Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσκεψη των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών

Το σχόλιο έχει ως εξής:

«Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φαινομενικά ανακρούουν πρύμνα μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Στην πραγματικότητα, αγοράζουν χρόνο για να σχεδιάσουν τη σταδιακή τους απελευθέρωση, ενώ υλοποιούν με τυφλή και απόλυτη εμμονή την εγκληματική πολιτική που οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στην ανεργία και την απόγνωση και τα νοικοκυριά στην αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Η αυτονόητη συνέχιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν είναι αρκετή. Είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από πολιτικές στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με μερική ή λογική διαγραφή των δανειακών τους υποχρεώσεων, στη λογική της προστασίας των ασθενέστερων και της επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως έχει περιγραφεί στη σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΜΑΡ για το θέμα των πλειστηριασμών

«Στην περίοδο της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να αποτελεί υποχρεωτική επιλογή της Πολιτείας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, σχετικά με την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου για μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει, επίσης, πως «η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εξαιρεθούν από την άρση των πλειστηριασμών μόνο οι επιτήδειοι, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις και δεν πληρώνουν, εάν δεν συνοδεύεται από πολύ αυστηρά κριτήρια, εγκυμονεί τον κίνδυνο να συμπαρασύρει στρώματα της κοινωνίας που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν».

Ανεξάρτητοι Ελληνες

Η δήλωση του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά έχει ως εξής: «Ενώ το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου υποσχέθηκε φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τελικά πατάει γκάζι και με διαδικασίες fast track ανάβει πράσινο φως στις τράπεζες να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού, ο οποίος δεν πρόκειται πλέον να δεχθεί παθητικά τη μνημονιακή του μοίρα».