Με ένα non paper επιχείρησε την Τρίτη η Κουμουνδούρου να διορθώσει μία κοινοβουλευτική γκάφα και να διατηρήσει ζωντανή τη συζήτηση για τον περίφημο «πολλαπλασιαστή» και την παραδοχή του ΔΝΤ περί λάθους εκτίμησης, η οποία εν τέλει εκτροχίασε το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας είχε σπεύσει νωρίτερα να καταθέσει ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά σχετικά με το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει το λάθος του ΔΝΤ, στην οποία όμως δεν είχε ληφθεί υπόψη η εξέλιξη της προηγούμενης ημέρας και συγκεκριμένα το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας είχε θέσει το ζήτημα στη συνεδρίαση του eurogroup, παρουσία και της επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ.
Με τη διαπίστωση της παράλειψης και με ορατό κίνδυνο η ερώτηση να καταστεί… ανεπίκαιρη, καθώς από την πλευρά της κυβέρνησης άρχισε να καλλιεργείται εκ νέου κλίμα περί της απόπειρας αναπροσαρμογής του προγράμματος, η Κουμουνδούρου εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα και σχετικό σχολιασμό, μέσω του οποίου επιχείρησε να υποβαθμίσει την εξέλιξη και να αμφισβητήσει τις διαπραγματευτικές προθέσεις και δυνατότητες των κκ. Σαμαρά και Στουρνάρα.
Στο πλαίσιο αυτό, στο ανεπίσημο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι «ο κ. Στουρνάρας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στην Ελλάδα της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου» και υπενθυμίζονται αποσπάσματα από ομιλία του το καλοκαίρι του 2010. Τότε ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ ο κ. Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι το Μνημόνιο «αποτελεί διαβατήριο για τη σωτηρία της Ελλάδας», ότι «τα μέτρα του μνημονίου είναι αναγκαία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας», ότι «δεν γνωρίζουμε να υπάρχει εναλλακτική λύση» και ότι «όσοι ακόμα επιχειρηματολογούν υπέρ της αναδιάρθρωσης [του δημόσιου χρέους] δείχνουν να αγνοούν τη νέα πραγματικότητα στην Ευρωζώνη».
Με το σκεπτικό ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ούτως ή άλλως ένθερμος υποστηρικτής του μνημονίου ο ΣΥΡΙΖα υπογραμμίζει ότι «η «αναπροσαρμογή του προγράμματος» που ενδεχομένως ζητάει η ελληνική κυβέρνηση θα αφορά ήσσονος σημασίας παραμετρικές αλλαγές που δεν θα αμφισβητούν τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή την άγρια λιτότητα, τους μισθούς και εργασιακές σχέσεις σκλαβοπάζαρου και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Υπό την έννοια αυτή, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «μετά την παραδοχή του σφάλματος από το ΔΝΤ (η οποία σημειωτέον έγινε πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο) η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε την παραδοχή αυτή σημαία της για να αμφισβητήσει την ουσία του προγράμματος, αλλά απεναντίας συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο που κινείται επιθετικότερα στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Πόσο μάλλον όταν, όπως αναφέρεται σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών πολύ πριν διέθετε στοιχεία/ενδείξεις για πολλαπλασιαστές ακόμη μεγαλύτερους και από αυτούς που παραδέχεται το ΔΝΤ».
Τέλος, στο ίδιο κείμενο υποστηρίζεται ότι το λάθος που παραδέχεται το ΔΝΤ και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για ακόμη μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές στην ουσία δικαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «επιβεβαιώνουν περίτρανα τις προτάσεις του για τη δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω αναπροσαρμογής των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα αύξηση των δαπανών για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, και των δαπανών για την άμεση ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αποτροπή κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους».