Ο 56χρονος Χριστόδουλος Ξηρός έχει συναντήσει τα τελευταία 24ωρα τον 43χρονο Νίκο Μαζιώτη και ετοιμάζουν μαζί μια εντυπωσιακή επίθεση. Πιθανώς δεν κρύβονται στο ίδιο μέρος αλλά είναι σε συνεχή επικοινωνία οργανώνοντας επίθεση-επίδειξη ισχύος. Η προκήρυξη για τους πυροβολισμούς στην κατοικία του γερμανού πρέσβη καθυστερεί να αποσταλεί γιατί ακριβώς ο Μαζιώτης, που φαίνεται να κρύβεται πίσω από αυτή, έχει το νέο δεδομένο της ενίσχυσης της οργάνωσής του από τον Χριστόδουλο Ξηρό και ετοιμάζουν νέο χτύπημα. Η συνεργασία Μαζιώτη -Ξηρού προκαλεί εντυπωσιακά σημαντική ανησυχία γιατί ουσιαστικά ενώνει δύο αντιλήψεις αντάρτικου πόλης. Τις οργανωμένες επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα» και τη βιαιότητα και τα «χτυπήματα» μεγάλου βεληνεκούς και «εν ψυχρώ» της «17 Νοέμβρη».
Αυτά είναι τα απόρρητα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τα τελευταία 24ωρα σε σχέση με τις κινήσεις και τα σχέδια του 56χρονου δραπέτη Χριστόδουλου Ξηρού.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν πλέον σειρά πληροφοριών ότι ο 56χρονος, πρώην μέλος της 17Ν, μετά το αρχικό «σύστημα υποστήριξης» από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» έχει ενταχθεί στην πολυμελή ομάδα του Νίκου Μαζιώτη. Πρόκειται για την ίδια ένοπλη ομάδα που έχει σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε ληστείες στα Μέθανα, στο Βελεστίνο, στις Σπέτσες, στη Νεμέα και αλλού, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., η ομάδα «πρώτης γραμμής» του νέου αντάρτικου πόλης προετοιμαζόταν μεθοδικά τους τελευταίους επτά μήνες και σε αυτήν εντάχθηκαν μέλη ομάδων επαναστατικής βίας που είχαν συλληφθεί ξανά από τις διωκτικές αρχές. Επρόκειτο για τη μεγάλη «ανασύνταξη» από το προηγούμενο καλοκαίρι του ένοπλου αγώνα στη χώρα μας. Με βάση αυτό το δεδομένο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνεκτιμούν τα εξής τέσσερα δεδομένα:
ΠΡΩΤΟΝ: Το τελικό σύστημα υπόθαλψης Χριστόδουλου Ξηρού και Νίκου Μαζιώτη είναι τελικά το ίδιο και είχε ουσιαστικά τον ίδιο τρόπο οργάνωσης. Οι Ξηρός και Μαζιώτης δεν εξαφανίστηκαν αμέσως, ο μεν πρώτος όταν πήρε άδειες, ο δεύτερος όταν αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους λόγω παρέλευσης 18μήνου κράτησης, αλλά περίμεναν να οργανωθεί το σύστημα υποδοχής και «προστασίας» τους. Επιπλέον, φαίνεται ότι υπήρχε εδώ και καιρό σχέδιο «ενίσχυσης» του νέου ένοπλου σχήματος με τον Χριστόδουλο Ξηρό και αναμονή της «φυγής» του.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οταν η 17Ν είχε χτυπήσει για πρώτη φορά τον Μάιο του 1999 την κατοικία του γερμανού πρέσβη και τότε δεν είχε αναλάβει αμέσως την ευθύνη της επίθεσης. Το έπραξε μετά τη δολοφονία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς, τον Ιούνιο του 2000 στη λεωφόρο Κηφισιάς. Τότε με εκείνη την προκήρυξη η 17Ν είχε αναλάβει την ευθύνη και για την αιματηρή επίθεση εναντίον των γραφείων του ΠαΣοΚ στη Χαριλάου Τρικούπη με εκτόξευση ρουκέτας, την έκρηξη βόμβας στα τοπικά γραφεία του ΠαΣοΚ στη λεωφόρο Γαλατσίου, την εκτόξευση τριών ρουκετών στα υποκαταστήματα της αμερικανικής Chase Manhattan, της βρετανικής Midland και της γαλλικής ΒΝΠ στον Πειραιά και την έκρηξη βόμβας στην ολλανδική πρεσβεία στην οδό Λυκείου. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν μήπως «στο πλαίσιο της προσπάθειας μίμησης της 17Ν υπάρξουν παρόμοιες στοχεύσεις από τη νέα ένοπλη οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη και του Χριστόδουλου Ξηρού».
ΤΡΙΤΟΝ: Η διαφαινόμενη «συνεργασία» Χριστόδουλου Ξηρού και Νίκου Μαζιώτη καταγράφεται παρότι ο 43χρονος αντάρτης πόλης θωρείται ότι είχε «καλές σχέσεις» με το ηγετικό στέλεχος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος προσφάτως εξέφρασε επικριτικά σχόλια για τη στάση του 56χρονου δραπέτη. Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2012 και ως μάρτυρας υπεράσπισης του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα στη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα, δηλαδή δύο μήνες μετά την εξαφάνιση των δύο κατηγορουμένων. Τότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε πει για τον Νίκο Μαζιώτη: «Γνωρίζω τον Νίκο κι έχω να πω ότι ανήκει στον χώρο των αναρχικών και ιδιαίτερα στον χώρο της αντιβίας εδώ και χρόνια. Εχει μια συνεχή και συνεπή παρουσία. Τι να σας πω άλλο για έναν τόσο γνωστό αγωνιστή».
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Σε σχέση με τη «μετακίνηση» του Χριστόδουλου Ξηρού από το σύστημα υποστήριξης των Πυρήνων στο σύστημα υπόθαλψης πρώην μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» όπως ο Νίκος Μαζιώτης, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν ότι κι άλλες φορές είχε διαπιστωθεί συνεργασία των δύο ένοπλων ομάδων. Την περίοδο 2009-2010 προ της εξάρθρωσης του «Επαναστατικού Αγώνα» είχαν βρεθεί επαφές του με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τότε μάλιστα είχε διαπιστωθεί ότι «υπήρχε διάστημα που είχε αποσυρθεί ο Επαναστατικός Αγώνας και το ίδιο διάστημα οι Πυρήνες προχωρούσαν σε βομβιστικές επιθέσεις με ίδιου τύπου εκρηκτικούς μηχανισμούς (με ANFO κ.λπ.), όπως η ομάδα του Νίκου Μαζιώτη και των άλλων ανταρτών πόλης». Ακόμη σε έκθεση των εγκληματολογικών εργαστηρίων είχε διαπιστωθεί ότι δείγμα DNA που ανιχνεύθηκε σε όπλο που κατείχε ένας 26χρονος, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 4 ∆εκεµβρίου 2010 στη Νέα Σµύρνη µε την κατηγορία ότι είναι µέλος της οργάνωσης «Συνωµοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», ήταν ίδιο με βιολογικό υλικό που εντοπίστηκε και σε πλαστική εργαλειοθήκη που είχε βρεθεί σε διαµέρισµα της οδού Αιγίνης 8 στην Κυψέλη το οποίο χρησιµοποιούσε σαν «γιάφκα» η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Το κοινό πρόσωπο σε «Πυρήνες» και «Επαναστατικό Αγώνα» με το συγκεκριμένο DNA δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη.

Προειδοποιούσε
«Προφητικό» έγγραφο Δένδια στο Μαξίμου

Συνοπτικό «προφητικό» έγγραφο που προσδιόριζε τη δράση του «αντάρτικου πόλης», τις σχέσεις ποινικών και αντιεξουσιαστών αλλά και την ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων κρατουμένων σαν το «βασικό πρόβλημα και κίνδυνο» για το 2014 φέρεται ότι είχε στείλει στα τέλη του 2013 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κ. Δένδιας σε αυτό το έγγραφο, λίγα 24ωρα πριν από την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, είχε επισημάνει ως μεγάλο πρόβλημα και την πλήρη αδρανοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας C4I που είχε κοστίσει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 περίπου 150 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμη ως σημαντικό ζήτημα φέρεται να τίθεται και αυτό που αφορούσε τμήματα της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ