Δεκατρία και όχι δεκαπέντε, όπως είχε εγκρίνει η Βουλή τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής αμέσως μετά την ψηφοφορία για την παραπομπή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, θα είναι τελικώς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής. Σε αυτό κατέληξαν τα κόμματα μετά από διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος δέχθηκε τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατανομή των κομματικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, μετά την ένσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιπροσώπευση όπως αυτή διαμορφωνόταν εάν η προανακριτική αριθμούσε δεκαπέντε μέλη (ΝΔ 5, ΣΥΡΙΖΑ 3, ΠαΣοΚ 2, ΑΝ.ΕΛΛ. 1, Χ.Α. 1, ΔΗΜΑΡ 1, ΚΚΕ 1, ανεξάρτητοι 1), ο κ. Μεϊμαράκης σε συνεννόηση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων κατέληξε ότι η επιτροπή θα έχει δεκατρία μέλη: ΝΔ 5, ΣΥΡΙΖΑ 3, ΠαΣοΚ 1, ΑΝ.ΕΛΛ. 1, Χ.Α. 1, ΔΗΜΑΡ 1, ΚΚΕ 1 (δεν θα έχει δεύτερο μέλος το ΠαΣοΚ και κανέναν οι ανεξάρτητοι βουλευτές).

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καταγγείλει από την περασμένη Παρασκευή τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη ότι «ανακοίνωσε στις 02.30 τη νύχτα ΄΄πρόταση σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης από 15 μέλη΄΄ αντί των δώδεκα (12) που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, προφανώς σε μια προσπάθεια να ΄΄ελεγχθεί΄΄ και να περιορισθεί ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της διερεύνησης από την κυβερνητική πλειοψηφία και να ενισχυθεί η συμμετοχή ΠαΣοΚ-ΝΔ στην επιτροπή», καταλογίζοντάς του, μάλιστα, ότι η στάση του συνιστούσε «απόπειρα υφαρπαγής μιας τέτοιας απόφασης από μια σχεδόν κενή αίθουσα». Και δήλωνε ότι το κόμμα της δεν νομιμοποιεί την διαδικασία αυτή. Ακολούθησε η σημερινή (Δευτέρα) ένσταση που διατύπωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής η κυρία Κωνσταντοπούλου και οι κκ. Στ. Κοντονής και Π. Λαφαζάνης, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώθηκε και η πρόταση να ζητηθεί να αυξηθούν τα μέλη της προανακριτικής σε δεκαεπτά, ώστε να υπάρχει ορθή αναλογική αντιπροσώπευση, κάτι όμως που απορρίφθηκε.

«Πονοκέφαλος» στη ΝΔ

Εν τω μεταξύ, σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τη ΝΔ η επιλογή των πέντε μελών που θα συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή, καθώς η ονοματολογία δίνει και παίρνει. Επικρατέστερος για την θέση του προέδρου εμφανίζεται ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος, ωστόσο, επιδιώκει να έχει λόγο για τα μέλη που θα επιλεγούν, καθώς θεωρεί απαραίτητο, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν επαρκή γνώση και ικανότητες ώστε να ανταπεξέλθουν των καθηκόντων τους. Όπως δήλωσε, εξάλλου, στον ΒΗΜΑ FM, «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να κάνει την επιτροπή αρένα, θα εφαρμόσω τον Κανονισμό της Βουλής κατά γράμμα». Την ίδια στιγμή καταγράφεται έντονη κινητικότητα όσον αφορά τα πιθανά μέλη που θα επιλεγούν και διαγκωνισμός ονομάτων. Μεταξύ αυτών που ακούγονται είναι οι κκ. Μ. Βαρβιτσιώτης, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Κουτσογιαννακόπουλος, Λ. Τσαβδαρίδης, Ανδ. Κουτσούμπας, Γ. Καλαντζής, ο κ. Μ. Βορίδης, αν και είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, η κυρία Κατερίνα Παπακώστα κ.ά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου και οι κκ. Κοντονής και Θ. Δρίτσας, από το ΠαΣοΚ ο κ. Π. Ρήγας, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Β. Καπερνάρος, από την Χρυσή Αυγή ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης, από την ΔΗΜΑΡ ο κ. Β. Οικονόμου και από το ΚΚΕ, τελικώς, θα είναι ο κ. Σπ. Χαλβατζής.