Διαφωνίες ακόμη και στους κόλπους των εισηγητών της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο και τα πεπραγμένα της τρόικας έφερε στην επιφάνεια η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εισηγητές της κκ. Οτμαρ Κάρας και Λιεμ Χοάνγκ-Νγκοκ μετά το πέρας της επίσκεψής τους στην Αθήνα.
Η βαθιά πολιτικοποίηση της επίσκεψης και η δήλωση Κάρας ότι όταν συναντήθηκε με τον κ. Αλ. Τσίπρα στο Στρασβούργο δεν άκουσε καμία πρόταση από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν επιβαρύνει έτι περαιτέρω το κλίμα. Ωστόσο κατέστη σαφές ότι όσοι περιμένουν να αλλάξει κάτι από αυτή την έκθεση μάλλον πλανώνται πλάνην οικτράν, ενώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ακόμη και για στοιχειώδη ζητήματα.
«Δεν αξιολογώ την πολιτική του κ. Τσίπρα»


Σε ό,τι αφορά το θέμα με τις δηλώσεις Κάρας για τον κ. Τσίπρα, ο αυστριακός ευρωβουλευτής και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται στην Ελλάδα «για να αξιολογήσω την πολιτική του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο αρνήθηκε να πάρει πίσω την επίμαχη δήλωσή του. «Δεν αναιρώ τα όσα είπα» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας «υποστηρίζει το έργο μας με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και ο Πρωθυπουργός».
Την ίδια στιγμή ο κ. Νγκοκ, γάλλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εξέφραζε τις ευχαριστίες του για τη συμβολή του κ. Τσίπρα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της έκθεσης, δείχνοντας μάλιστα προς τους δημοσιογράφους φάκελο με το σύμβολο του ΣΥΡΙΖΑ στο εξώφυλλο για να αποδείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όντως προσκόμισε στοιχεία –άγνωστα ποια όμως –στους δύο συνεισηγητές.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση αυτή καθαυτή ο κ. Κάρας προσπάθησε να την αποσυνδέσει από τη χώρα μας. «Γράφουμε μια έκθεση για την τρόικα, όχι για την Ελλάδα» δήλωσε, προσθέτοντας λίγο αργότερα με νόημα ότι «δεν πρόκειται για μια έκθεση για λαϊκιστές». Τόσο οι δύο συνεισηγητές όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκαθάρισαν ότι η τρόικα ήταν ουσιαστικά αναγκαίο κακό και πρέπει να βρεθεί τι θα γίνει στο μέλλον.
«Η τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της»


Οι κκ. Κάρας και Νγκοκ μίλησαν ξανά για την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησης και διαφάνειας, καθώς και για την ανάγκη να βρεθούν λύσεις που θα εδράζονται στο κοινοτικό δίκαιο και όχι σε διακυβερνητικές λύσεις. Ο κ. Κάρας πάντως ξεκαθάρισε ότι σε όσες χώρες παραμένουν σε καθεστώς Μνημονίου και προγράμματα προσαρμογής «η τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της», απαντώντας σε όσους ζητούν την άμεση κατάργησή της…
Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να βρεθούν λύσεις που θα αξιοποιούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στην ανάγκη αλλαγής των Συνθηκών και στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Ωστόσο, στις συνθήκες που επικράτησαν στο ξέσπασμα της κρίσης ήταν αδύνατον να έχει γίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα ο κ. Κάρας τόνισε σε μια αποστροφή του ότι τότε «το μόνο εργαλείο που διαθέταμε ήταν η συμμετοχή των κρατών-μελών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Διαφωνίες και για την καθυστέρηση


Ο αυστριακός ευρωβουλευτής απέκρουσε πάντως σε ερώτηση του «Βήματος» την κατηγορία ότι η Ευρωβουλή καθυστέρησε πολύ να ελέγξει τα πεπραγμένα της τρόικας. Ανέφερε ότι ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2011 και ότι άλλες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν κινητοποιηθεί, με έμφαση στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονίων, χωρίς όμως να γίνει πειστικός.
Ο γάλλος ομόλογός του όμως «έριξε το μπαλάκι» στο ΕΛΚ που «έπαιξε καθυστέρηση», όπως είπε, στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ο κ. Νγκοκ έδωσε αρκετή έμφαση στο ζήτημα μιας πιο έγκαιρης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία αν είχε γίνει θα μπορούσε κατά την άποψή του να μετριάσει την ένταση της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η ψήφιση της έκθεσης για τον ρόλο και τα πεπραγμένα της τρόικας αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός του Μαρτίου.
Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 30 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus