Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό σύστημα παρουσίασαν το απόγευμα στο ΕΒΕΑ ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικής Πολιτικής Γιάννης Μηλιός, ο Γιάννης Δραγασάκης και οι συντονιστές του τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Τρύφων Αλεξιάδης και Άγγελος Κούρος.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό σύστημα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για α) δημιουργία Περιουσιολογίου, β) οργάνωση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος και γ) επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών

Αναλυτικά οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό

Εδικότερα, σε ό,τι αφορά το περιουσιολόγιο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σε αυτό θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό. Όπως τόνισε, «αυτό θα επιτρέψει τη θέσπιση ενός ενιαίου βασικού φόρου, επί του οποίου μπορούν στη συνέχεια να θεσπίζονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόνοια για αποτροπή, σε κάθε περίπτωση, της διπλής φορολογίας».

Κατά τον κ.Τσίπρα, το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει την «αφετηρία για ένα ριζικά νέο φορολογικό σύστημα, καθολικό, δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό», ενώ «η απουσία περιουσιολογίου είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο σήμερα κυνηγάμε – η παριστάνουμε ότι κυνηγάμε – τις ατελείωτες λίστες με τους φοροφυγάδες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού κατεστημένου».

Οπως επίσης σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η οργάνωση του περιουσιολογίου «θα επιτρέψει να φορολογούνται οι πάντες με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ανάλογα με την περιουσία που ο καθένας κατέχει, πάντοτε σε συνδυασμό με αφορολόγητα όρια και με επιβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

Προσέθεσε δε ότι η κατάργηση των χαρατσιών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το περιουσιολόγιο θα μας επιτρέψει να τελειώνουμε οριστικά με τη λογική των χαρατσιών, αντλώντας έσοδα από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας».

Αναφορικά με την διαδικασία της οργάνωσης ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ουσιαστική επαναθεμελίωση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογίας.

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε:

  1. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις).

Με περισσότερα κλιμάκια, και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

  1. Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στόχος είναι η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου να ανέλθει στο μέσο όρο της ευρωζώνης, αντί στα πολύ χαμηλά επίπεδα; Που είναι σήμερα.

  1. Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων.

Εδώ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, η ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

  1. Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.

  1. Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.

Στο πεδίο της αποκατάστασης των μηχανισμών ελέγχου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σήμερα καταρρέουν και συμπλήρωσε πως απαιτείται μία μεγάλη μεταρρύθμιση της οργάνωσης, από την είσπραξη, μέχρι τον έλεγχο και την επιβολή ή διευθέτηση προστίμων.

Τόνισε ότι τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης οι υπάλληλοι των φορολογικών υπηρεσιών ασχολούνται κυρίως με τον έλεγχο και όχι με γραφειοκρατικές εργασίες και συμπλήρωσε πως ένα νέο σύστημα πρέπει να στηρίζεται σε ένα καθολικό ηλεκτρονικό έλεγχο που εξάγει, με βάση καθορισμένα κριτήρια, ένα δείγμα περιπτώσεων ύποπτο για φοροδιαφυγή.

«Το δείγμα αυτό, μαζί με δείγμα που θα επιλέγεται τυχαία, συγκροτεί το πλήθος περιπτώσεων που θα εξετάζονται κάθε χρόνο, προφανώς μέσα στις δυνατότητες που έχει το ανθρώπινο δυναμικό των ελεγκτικών μηχανισμών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «συγχρόνως απαιτείται η ενίσχυση όλων των ενδιάμεσων διαδικασιών διαιτησίας και διακανονισμών, με σαφείς διαδικασίες τιμωρίας των παραβάσεων (πρόστιμα, αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές), ώστε να αποφεύγονται οι προσφυγές στα δικαστήρια».

Είπε, τέλος, ότι μηχανισμοί όπως ο ΣΔΟΕ πρέπει να μετεξελιχθούν σε εξειδικευμένους θεσμούς που θα στοχεύουν σε δύσκολα θέματα: ενδοομιλικές σχέσεις, λαθρεμπόριο καυσίμων κ.α.

Ι. Δραγασάκης: «αυτά που λέγαμε προεκλογικά, λέμε και σήμερα»

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο βουλευτής τυου ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Δραγασάκης, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «το τι λέει ή δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τι τον δεσμεύει και τι όχι, το τι είναι ή δεν είναι ρεαλιστικό, ακόμη και το τι είναι ή δεν είναι αριστερό ή προοδευτικό, όλα αυτά και πολλά άλλα δεν θα κριθούν μέσα σε κλειστά γραφεία ούτε θα κριθούν από επικοινωνιακά τρικ».

«Τα θέματα αυτά θα κριθούν μέσα από την ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες, τους εργαζόμενους, το λαό. Διότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε κατά την ανακοίνωσή του στην «Αθηναΐδα» πριν τις εκλογές του Ιουνίου, είναι μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, ένας διαρκής διάλογος με το λαό, συμπύκνωση και έκφραση κοινωνικών συμμαχιών και συμφωνιών», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

«Δική μας φιλοδοξία δεν είναι να εγγυηθούμε απλώς όσα ίσχυαν πριν την κρίση. Δική μας φιλοδοξία είναι να θέσουμε τις βάσεις για έναν νέο τρόπο ανάπτυξης, να κάνουμε τη χώρα μας ένα διεθνές κέντρο παραγωγής πολιτισμού, γνώσης και ποιοτικών προϊόντων σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και τόνισε ότι:

«Το πρώτο που είπαμε στο πρόγραμμά μας είναι ότι η πλήρης κατάργηση του χαρατσιού και των άλλων άδικων φόρων θα γίνει στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και ειδικά της εισαγωγής του περιουσιολογίου».

«Το δεύτερο που είπαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα είναι ότι ακόμη και πριν την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου θα προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα ανακούφισης τόσο για λόγους στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης όσο και ως συμβολή σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο θα επιδιώκει να βάλει τέλος στον κατήφορο και να οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Στη δική μας αντίληψη δεν είναι πρώτα η ανάκαμψη της οικονομίας και μετά η ανάκαμψη των εισοδημάτων. Στη δική μας αντίληψη η ανάκαμψη των εισοδημάτων, αρχίζοντας από τα χαμηλότερα, είναι μια από τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Οπως υπογράμμισε, μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνεται

η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα πριν τη μείωσή του επίπεδα,

η ρύθμιση των δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με κοινωνικά κριτήρια,

η εφαρμογή προγραμμάτων για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων,

«μέτρα άμεσης φορολογικής ανακούφισης [χαράτσι κλπ] για την πρώτη κατοικία, τους ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» .

«Αυτά έλεγε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Αυτά λέμε και σήμερα», είπε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε: «Οι προσπάθειες λοιπόν να καλλιεργηθεί σύγχυση, με τον τεχνητό θόρυβο, την ομίχλη, τη σκόνη και τη λάσπη δεν θα πιάσουν τόπο και διότι στηρίζονται στο ψεύδος και τη διαστρέβλωση και διότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, οι οποίοι έχουν βαρεθεί τα ψέματα και θέλουν ειλικρίνεια και αλήθειες».

Ι. Μηλιός: «Αμφισβητείται κοινωνικά η νομιμότητα της φορολογικής αρχής»

Στην εισήγησή του, ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ι. Μηλιός, σημείωσε μεταξύ των άλλων πως «η εισπρακτική επιτυχία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, αποτελεί έναν ασφαλέστερα επιτεύξιμο στόχο (τόσο σε βραχυχρόνιο αλλά κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα), αντίθετα με ό,τι μας έχει συνηθίσει να θεωρούμε η μακρόχρονη πρακτική του Υπουργείου Οικονομικών, που αποτυπώνεται με τη λέξη «κατεπείγον» στα φορολογικά νομοσχέδια».

Υπογράμμισε δε ο κ. Μηλιός πως σε συνθήκες ακραίας φτώχιας όπου ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας έρχεται αντιμέτωπο με το φάσμα της πλήρους αδυναμίας κάλυψης των βασικών βιοτικών αναγκών (τροφή και στέγη), «τελεί υπό κοινωνική αμφισβήτηση η νομιμότητα της φορολογικής αρχής» και το αποτέλεσμα είναι ότι αποσπασματικά φορολογικά μέτρα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν και να επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα, από τα προσδοκώμενα, αποτελέσματα.

Επανέλαβε επίσης ο κ. Μηλιός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην οριστική κατάργση του χαρατσιού ακινήτων, λέγοντας ότι πρόκειται για μέτρο παράνομο και αντισυνταγματικό.

Διαβάστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Διαβάστε την ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη

Διαβάστε την ομιλία του Γιάννη Μηλιού

Η αντίδραση του Κ. Μίχαλου

«Είναι λάθος κάθε πρόταση για αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Άλλωστε, αυτό που ήδη γίνεται είναι να κλείνουν ή να φεύγουν από τη χώρα, ακόμα και αυτές οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Η προσπάθεια για ένα δίκαιο και αποδοτικό φορολογικό σύστημα, δεν πρέπει να εστιαστεί στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως κάποιοι προτείνουν, αλλά στην πάταξη της φοροδιαφυγής με κάθε τρόπο» επεσήμανε, μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κ. Μίχαλος.

Και πρόσθεσε ότι «η υπερφορολόγηση σκοτώνει τις προοπτικές της χώρας για έξοδο από την κρίση. Κι όποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί, βρίσκεται δυστυχώς εκτός πραγματικότητας». Σημειώνοντας ότι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα πρέπει να «στηρίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι στην εξόντωση των συνεπών φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων».

«Σε μια εποχή όπου η χώρα χρειάζεται άμεσα νέες θέσεις εργασίας, η Πολιτεία οφείλει να παρέχει ένα βιώσιμο, σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Με ανταγωνιστικούς συντελεστές, με μικρό διαχειριστικό κόστος και με συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η υπερφορολόγηση – που επιβάλλεται στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής – έχει αναδειχθεί σε μάστιγα: για την ελληνική οικονομία, για τις επιχειρήσεις, για κάθε ελληνικό σπίτι. Αν δεν αλλάξει αυτή η προσέγγιση, η ζημιά θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη» κατέληξε.