Επανακατατέθηκε στη Κυπριακή Βουλή το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις έπειτα από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής. Για το θέμα θα συγκληθεί έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

Στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε έγινε ενσωμάτωση όλων των τροπολογιών που έχουν συζητηθεί και για τις οποίες έχει δοθεί έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της τρόικας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν υπάρχει πιθανότητα να συγκληθεί εκτάκτως και σήμερα η Βουλή για να το συζητήσει, αλλά απάντησε ότι αυτό επαφίεται στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Να σημειωθεί ότι εχθές το βράδυ μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου από την Βουλή πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών (ΔΕΚΟ) ήρθε και πάλι σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο με στόχο όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης να ανατραπούν δυσάρεστες εξελίξεις και να διατηρηθεί η πορεία οικονομικής ανάκαμψης και σταθεροποίησης της χώρας.

«Ελπίζουμε να έχουμε τη συγκατάθεση της Βουλής, έτσι ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα που επηρεάζουν την αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία στιγμή που, ήδη, ανακτά την αξιοπιστία της και σταθεροποιείται η κατάσταση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η διατήρηση του ρόλου της Βουλής καθ’ όλη τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι διασφαλισμένα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση των τροπολογιών είναι προϋπόθεση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ είναι προαπαιτούμενο της τρόικας, η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται σε στάση αναμονής.

Έτσι βρίσκεται στον αέρα η έγκριση της τέταρτης δόσης ύψους 236 εκατ. ευρώ και επίσης εκφράζονται φόβοι για την αναβολή της αποδέσμευσης 1,5 δισ. ευρώ που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των συνεργατικών τραπεζών στην Κύπρο.

Η απόρριψη του νομοσχεδίου από την Βουλή προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέλαβε να ενημερώσει σήμερα το πρωί και την τρόικα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιούσαν σήμερα ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί η επόμενη δόση από την τρόικα το κράτος δεν θα μπορέσει να πληρώσει στο σύνολο τους μισθούς και τις συντάξεις.


Στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας οι παραιτήσεις των υπουργών

Πριν από λίγο κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπέβαλαν την παραίτησή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλοι οι υπουργοί.

Την παραίτηση των υπουργών ζήτησε ο ίδιο ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να αποσύρει του τέσσερις υπουργούς με τους οποίου συμμετείχε στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης παρακάλεσε τους υπουργούς να παραμείνουν στις θέσεις τους έως τις 15 Μαρτίου ημερομηνία στην οποία θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωνε θετικά μηνύματα για τον Ιανουάριο στο δημοσιονομικό ισοζύγιο καθώς καταγράφεται μεγαλύτερο πλεόνασμα σε σχέση με το περσινό. Η δημοσιονομική βελτίωση αποδίδεται στη σημαντική συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών και στη συνεχή πτώση των εσόδων.

Μήνυμα Ν. Αναστασιάδη μέσω twitter

«Δεν αλλάζω πολιτική. Είμαι αποφασισμένος η χώρα να συνεχίσει στο δρόμο της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης. Στόχος μου είναι η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο και η ανάκαμψη του τόπου», ήταν το σύντομο μήνυμα μέσω twitter του Ν. Αναστασιάδη μετά την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κομισιόν: Προαπαιτούμενο για την δόση η ψήφιση του νομοσχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις

Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Κύπρο είναι, όπως ξεκαθαρίζει η Κομισιόν, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών το οποίο κατατίθεται εκ νέου σήμερα, Παρασκευή, διαφοροποιημένο στην κυπριακή Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Όλι Ρέν, Σάιμον Ο’ Κόνορ ανάφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την απόρριψη του νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και επαναλαμβάνω ότι είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» κατέληξε ο εκπρόσωπος.