Εμπλοκή σημειώθηκε στη σύνθεση των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, ύστερα από ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αντιπροσώπευση των κομμάτων και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το λόγο, η ανακοίνωση των ονομάτων που θα τη συνθέτουν αναβάλλεται για την Τρίτη, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η Επιτροπή θα είναι 13μελής και δεν θα εκπροσωπούνται οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ειδικότερα, από τη Νέα Δημοκρατία θα συμμετέχουν πέντε βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ τρεις, ενώ από ένα βουλευτή θα έχουν τα υπόλοιπα κόμματα: ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Με βάση το αρχικό σχέδιο για τη σύνθεση της Επιτροπής, το ΠΑΣΟΚ θα είχε δύο βουλευτές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα.

«Πρέπει να τηρηθούν πλήρως οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Βάσει της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εκπροσωπείται από δύο βουλευτές στην Προανακριτική Επιτροπή και η αξιωματική αντιπολίτευση με τρεις» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι 12μελής ή 15μελής η Επιτροπή, ή 20μελής. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να υπάρξει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κομμάτων, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής» πρόσθεσε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ διαβίβασαν και στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι βουλευτές του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σταύρος Κοντονής και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις του κ. Μεϊμαράκη με όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, κατέληξαν στη συναινετική λύση να μειωθεί κατά ένα βουλευτή η εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ και να μην εκπροσωπηθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Από το γραφείο τύπου του κ. Μεϊμαράκη τονίστηκε ότι «η λύση αυτή είναι απόλυτα σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο πρώην υπουργό Οικονομικών, αν ενδεχομένως παραπεμφθεί, να προσβάλει την νομιμότητα της σύνθεσης της Προανακριτικής».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ προτείνει για μέλη στην Προανακριτική τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τον Κωνσταντίνο Κουτσογιαννακόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ την Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Θοδωρή Δρίτσα και τον Σταύρο Κοντονή. Το ΠΑΣΟΚ τον Παναγιώτη Ρήγα, η ΔΗ.ΜΑΡ τον Βασίλη Οικονόμου, οι ΑΝ.ΕΛ. τον Βασίλη Καπερνάρο, η Χρυσή Αυγή τον Ηλία Κασιδιάρη και το ΚΚΕ τον Σπύρο Χαλβατζή.

Πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να οριστεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου χωρίς να αποκλείεται να της δοθεί και μία παράταση λίγων ημερών.