. Ν. Δένδιας από την Κέρκυρα. Και αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, έχει καλώς. Ολοι οι καλοί χωρούν. Στην περίπτωση όμως που δεν είναι, είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους δώδεκα βουλευτές της ΝΔ στη Β’ Αθηνών θα βλέπουν τις συνεδριάσεις της επόμενης Βουλής από την τηλεόραση…
Γιατί ξαφνικά ξεκίνησαν οι προεκλογικές προετοιμασίες των βουλευτών της ΝΔ ενώ η κυβέρνηση διά του Πρωθυπουργού δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία; Διότι πολύ απλά δεν πιστεύουν πως ο κ. Σαμαράς στη συγκεκριμένη περίπτωση ό,τι λέει το εννοεί! Πρώτον, επειδή θεωρούν ότι η ηγεσία του ΠαΣοΚ θα αμφισβητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, προκαλώντας τριγμούς και στη σταθερότητα της κυβέρνησης. Και, δεύτερον, επειδή εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015 με τη βοήθεια της ΔΗΜΑΡ που δεν θα τολμήσει να συνταχθεί εκ νέου με την κυβερνητική πλειοψηφία, αναγκάζοντας εν τέλει την κυβέρνηση να καταφύγει σε εκλογές για να μην πληρώσει η χώρα μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Στη Β’ Αθηνών εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές 13 βουλευτές. Από αυτούς αποχώρησε ο κ. Β. Πολύδωρας, αλλά τουλάχιστον δύο επιπλέον βουλευτές θα είναι στο ψηφοδέλτιο, διεκδικώντας μάλιστα κορυφαίες θέσεις: ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο παραμένουν πέντε ακόμη υπουργοί (Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Αδωνις Γεωργιάδης και Π. Παναγιωτόπουλος), ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ πιθανότατα θα επιστρέψει και ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, αν δεν κατορθώσει να κατακτήσει τον δήμο. Στις ψήφους των γυναικών ψηφοφόρων εκτιμάται ότι θα έχουν προβάδισμα οι κυρίες Σοφία Βούλτεψη, Αννα Καραμανλή και Κατερίνα Παπακώστα, ενώ τη δυνατότητα επιβίωσής τους έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν οι κ.κ. Α. Ντινόπουλος και Γερ. Γιακουμάτος.
Ακόμη και αν η ΝΔ παραμείνει πρώτο κόμμα, δύσκολα θα διατηρήσει 13 έδρες, παρά την αύξηση των εδρών με τη νέα απογραφή, καθώς στο παιχνίδι θα μπουν και άλλα κόμματα, με πρώτο Το Ποτάμι. Αν η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα, εκτιμάται ότι θα χάσει τουλάχιστον τέσσερις-πέντε έδρες.
Υπόγειες έχθρες


Οπως είναι φυσικό, οι προσπάθειες αλληλοεξόντωσης των υποψηφίων στο παρασκήνιο μαίνονται ήδη. Οι κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, που σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις, θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής που δέχονται για τους χειρισμούς τους εκπορεύεται από εσωκομματικούς τους αντιπάλους. Αλλά και συνάδελφοί τους βουλευτές βεβαιώνουν ότι και οι ίδιοι δεν λένε τα καλύτερα όταν ερωτάται ο ένας για τον άλλον, με πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις το «νεοφιλελεύθερος» για τον κ. Μητσοτάκη και το «ακροδεξιός» για τον κ. Γεωργιάδη.
Το ίδιο «υπόγεια εχθρικές» είναι οι σχέσεις του κ. Μιχελάκη με τον κ. Δένδια, που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αρένα της Β’ Αθηνών και διεκδικούν θέσεις στην πρώτη πεντάδα.
Από τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έγινε σαφές πως ούτε οι σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μιχελάκη είναι οι καλύτερες.
Εσωκομματικούς του αντιπάλους αναγνώρισε και ο κ. Χατζηδάκης στην κριτική που δέχθηκε πρόσφατα για τους χειρισμούς του στις διατάξεις για το γάλα και για τα ταξί. Ενώ και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης διατυπώνει παράπονα για τη «χλιαρή» στήριξη που είχε από τους συνυποψηφίους του κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας που του κατέθεσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το Μαξίμου συνιστά σε όλους ψυχραιμία. Αλλά όταν συγκρούονται τα μεγάλα ονόματα, ούτε η ψυχραιμία μπορεί εύκολα να επικρατήσει ούτε η σύγκρουση μπορεί να κρατηθεί μυστική. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ