«Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί για την Ελλάδα, όπως και για την Μάλτα, μείζον εθνικό και κοινωνικό πρόβλημα. Συνιστά επίσης σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ευελπιστούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας για την αντιμετώπιση του κοινού αυτού προβλήματος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψή του στη Μάλτα.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο χωρών και επεσήμανε την ένταξη της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Ελληνικής Προεδρίας το 2003.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, υπογράμμισε την μεγάλης σημασίας αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και ζήτησε και τη στήριξη της Μάλτας.

Ειδική αναφορά έκανε στο Κυπριακό, όπου ανέφερε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία για μία βιώσιμη και λειτουργική λύση η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ», υπογράμμισε πως «είναι ανεπίτρεπτο ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος, να ευρίσκεται υπό καθεστώς εισβολής και παράνομης κατοχής» και κάλεσε την Τουρκία να συμβάλλει και αυτή με θετικό τρόπο στην επίλυση του προβλήματος.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις δραματικές εξελίξεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής ευχόμενος την ομαλοποίηση της εσωτερικής τους πολιτικής κατάστασης, την παγίωση δημοκρατικών καθεστώτων και την επαναφορά σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας.

Όσο για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Μάλτας ο κ. Παπούλιας σημείωσε, στην αντιφώνησή του προς τον ομόλογό του της Μάλτας Τζώρτζ Αμπέλα, ότι η οικονομική συνεργασία αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.