To αίμα… πνίγει τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής και το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται επιτέλους αποφασισμένο να αποκαλύψει την παραστρατιωτική δράση της και να διερευνήσει ενδεχόμενες εγκληματικές πράξεις της. Η στυγερή δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι ενεργοποίησε τις υγιείς δυνάμεις και ξύπνησε, έστω και αργοπορημένα και έπειτα από αυτό το τραγικό συμβάν, τα δημοκρατικά αντανακλαστικά όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Ως εκ τούτου, από εδώ και στο εξής η εξουδετέρωση του ναζιστικού μορφώματος που ηγείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος φαίνεται να αποτελεί πρωταρχική επιλογή για τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.
Σε μια χώρα που έχει γεννήσει τη δημοκρατία και έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τις θηριωδίες των ναζιστών, αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι παρά τις συνήθεις πολιτικές αψιμαχίες υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί ο ελάχιστος κοινός παρoνομαστής στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πολιτικά η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.
Αυτή είναι και η κεντρική κατεύθυνση της δικομματικής κυβέρνησης, που έχει ως βασικό σκοπό να αποδείξει πολύ σύντομα με αδιάσειστα στοιχεία ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως παραστρατιωτική οργάνωση, με στρατιωτική δομή, ομαδάρχες, τάγματα εφόδου, σύστημα ταχείας κινητοποίησης, κ.ά.

«Οι έρευνες θα συνεχιστούν σε βάθος. Θα φθάσουμε ως το τέλος. Καμία ανοχή στους ναζιστές»
είναι το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης, που διαπιστώνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις, παρά τις κορόνες, δείχνουν διατεθειμένες «να τελειώνουν μια και καλή με τους νοσταλγούς του Χίτλερ».
Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή από όλους τους Ελληνες και σε δεύτερο χρόνο να εγκαταλείψουν το ναζιστικό μόρφωμα όσοι είχαν βρει πολιτική στέγη για να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης που οι ίδιοι στήριξαν και εξαιτίας του μνημονίου.
Ενα από τα επιχειρήματα που προτάσσουν οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου είναι ότι οι χρυσαυγίτες δεν χτυπούν μόνο μετανάστες, όπως πρόσφατα, αλλά στόχος τους πλέον είναι ανοικτά οι ίδιοι οι Ελληνες και κυρίως οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. Το σκηνικό εμφυλίου που στήνουν εξοργίζει δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς αφού στόχος τους δεν είναι μόνο η Αριστερά, αλλά έφθασαν στο σημείο την περασμένη Κυριακή στον Μελιγαλά να επιτεθούν και κατά σκληρών δεξιών, διότι κατήγγειλαν τον ναζισμό.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει το καίριο πλήγμα στη Χρυσή Αυγή. Οι εντολές προς τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές είναι σαφείς και όπως λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να προκύψουν θέματα νομιμότητας και ηθικής αυτουργίας.
Πολλοί ενθυμούνται ότι τον Αύγουστο του 2012 ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής εξαπέλυε ευθείες βολές κατά πάντων από τις Θερμοπύλες και μιλούσε για τάγματα εφόδου και για μάχη η οποία θα ξεκινήσει στους δρόμους. Ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι σιχαίνεται και αηδιάζει στο Κοινοβούλιο και προκαλούσε άπαντες να βγουν στους δρόμους να δουν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. «Θα δούνε τότε τι σημαίνει τάγματα εφόδου, τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια» έλεγε τότε.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κυρίαρχη είναι η φράση ότι «οι ναζιστές πρέπει να εξαφανιστούν» και προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις όποιες σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, δρομολογούνται κινήσεις για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση και ένα μη ένοπλο σώμα, διάταξη που παραπέμπει ευθέως στα «τάγματα» της Χρυσής Αυγής.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επιτυχία του εγχειρήματος της συντριβής των νεοναζιστών. Ετσι εκτός από τις κινήσεις στο επίπεδο της αυστηροποίησης της νομοθεσίας και το ανελέητο σαφάρι της Αστυνομίας όπου υπάρχουν παράνομη δράση και αξιόποινες πράξεις της Χρυσής Αυγής, έχει ήδη δοθεί εντολή από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου για την επιτάχυνση της διερεύνησης και την απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται.
Οι αλλαγές που θα γίνουν αφορούν τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή το 187 ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης και το 195 ΠΚ που αναφέρεται στην κατάρτιση ένοπλης ομάδας. Με διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί, όχι άμεσα πάντως, θα δίνεται η δυνατότητα να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση και ένα μη ένοπλο σώμα.
Ο Πρωθυπουργός, που είναι σε ανοικτή γραμμή με τους κκ. Δένδια και Αθανασίου και γίνονται συντονισμένες κινήσεις, έχει χαράξει κοινή γραμμή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Στο πνεύμα της εθνικής προσπάθειας εξουδετέρωσης των ναζιστών, ο κ. Σαμαράς κινήθηκε αρκετά ήπια στο προ ημερών διάγγελμά του και αποστασιοποιημένος από τη θεωρία των δύο άκρων, θέλησε να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης, της ομαλότητας, της τάξης και της ασφάλειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ