Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα στην Βουλή, βρέθηκαν οι αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να αποχωρήσει από το πόστο του τους προσεχείς μήνες (προς τα τέλη της άνοιξης) για να αναλάβει διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος διαδεχόμενος τον κ. Γ. Προβόπουλο, με επικρατέστερο αντικαταστάτη του στο υπουργείο Οικονομικών τον στενό συνεργάτη και σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, κ. Στ. Παπασταύρου.

Το θέμα έθεσε ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας: «Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Εσείς επιθυμείτε να δεσμεύσετε και τις επόμενες κυβερνήσεις με την πολιτική σας. Επιθυμείτε λένε να αποχωρήσετε και να γίνεται διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ευγενής φιλοδοξία από εσάς, αλλά είναι αδιανόητο από την πλευρά του κ. Σαμαρά που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα είναι κυβέρνηση», είπε. Και πρόσθεσε: «Αυτή η επιλογή βρίσκεται έξω από κάθε λογική ομαλής και δημοκρατικής μετάβασης. Οφείλετε όλοι σας να σεβαστείτε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και να μην επιχειρείτε να δεσμεύσετε τις επόμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας ότι το κόμμα του θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Όπως είπε «όλες οι ενδείξεις λένε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση με την επιθυμία και την εντολή του λαού», ενώ κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι «έχει χρεωθεί την ευθύνη αυτής της πολιτικής».

«Βιάζεστε πάρα πολύ. Η κυβέρνηση έχει πάρα πολύ δρόμο μπροστά της ακόμα», του απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σε ό,τι αφορά τον ίδιο είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Όσον αφορά τα μελλοντικά σας σχέδια για μένα, δεν με ενδιαφέρουν. Είμαι Υπουργός Οικονομικών. Εγώ δεν είπα κάτι. Ανέφερα ότι δουλεύω εδώ, έχω πάρα πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες. Επομένως εάν εσείς θέλετε να λάβετε μέρος σε σενάρια είναι δικό σας θέμα. Δεν με αφορούν όμως αυτά».

Για προεδρική εκλογή

Η αντιπαράθεση δεν περιορίστηκε εκεί αλλά έφτασε και στο θέμα της προεδρικής εκλογής με φόντο τα σενάρια που πυροδότησε ο πρόωρος αποχαιρετισμός που επεφύλαξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας προς τους υπαλλήλους της Προεδρίας κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «παιχνιδάκια με τον Πρόεδρο» και δήλωσε ότι: «Τον επόμενο πρόεδρο θα εκλέξει η Βουλή που θα έχει πλειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις που αντιμάχονται το μνημόνιο».

Για την κάθαρση

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ζήτημα της κάθαρσης. Όπως είπε «επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια διαδικασία κάθαρσης. Η κυβέρνηση αυτή όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά την υποστηρίζει με όλα τα μέσα ώστε να πραγματοποιήσει το έργο της». Και διεμήνυσε: «Δεν χαριστήκαμε ούτε θα χαριστούμε σε κανένα. Ασυλία δεν προβλέπεται για κανέναν».

Ενώ απαντώντας στα σφοδρά πυρά Τσίπρα περί ευνοϊκής μεταχείρισης των τραπεζών είπε ότι «απόλυτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ελλήνων καταθετών» και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «έχουν ενεργήσει με τον πλέον δραστικό και αποτελεσματικό τρόπο για να θωρακίσουν τον τραπεζικό τομέα και την ελληνική οικονομία». «Μεριμνούμε ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάταξη της χώρας μέσα από την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας, πρωτίστως προς την υγιή επιχειρηματικότητα». Και πρόσθεσε ότι «με τις συστηματικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης εκτελέστηκε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο προστατεύει το τραπεζικό σύστημα της χώρας και διασφαλίζει τους Έλληνες καταθέτες».

Στόχος η αποδέσμευση των τραπεζών από το ΤΧΣ

Δήλωσε εξάλλου ότι «στρατηγικός μας στόχος είναι σταδιακά να εξασφαλίσουμε την αποδέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Όσον αφορά το ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσίπρας αν υπάρχει έλεγχος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της διεξάγει συνεχώς ελέγχους. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 160 επιτόπιοι έλεγχοι, σε όλες τις τράπεζες, πέραν εκείνων που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των ασκήσεων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και εκείνων που έλαβαν χώρα κατά την τρέχουσα διαγνωστική μελέτη της BlackRock.

Επιπρόσθετα δε, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των διαδικασιών που οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει για την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος, έχουν διεξαχθεί πάνω από 100 έλεγχοι. Και τόνισε ότι «σε όποιες περιπτώσεις διαφάνηκαν ενδείξεις παρατυπιών ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές για περαιτέρω διερεύνηση».

Βολές Τσίπρα

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερθείς στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος μέσω της επανάκτησης των μετοχών από τους παλαιούς μετόχους, μίλησε για ζημία του Δημοσίου την οποία υπολόγισε σε 25 δισ. ευρώ και διερωτήθηκε ποιος θα αναλάβει την πολιτική και ποινική ευθύνη, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος του είπε: «Προεξοφλείτε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα υποστεί τεράστια ζημία από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Από πού προκύπτει αυτό;». Και πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών: «Μη βιάζεστε κ. Τσίπρα. Περιμένετε. Ο Χρόνος κυλά. Σας βεβαιώνω ότι η διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει». «Προκειμένου να κερδίσουν οι τράπεζες έχει γονατίσει ο ελληνικός λαός», επισημαίνοντας ότι σε άλλες χώρες η διάσωση των τραπεζών έγινε με όρους που διασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον «ενώ στην Ελλάδα επικράτησε πλιάτσικο», όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι στην χώρα μας δεν υπήρξε δέσμευση των τραπεζών για αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, έμειναν άθικτες οι διοικήσεις: «Οι ίδιοι που χρεοκόπησαν τις τράπεζες επιβραβεύτηκαν και από πάνω», σημείωσε. Ενώ επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι «κάρφωσε» στον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε την επιθυμία της επικεφαλής του ΔΝΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για να λάβει την απάντηση: «Ξέχνα το Γιάννη». «Η διαπραγμάτευσή σας εξαρτάται από το αν θα σας πει ο κ. Σόιμπλε ναι», σημείωσε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε λέγοντας πως ό,τι πέτυχε η χώρα το έκανε μετά από διαπραγμάτευση. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Περιμένετε. Ο χρόνος κυλά. Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας και καταστροφολογείτε. Εσείς τι είδους διαπραγμάτευση θα κάνετε;», είπε στον κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι: «Έχετε αγκαλιάσει αιτήματα 50 δισ. ευρώ. Που θα τα βρείτε; Το είπε και ο Γλέζος». Και κατέληξε: «Την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση την έχουν αναλάβει οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και εσείς δεν συγκαταλέγεστε σε αυτή».