Αρχισαν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση, οι διαπραγματεύσεις με τον ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ και την κορεατική CoGas για το Οικόπεδο 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Οικόπεδο 9 χαρακτηρίζεται «χρυσοφόρο», αφού οι ενδείξεις που υπάρχουν σ΄ αυτό είναι ότι εκτός από φυσικό αέριο, υπάρχει στο Οικόπεδο αυτό και πετρέλαιο.

Στις 7 Ιανουαρίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική Total για το γειτονικό Οικόπεδο 10, το οποίο επίσης εκτιμάται ότι περιέχει και πετρέλαιο.
Τα συνολικά έσοδα από το φυσικό αέριο και ενδεχομένως από το πετρέλαιο θα κυμανθούν (όπως αποκαλύπτει σήμερα Παρασκευή η εφημερίδα «Φιλελεύθερος») από 300 έως και 500 δισ. ευρώ σε διάστημα 30 χρόνων, αναλόγως με τις τιμές διεθνώς και το χρόνο εξόρυξης.
Οι συμφωνίες που προωθεί η Λευκωσία, προβλέπουν ποσοστά γύρω στο 70% των εσόδων να εισρεύσει στα κυπριακά ταμεία, εξαιρουμένων των εξόδων. Τα πρώτα έσοδα, (που θα αποτελέσουν μία οικονομική ένεση τη δοκιμαζόμενη κυπριακή οικονομία) αναμένονται σε δύο μήνες, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 200 εκατ. ευρώ.