Με τα πόδια σε δύο βάρκες, μία ευρωπαϊκή και μία εθνική (όπου υπάρχει και το αγκάθι των εσωκομματικών τριβών), ο κ. Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν αφορμές από τις πρόσφατες πληροφορίες με προέλευση το ΔΝΤ και κλιμακώνουν την επίθεσή τους κατά της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνουν βέβαιοι ότι επί θύραις βρίσκεται ήδη το 4ο μνημόνιο και με βάση αυτή την εκτίμηση ερμηνεύουν τις τελευταίες εξελίξεις.
Μία ημέρα έπειτα από την παραδοχή εκ μέρους του ΔΝΤ λαθών που έγιναν εξαρχής σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει «πάτημα» στο οποίο επιχειρεί να θεμελιώσει την επιχειρηματολογία του για τις σκοπιμότητες του μνημονίου.
Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση οι εκθέσεις και οι πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο από το ΔΝΤ απλώς αποκαλύπτουν κρυφούς σχεδιασμούς πίσω από τα μνημόνια, ενώ την ίδια στιγμή καταρρίπτουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και ακυρώνουν το success story για το οποίο έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.
Οπως σημειώνουν από την Πέμπτη το πρωί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα πρόσωπα του οικονομικού
επιτελείου όπως ο κ. Γ. Μηλιός, με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ «ομολογείται ότι υπήρχε αναγκαιότητα μείωσης του χρέους από το 2010, ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του PSI του Μαρτίου του 2012 και πλήρης η αποτυχία των προβλέψεων για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη».
Τονίζει δε ο κ. Μηλιός ότι μέσω της παραδοχής του ΔΝΤ περί λάθους αποκαλύπτεται ότι «ουσιαστικά η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ΕΕ».
Στα επί μέρους στοιχεία της έκθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επισημοποίηση της διαπίστωσης ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο (με ένα χρηματοδοτικό κενό 4,6 δισ. για τον επόμενο χρόνο και 11,1 δισ. ως το 2016), ενώ επισημαίνεται η ασφυκτική προθεσμία που έχει τεθεί για τη λήψη νέων μέτρων ως τον Αύγουστο του 2013.

«Το ΔΝΤ, επιδεικνύοντας τη συνήθη ιδεοληπτική εμμονή και τις πραγματικές προθέσεις των μνημονίων, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά το σημερινό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται σε «λανθασμένα δεδομένα»»
υπογραμμίζει ο κ. Μηλιός.
Με τους ευρωπαίους «συντρόφους»


Με αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ και το περιβάλλον του κ. Τσίπρα επιδιώκουν την ίδια ώρα την αποκλιμάκωση της εσωτερικής έντασης στην πορεία προς το συνέδριο του Ιουλίου. Το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, οπότε και συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, με θέμα τη διάλυση της ισχυρότερης συνιστώσας και με δεδομένες τις αντιδράσεις του Αριστερού Ρεύματος.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα πάντως ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συνάντηση των ηγεσιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι προ μερικών εβδομάδων η επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο κυρία Γκάμπι Τσίμερ είχε καταθέσει ατύπως πρόταση να είναι ο κ. Τσίπρας υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Επιτροπής. Από την Κουμουνδούρου οι τόνοι στο συγκεκριμένο θέμα κρατιούνται χαμηλά, στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου όμως εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Τσίπρα μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική παράμετρος στις ευρωεκλογές.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 6 Ιουνίου 2013

HeliosPlus