Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης είναι σταθερές, παρά την έντονη πίεση που ασκεί η τρόικα. Η δικομματική κυβέρνηση των Αθηνών αντιστέκεται και οι πιστωτές επιμένουν στις παράλογες απαιτήσεις τους ειδικά στα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων.
Οι κκ.Αντ. ΣαμαράςκαιΕυ. Βενιζέλοςδεν έχουν καμία διάθεση υποχωρητικότητας και προτάσσουν το στέρεο επιχείρημα, ότι η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της και δεν αντέχει άλλο. Παράλληλα, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ δεν είναι διατεθειμένες να στηρίξουν διατάξεις που θα επιδεινώνουν την ήδη πολύ κακή κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συναντώνται εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να επαναξιολογήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά και την απόφαση της ηγεσίας της τρόικας να αναβάλει την επίσκεψή της στην Αθήνα.
Το μόνο βέβαιο, είναι ότι, παρά το αγεφύρωτο χάσμα των δυο πλευρών, η κυβέρνηση δεν υποχωρεί.«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να κάνουμε πίσω»μεταδίδουν από τα δυο επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων και αυτή είναι η κεντρική γραμμή για τις επόμενες κρίσιμες ημέρες.
Η συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι γίνεται δυο ημέρες πριν μεταβεί ο Πρωθυπουργός στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες έχουν εκφράσει σε ανώτατο επίπεδο, τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης και ζήτησαν να μην συνεχιστεί η πίεση.«Δεν περνάνε αυτά που ζητάει η τρόικα από τη Βουλή»φέρεται να έχουν πει…
Στην καρδιά του ευρωπαϊκού κατεστημένου, ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία, για μια ακόμη φορά, να επισημάνει τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα, θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει τους τελευταίους 17 μήνες και θα αναφερθεί και στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.
Η στάση της τρόικας, μόνο λογική δεν είναι και χαρακτηρίζεται περίεργη από υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού και μιλάνε για παρελκυστική τακτική των εκπροσώπων των πιστωτών, οι οποίοι, όπως αναφέρουν,«έχουν αλλάξει θέση και θυμίζουν ότι μέχρι πριν λίγες εβδομάδες τα έβρισκαν όλα καλά…!».
Ειδικά για το θέμα της άρσης του σημερινού καθεστώτος στην απαγόρευση των πλειστηριασμών από 1ης Ιανουαρίου, από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι ουδέποτε η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε επ’ αυτού. Επίσης, η Αθήνα διαπιστώνει ότι εσχάτως έχουν μπει στο τραπέζι διάφορα ζητήματα που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά, όπως π.χ. η χορήγηση «συντάξεων βάσει εισοδήματος».
Ως εκ τούτου οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος που έχουν να αντιμετωπίσουν μια άκρως επιθετική στάση από την πλευρά της τρόικας, αναμένεται να διαμορφώσουν την δική τους στρατηγική αντίδρασης στις απαιτήσεις της σταζητήματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων, που ενδέχεται να δοκιμάσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης.
Και οι δυο συμφωνούν ότι η τρόικα πρέπει να ξεφύγει από τη λογιστική αντιμετώπιση της κατάστασης και να αφήσει στην άκρη τους αριθμούς και να δει και την πολιτική πλευρά, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως δεν παρατηρείται και ταυτόσημος βηματισμός μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών.
«Οφείλουν να αναθεωρήσουν την άποψή τους και να αλλάξουν στάση»αναφέρουν από Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι αντοχές των Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ενώ η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης αριθμεί μόλις 154 βουλευτές.
Ο Πρωθυπουργός είναι σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Βενιζέλο, ενώ οι συσκέψεις είναι συνεχείς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έγινε και το περασμένο Σαββατοκύριακο, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών κ.Ι. Στουρνάρα, όσο και με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Κ. Χατζηδάκη.
Η γραμμή της Αθήνας είναι ότι στο θέμα των πλειστηριασμών, θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση για όσοι έχουν αποδεδειγμένα να καταβάλλουν τα χρήματα που οφείλουν, ενώ θέτει και το ζήτημα της μείωσης του ορίου αντικειμενικής αξίας της προστατευόμενης κατοικίας για να καλυφθούν οικογένειες που θεωρούνται φτωχές και μεσαίες.
Σχετικά με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η δικομματική κυβέρνηση επιμένει ότι μπορεί να υπάρξει ερμηνευτική εγκυκλίου, με την οποία είτε ο αρμόδιος υπουργός, είτε μια επιτροπή που θα υπάρξει, θα αποφασίζεται σε ποιες περιπτώσεις δύναται να γίνονται οι απολύσεις πέραν του υφιστάμενου ορίου.
Με βάσει τα σημερινά δεδομένα και το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, λύση δεν διαφαίνεται μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης τουEurogroupκαι πλέον φαίνεται ότι επόμενος στόχος είναι να επέλθει συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας, έστω πριν την Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 18-19 Δεκεμβρίου.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον, με δεδομένη την επιθετική γραμμή της τρόικας και την σκληρή στάση της κυβέρνησης που επιμένει στις κόκκινες γραμμές, ποιος θα υποχωρήσει ή εάν θα επέλθει συμβιβασμός…