Με 154 «υπέρ» έναντι 115 «κατά» υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής (επί συνόλου 269 ψηφισάντων) η ρύθμιση για την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή. ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ στήριξαν το σχετικό άρθρο, ενώ ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης με βελτιωτική τροποποίηση της τελευταίας στιγμής ανακοίνωσε ότι η καταληκτική ημερομηνία για τον διαγωνισμό αδειοδότησης της ψηφιακής τηλεόρασης επισπεύδεται κατά ένα εξάμηνο και συγκεκριμένα από τις 30.6.2015 στις 31.12.2014.

Κατά της ρύθμισης τάχθηκε, όπως είχε προϊδεάσει, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ καταψήφισε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης. Ως απουσία με νόημα θεωρήθηκε και εκείνη του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Όπως διέρρεαν κύκλοι που κινούνται κοντά του, «σαφώς και είναι μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες η απουσία του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έχει λείψει από καμία ψηφοφορία στην Βουλή», όπως υπενθύμιζαν. Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες «γαλάζιων» βουλευτών, η απουσία του κ. Καραμανλή συνδέεται με την επί της ουσίας ακύρωση του νόμου 3592/2007 του τότε υπουργού κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος προέβλεπε διαδικασία αδειοδότησης και καταβολής «ενοικίου» για τις ψηφιακές συχνότητες.

Όσον αφορά τον κ. Παπανδρέου με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα είχε γνωστοποιήσει την αντίθεσή του σημειώνοντας ότι «το μέγα θέμα του διαγωνισμού αδειοδότησης της ψηφιακής τηλεόρασης, που αποτελεί και ευκαιρία εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση -προσωρινά ισχυρίζεται- στην ουσία να ματαιώσει».

Από τις απουσίες που ερμηνεύτηκαν ως αποστασιοποίηση ήταν και εκείνη του κ. Β. Πολύδωρα. Αρκετές απουσίες καταγράφηκαν από τις τάξεις της ΔΗΜΑΡ η οποία αποφάσισε να υπερψηφίσει το επίμαχο άρθρο (απουσίαζαν εκτός του κ. Φ. Κουβέλη οι κκ. Ι. Πανούσης, Γ. Κυρίτσης, Γρ. Ψαριανός καθώς και οι κυρίες Μαρία Ρεπούση και Νίκη Φούντα). «Κατά» της ρύθμισης τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Μ. Ανδρουλάκης.

Από την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Πριν την ψηφοφορία ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης έκανε λόγο για «συνεχείς μεταθέσεις» όσον αφορά τους χρόνους αδειοδότησης. «Επί της ουσίας είναι σαφές ότι ακολουθούμε βήμα – βήμα αυτό που ακολουθήθηκε επί 22 χρόνια με τις μεταβατικές περιόδους», είπε, κάτι που «αποτελεί την επιτομή της διαπλοκής με τους ιδιωτικούς καναλάρχες και θα είναι από τα πρώτα μέτρα, εφόσον ο λαός μας δώσει τη δύναμη, που θα αλλάξουμε άρδην με διαγωνιστική διαδικασία από την αρχή», όπως υποστήριξε. Επίσης, κατήγγειλε ότι πρόκειται για «φωτογραφική διάταξη» η οποία «θέτει εκτός νέας ψηφιακής εποχής την ΕΡΤ».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «από το 1989 κυριαρχεί μια υποκριτική εκκρεμότητα που αφορά στην οριστική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου». «Ευθύνες έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Μόνο το ΠαΣοΚ το 2002 επιχείρησε να βάλει μπροστά διαγωνισμό για τις συχνότητες που η κυβέρνηση της ΝΔ με αρμόδιο τον κ. Ρουσόπουλο, την σταμάτησε», πρόσθεσε, ενώ δήλωσε ότι «δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί παράταση επ’ αόριστον». «Δεχόμαστε μικρή παράταση επειδή υπάρχει το πρόβλημα με το ΕΣΡ που δεν λειτουργεί», είπε και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ημερομηνία παράτασης «αλλά λήξης της εκκρεμότητας». «Ψηφίζουμε για τελευταία φορά παράταση και θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά όλες τις διαδικασίες», κατέληξε.

Όσον αφορά την ΔΗΜΑΡ ο κ. Β. Οικονόμου είπε ότι υπερψηφίζοντας την ρύθμιση το κόμμα του «δεν αγκαλιάζει την διαπλοκή», αλλά όπως διευκρίνισε «είπαμε για τελευταία φορά να δοθεί η παράταση και από εκεί και μετά η ΔΗΜΑΡ δεν θα ξαναδώσει λευκή επιταγή και συγχωροχάρτι».