Η επίτευξη συμβιβασμού και πάντως καταγραφής των θέσεων στο κείμενο της απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει από το μεσημέρι του Σαββάτου και ολοκληρώνει τις εργασίες της το απόγευμα της Κυριακής, είναι το κύριο ζητούμενο των εσωκομματικών «στρατοπέδων» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο σχέδιο εισήγησης που έχει καταθέσει η Κουμουνδούρου γίνονται εκτενείς αναφορές στις προκλήσεις και υποχρεώσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, ενώ υπάρχουν και αναφορές στην ανάγκη προσοχής και συντονισμού του δημόσιου λόγου των στελεχών, σε αναβάθμιση του ρόλου του γραφείου Τύπου και πάντως επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της κοινοβουλευτικής διαδικασίας κατάργησης του μνημονίου και ότι συνολικά εμμένει στα σημεία της διακήρυξης που ψηφίστηκε στην πρόσφατη πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Αιχμές από την Αριστερή Πλατφόρμα – τι ζητεί

Την ίδια στιγμή, η Αριστερή Πλατφόρμα έχει καταθέσειοκτώ δικές της προτάσεις – παρατηρήσεις που θα διεκδικήσει να ενταχθούν στο επίσημο κείμενο, ειδάλλως θα τις θέσει σε ψηφοφορία υπό μορφήν τροπολογιών και όχι, όπως λένε στελέχη της, υπό μορφήν αντιπαραθετικού κειμένου (αντι-εισήγησης), αποφεύγοντας έτσι την εσωκομματική σύγκρουση.

Στο κείμενο που παρουσιάζεται ως προτάσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, υπάρχουν αρκετές αιχμές περί της αποφυγής μίας «φυγής προς τα πίσω», καθώς και περί σεβασμού της συλλογικότητας των οργάνων, με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις και πρωτοβουλίες της ηγεσίας που δεν συζητήθηκαν.

Ρητή είναι η θέση περί κατάργησης του μνημονίου με ειδικό ακυρωτικό νόμο και πως η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τους επαχθείς όρους τους.

Εμμένει η Αριστερή Πλατφόρμα στο θέμα της κυβέρνησης της Αριστεράς, απορρίπτοντας τις πρόσφατες άτυπες προτάσεις και σκέψεις περί συνεργασίας με την κεντροαριστερά. Επίσης στο κείμενο υπάρχει η εκτίμηση πως ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη δεν έχει εκλείψει και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σημείο δεν δέχεται εκβιασμούς και ότι η αντιμνημονιακή του πρόταση δεν έχει όρια και περιορισμούς.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει ρητή απόρριψη του ενδεχομένου να αναζητηθεί στήριξη από δυνάμεις που σήμερα ηγούνται στην ΕΕ. τη Γερμανία, το ΔΝΤ ή τις ΗΠΑ, μία σαφής αιχμή στα πρόσφατα ταξίδια του κ. Τσίπρα, για τα οποία μάλιστα σε ειδικό σημείο διατυπώνεται επιφύλαξη για μελλοντική αποτίμηση από την ΚΕ.

Διαβάστε εδώ τα κείμενα της εισήγησης και των παρατηρήσεων της Αριστερής Πλατφόρμας.