Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, όποτε κι αν γίνει, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τον κ. Αντ. Σαμαρά. Το αποδεικνύει η εξέλιξη της «παραίτησης» που ζήτησε ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης από τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικίλια. Πέρα από τις επιμέρους λεπτομέρειες της ιστορίας, το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά οι δύο μικρότεροι εταίροι της κυβέρνησης, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, έφτιαξαν μέτωπο –στην ουσία –κατά του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι καταγγελίες για επέλαση των «γαλάζιων» στον κρατικό μηχανισμό αυξάνουν ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα. Πριν από μερικούς μήνες ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχε καταγγείλει σε κομματική σύσκεψη την αντικατάσταση ικανών στελεχών της διοίκησης, όπως η κυρία Γεωργία Ζεμπιλιάδου η οποία έχει καταφέρει να απογειώσει το ΕΣΠΑ, αλλά αντικαταστάθηκε από τον κ. Γ. Γιαννούση, μια προσωπική επιλογή του κ. Κ. Χατζηδάκη.
Το ΠαΣοΚ τότε δεν αντέδρασε. Στους εννέα μήνες της τρικομματικής κυβέρνησης έχουν γίνει πολλά. Οι αιφνιδιασμοί από το Μέγαρο Μαξίμου και από τους υπουργούς είναι συνεχείς. Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο προειδοποίησαν ότι δεν δέχονται στο εξής νομοσχέδια και τροπολογίες χωρίς προηγούμενη ενημέρωση αλλά και καταψήφισαν διάταξη του υπουργείου Ναυτιλίας, όταν διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενό της δεν ήταν αυτό που είχε συμφωνηθεί με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Το μήνυμα δεν ελήφθη από το Μέγαρο Μαξίμου. Λίγες ημέρες μετά, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ υπέστησαν όχι έναν ακόμη αιφνιδιασμό αλλά «έναν ευτελισμό», όπως λένε στελέχη των δύο κομμάτων. Η κίνηση του κ. Σαμαρά, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για τη δημιουργία έξι νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών εξελήφθη από την Ιπποκράτους και από την Αγ. Κωνσταντίνου ως ένα «κέρασμα» από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να μη θέσουν όρους για τον ανασχηματισμό. «Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» ήταν το μήνυμα που εξέπεμπαν πίσω από τις λέξεις οι διαρροές από τα δύο κόμματα.
Η υπόθεση Κικίλια ξεχείλισε το ποτήρι. Βενιζέλος και Κουβέλης απαίτησαν και πέτυχαν να παγώσει η αποπομπή του προέδρου του ΟΑΕΔ. Η συνοχή της κυβέρνησης, όπως διαβεβαιώνουν οι κυβερνητικοί εταίροι, δεν κινδυνεύει. Είναι φανερό όμως ότι κάποιο όριο ξεπεράστηκε αυτές τις ημέρες και μοιάζει αδύνατον να επιστρέψουν οι τρεις εταίροι σε μια ισορροπία, η οποία πλέον δεν εξυπηρετεί κανέναν. Και το ερώτημα δεν είναι ποιος θα κάνει τα ρουσφέτια.
Είναι προφανές ότι τα πρόσωπα στο εξής θα ψιλοκοσκινίζονται προτού απομακρυνθούν ή καταλάβουν δημόσιο πόστο. Ωστόσο, η μεγάλη μάχη θα δοθεί αλλού, στους κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εμφανίζεται μέχρι στιγμής πιο ξεκάθαρος επί του θέματος. Ζητεί συμφωνίες με χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα παρακολουθούν οι τρεις αρχηγοί, πιο εντατική δουλειά στους τομείς της υγείας και της ανάπτυξης, αξιόπιστες λύσεις στην ανακούφιση των νοικοκυριών από τα φορολογικά βάρη, ανάσχεση της ανεργίας. Δεν αρκεί να σταθεροποιηθεί η οικονομία, επισημαίνουν στην Ιπποκράτους, απαιτείται να διασφαλιστεί και η κοινωνική συνοχή. Σε αυτή τη χρονική στιγμή η ατζέντα του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ συμπίπτει απολύτως, το ίδιο και η διάθεσή τους να μη δεχτούν ρόλο κομπάρσου σε κυβέρνηση Σαμαρά.
Αλλωστε, όπως επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ο κ. Βενιζέλος στις κομματικές συσκέψεις του ΠαΣοΚ, μέχρι τις ευρωεκλογές, οι οποίες συμπίπτουν με τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, ο χρόνος δεν είναι μεγάλος. Επειτα από όλα αυτά, η επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα φανεί αν το «πείραμα» μπορεί να μετατραπεί σε κανονική κυβέρνηση.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23/4/13

HeliosPlus