Για το βάπτισμα του…πυρός, ή σωστότερα για την έναρξη μιας νέας συναινετικής διά της διεκδικήσεως γραμμή, στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα προετοιμάζεται ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα προσέλθει στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικα, που φτάνουν στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες, -κατά πάσα πιθανότητα το Σαββατοκύριακο. Θα χρησιμοποιήσει τις απολύσεις των 2656 εργαζομένων της ΕΡΤ ως διαπραγματευτικό όπλο και δείγμα γραφής «αποφασιστικότητας» στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για απολύσεις.
Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και ο κ. Μητσοτάκης έριξαν στον αφρό των ημερών την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν από τους δανειστές παράταση του χρόνου υλοποίησης στο πρόγραμμα για την ένταση σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων.
Διττός ο κυβερνητικός στόχος:
– Να φανεί ότι το «μαχαίρι» στους εργαζομένους της ΕΡΤ -και σε όσους έπονται –φέρνει «αποτελέσματα», δείχνοντας ότι έγινε για το…καλό της χώρας
– Διαμορφώνει με το «καλημέρα» το προφίλ του νέου υπουργού ως αποφασιστικού διαπραγματευτή, ανεξάρτητα από το πώς θα αντιμετωπισθεί από την τρόικα η εκφρασμένη δημόσια πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να μην εφαρμοστεί άμεσα το σχέδιο κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων.
«Με την Τρόικα θα συζητήσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα. Θα επιχειρήσουμε να εξασφαλίσουμε εκείνη τη χρονική άνεση ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, το πρωί της Τρίτης (25.6. 2013). Μόλις μια ημέρα πριν , ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας είχε ανοίξει το παράθυρο στο αίτημα για παράταση λέγοντας «θα δούμε» και προσθέτοντας ότι για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει μια παράταση για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να βαθμολογηθεί σε όλα τα άλλα ζητήματα με άριστα.
Βέβαια, όλα αυτά, λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη των τροϊκανών εμπεριέχουν προθέσεις και πεδίο δόξης λαμπρό για σενάρια ευέλικτης επικοινωνιακής διαχείρισης. Όπως έλεγε στέλεχος από το επιτελείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την τρόικα είναι τρία:
-υπάρχουν ήδη οι απολύσεις στην ΕΡΤ
-χρειάζεται χρόνο , ως νέος υπουργός, όχι μόνο για πλήρη ενημέρωση αλλά και για ανάπτυξη του προγράμματος κινητικότητας με τρόπο που να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου, στη βάση κανόνων αξιολόγησης
-τη βαρύτητα των απόψεων περί συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα και μείωσης του προσωπικού του, οι οποίες έχουν διατυπωθεί κατ΄επανάληψιν από τον κ. Μητσοτάκη , διαβεβαιώνοντας ότι θα βάλει, σε αυτό το πλαίσιο, την προσωπική του σφραγίδα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
«Χρειάζονται κι άλλες απολύσεις ως το τέλος του 2013 για συμπληρωθεί ο αριθμός των 4000 που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Όμως , όλο το πλέγμα των κινήσεων και των επιλογών της κυβέρνησης αποτελούν σημαντική βάση ώστε η τρόικα να συζητήσει το θέμα της παράτασης στην κινητικότητα και βέβαια να μην θέσει τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων στις 8 Ιουλίου ως προαπαιτούμενη ενάργεια, prior action, για τις αποφάσεις εκταμίευσης της δόσης», έλεγαν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αν και εξέφραζαν την ευχή να ευοδωθούν οι κυβερνητικές προσπάθειες για παράταση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος σχετικά με τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων, δεν απέφυγαν καυστικά σχόλια.

«Μόλις έφυγε ο Αντώνης Μανιτάκης, τα αντανακλαστικά του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης ενεργοποιήθηκαν…άμεσα»
, σημείωνε με …νόημα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη.