Υπό την άμεση προσωπική του επίβλεψη θέτει για τις επόμενες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός τις επιμέρους δραστηριότητες των υπουργών, προκειμένου να επιτύχει τη«μέγιστηδυνατήαπόδοση», ως τα μέσα του Ιουνίου, που θεωρείται κρίσιμος σταθμός, λόγω της αξιολόγησης της τρόικας.

Ο κ.Αντ. Σαμαράς – υπό τη σκιά των συζητήσεων και των σεναρίων για ανασχηματισμό, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρονικό σημείο που θα γίνει – φέρεται αποφασισμένος να προσεγγίσει τους περισσότερους στόχους που έθεσε η κυβέρνησή του.

Ως εκ τούτου αναμένεται να ασκήσει«προσωπική πίεση»ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις, ενώ ο έλεγχος και από συνεργάτες του θα είναι ιδιαίτερα πιεστικός προς τους υπουργούς, τους νυν, αλλά και όσους ενδεχομένως πάρουν θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, εάν τελικά επιλέξει να κάνει ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα.

«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που έχουμε και δεν χωρεί εφησυχασμός»επιμένει να λέει και συνεχίζει ναελέγχει ασφυκτικάτους περισσότερους υπουργούς, ενώ εξετάζεται να καλούνται στο Μέγαρο Μαξίμου για συνεργασία δύο η τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για συσκέψεις σε υπουργεία.

Ο«σταχανοβισμός» – σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιούν στο Μαξίμου – του Πρωθυπουργού επεκτείνεται παντού, με ένα πυκνό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και θεωρείται πολύ πιθανόν ο κ. Σαμαράς να συνεχίσει ο ίδιος την επικοινωνιακή αντεπίθεση για να προβάλλει τα θετικά, όπως τα χαρακτηρίζει, σημεία της συμφωνίας με την τρόικα.

Η αρχή έγινε με το προχθεσινό διάγγελμά του (Δευτέρα) προς τον ελληνικό λαό και συνεχίστηκε το βράδυ της Τρίτης με την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, όπου τα βασικά του μηνύματα ήταν: ξεπεράσαμε τον κάβο, διαφαίνεται ελπίδα στην άκρη του τούνελ, οιΚασσάνδρες διαψεύστηκαν, δεν θα γίνουμε Ιφιγένειες και ότι το Grexit (η έξοδος από το ευρώ) τελείωσε.

Επιδίωξη του κ. Σαμαρά είναι να πείσει την κοινή γνώμη, ότι από τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών υπήρξαν και θετικές ειδήσεις και σε αυτή την προσπάθειά του, επιθυμεί να συστρατευτούν όλοι οι υπουργοί του.

Θέλει νέο ξεκίνημα ο Σαμαράς

Στο Μαξίμου επιμένουν ότι η εποχή προσφέρεται για τη δημιουργία προϋποθέσεων για«νέο ξεκίνημα» που θα έχει ως αιχμή την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση να προβάλουν τις δραστηριότητες των επιμέρους τομέων.

Μοχλοί του πρωθυπουργικού «πρέσινγκ»είναι η οικονομική πολιτική με κατεύθυνση την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, η επίλυση θεμάτων καθημερινότητας, οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, κ.α. Το πιο βασικό όμως και κοινός παρονομαστής των«πρωθυπουργικών οχλήσεων»προς τους υπουργούς είναι«τα καθημερινά προβλήματα».

Την ίδια στιγμή πιέζει με όλους τους τρόπους και προς όλες τις κατευθύνσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αυτή η πίεση δεν είναι ανεξάρτητη από τα«φαινόμενα χαλάρωσης»που έχει παρατηρήσει στην κυβέρνησή του και τα οποία φοβάται ότι μπορεί να τινάξουν στον αέρα την κυβερνητική προσπάθεια.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει πλέον λιγότερο ανεκτικός σε αδυναμίες και ανεπάρκειες υπουργών και δεν είναι λίγες οι φορές που εκδηλώνει έντονα τον εκνευρισμό του για κινήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου, που ορισμένες φορές εμφανίζονται απροετοίμαστοι ή πλημμελώς προετοιμασμένοι.

Παράλληλα έχει επιλέξει να αξιοποιήσει περισσότερο στενούς του συνεργάτες και δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες ο Πρωθυπουργός εκχωρεί κατ’ επανάληψη και σε πολλούς τομείς ουσιαστικό συντονιστικό ρόλο στον υπουργό Επικρατείας κ.Δ. Σταμάτη, όπως έκανε και με το σχέδιο αποχωρήσεων από το δημόσιο τομέα.

Ο κ. Σταμάτης θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του σχεδίου και είναι σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Αντ. Μανιτάκη, με τον οποίο θα έχει πολλές συναντήσεις, για να υλοποιηθεί η δέσμευση έναντι της τρόικας.


Εμμονή στη στρατηγική έντασης με ΣΥΡΙΖΑ


Εκτός όμως από την εντατικοποίηση του ελέγχου των υπουργών, ο Πρωθυπουργός έχει στέρεα άποψη για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κάνει βήμα πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο Πρωθυπουργός εμμένει στην άποψη, ότι πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, η στρατηγική έντασης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να αναδεικνύει τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του κ.Αλ. Τσίπρακαι μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αρνούνται ότι υπάρχουν ενστάσεις από υπουργούς για την κυβερνητική στρατηγική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά εξετάζουν ένα σχέδιο παγίδευσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας αδυναμίες και εσωτερικές διαφωνίες.

Βάσει του σχεδίου που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο, θα ζητηθεί από τους υπουργούς να συμμετάσχουν ενεργά στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με όξυνση του δημόσιου λόγου τους κατά τομέα, ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στον κ. Τσίπρα, σε κάθε ευκαιρία.