Εμμένει η κυβέρνηση στην πολιτική που έχει χαράξει στον τομέα της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, επικαλούμενη, παρά την μείωση που καταγράφεται στην προμήθειά του από τα νοικοκυριά, αύξηση των εσόδων. Αυτό επανέλαβε στην Βουλή ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ κ. Ανδ. Ψυχάρη, ο οποίος ζήτησε μείωση της φορολογίας και της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες έως ότου βρεθεί μια λύση.

Παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές από την πλευρά της συμπολίτευσης, οι οποίες τάσσονται υπέρ της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι αν και είναι εύλογες οι ανησυχίες που διατυπώνονται, ωστόσο «το κάθε μέτρο θα πρέπει να αποτιμάται με όρους δικαιοσύνης αλλά και αποτελεσματικότητας». Έτσι, δήλωσε ότι ενώ μειώθηκε η προμήθεια πετρελαίου το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα για το 2011 κατά 70%, ωστόσο υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 65%.

Μόνο για τον Δεκέμβριο 2012 σε σύγκριση με πρόπερσι, η αύξηση των εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, έφτασε το 155%, ενώ το πρώτο 20ήμερο του τρέχοντος μηνός καταγράφεται αύξηση των εσόδων κατά 20% παρά την μείωση της κατανάλωσης. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας «φέτος φτάσαμε πολύ κοντά στους στόχους που είχαμε βάλει στον προϋπολογισμό» και συγκεκριμένα στο 1,266 δισ. ευρώ έναντι 1,340 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις απώλειες που υφίστανται οι κοινωνικά ασθενείς κατηγορίες πολιτών, σημείωσε ότι αυτές αντισταθμίζονται από την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο, πάντως, δεν φαίνεται να απορροφάται καθώς από τα 80 εκ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση, μόνο τα 6,4 εκ. ευρώ απορροφήθηκαν.

«Δεν διδάχθηκε ο κ. Στουρνάρας από τα λάθη των προκατόχων του»
Από την πλευρά του ο κ. Ψυχάρης σχολίασε ότι «μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική» και σημείωσε πως «αν ο φόρος ήταν λιγότερος, τα έσοδα θα ήταν περισσότερα». «Υπάρχει οργή στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης», πρόσθεσε, ενώ διατύπωσε αιχμές για την αμετακίνητη στάση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα λέγοντας ότι είχε πει στο CNN ότι «μαθαίνει από τα λάθη των προκατόχων του», αλλά, όπως σχολίασε ο ερωτών βουλευτής, «από την υπερφορολόγηση φαίνεται ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα».