Μια ακόμα φωνή ήλθε να προστεθεί στην πολυφωνία και στους προβληματισμούς που διατυπώνονται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ευρώ και την δραχμή. Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μητρόπουλου περί θυσιών εντός του ευρώ αλλά έως του σημείου να μην γίνουμε είλωτες, προκάλεσαν έντονη συζήτηση στην Βουλή. Προκληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλη ο οποίος τον ρώτησε «τι θα κάνετε, λοιπόν, που όλα αυτά τα οποία καταγγέλλετε –και σωστά τα καταγγέλλετε – είναι η επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει: «ή αυτά ή δεν έχει, σήκω και φύγε»; Εσείς τι λέτε; Πάση θυσία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, θα υποχρεωθείτε και θα εφαρμόσετε και αυτά», ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: «Δεν είπαμε πάση θυσία, είπαμε θα δούμε τι θα μας πει…».

«Το ΄΄θα δούμε΄΄ το λέτε προεκλογικά στα μπαλκόνια και στο Τέξας στο Αμερικάνικο Επιμελητήριο. Και όταν πάτε στο ΣΕΒ, τα λέτε διαφορετικά!», σχολίασε ο κ. Παφίλης, ενώ ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Ας αναφερθούμε, όμως, σ’ αυτό για το οποίο είπατε ΄΄θα δούμε΄΄. Τι ειπώθηκε; Αναφέρθηκε το θέμα ΄΄εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι΄΄. Είπατε ένα ΄΄θα δούμε΄΄. Για τη δεδομένη περίοδο και για το ορατό μέλλον σε σχέση με την Ευρώπη, υπάρχουν πράγματι δύο δρόμοι, δηλαδή ένας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας εκτός. Μιλάμε για το σήμερα και για το ορατό μέλλον. Το ΄΄θα δούμε΄΄ τι σημαίνει;».

Και πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου: «Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι τα ποσοστά στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να εκφράζετε και τις δύο απόψεις, πότε τη μία –ανάλογα με το τι συζητάτε- και πότε την άλλη. Όμως, αυτό δεν είναι ούτε καθαρή άποψη ούτε πρόταση για το αύριο. Η δολιχοδρόμηση της παράταξής σας, του κόμματός σας, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, είναι πλέον εμφανής».
Ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: «Είμαι από αυτούς που απήντησαν στον κ. Παφίλη, όταν μου απευθύνθηκε για τη ΄΄θυσία στο ευρώ΄΄, λέγοντάς του ότι η θυσία μας είναι έως του σημείου να μην εισέλθει όλη η Ελλάδα σε γενικευμένη ΄΄ειλωτία΄΄. Άρα, με μισθούς του διακοσάρικου, με συντάξεις του διακοσάρικου, με γενικευμένη εξαθλίωση, οι προβληματισμοί θα είναι έντονοι».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι και εσείς είστε ευαίσθητοι. Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να σκεφθούμε πατριωτικά. Όλοι λέμε ότι εκεί θα δώσουμε τη μάχη. Όλοι λέμε ότι μας κατέστρεψε το μνημόνιο. Όλοι λέμε ότι οι σχεδιαστές του μνημονίου είχαν σχέδιο να καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Είχαν σχέδιο να προσφέρουν μήνα με το μήνα οι συνταξιούχοι μας με τη σύνταξή τους για να αποπληρώσουν το χρέος.

Αυτός, όμως, ο περήφανος λαός με πατριωτικές, δημοκρατικές, συλλογικές, βαθιά συλλογικές διαδικασίες θα το σκεφθεί». Ενώ σημείωσε ακόμα: «Άρα, τώρα θα δώσουμε τη μάχη. Σκεφτόμαστε να δώσουμε έμμεσα τη μάχη. Σκεφτόμαστε ότι πρέπει να τους μετακυλήσουμε την ευθύνη που μας κατέστρεψαν. Είναι ένας πρόσθετος λόγος ότι μέσα από εκεί θα τους πούμε: ΄΄Μας καταστρέψατε με την αρχιτεκτονική του νομίσματος, με τη λειτουργία του νομίσματος, με το μνημόνιό σας και θα μας αποζημιώσετε΄΄. Και τότε, αφού μας αποζημιώσουν, αφού δώσουμε τη μάχη, τότε ο κυρίαρχος λαός μπορεί να σκεφθεί κι άλλα πράγματα».

Βεβαίως ο κ. Μητρόπουλος διευκρίνισε: «Αυτό δεν σημαίνει αλληθωρίζω με τη δραχμή. Αυτό σημαίνει ότι εντός, εκεί που καταστραφήκαμε, θα πρέπει να απαιτήσουμε τη διάσωσή μας. Και οι λαοί έχουν τις διεξόδους τους. Οι λαοί έχουν τους δρόμους τους και τους τρόπους τους κυρίαρχα, αυτοδύναμα να πάνε μπροστά. Και δεν θα το λέμε συνέχεια αυτό για να χωριζόμαστε οι Έλληνες. Θα πάμε ενωμένοι. Διότι κάποιοι έβαλαν σχέδιο να καταστρέψουν αυτόν τον περήφανο, ιστορικό λαό».