«Μνημονιακή κουρελού που ξεφτίζει» χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου την κυβέρνηση, δηλώνοντας παράλληλα με βεβαιότητα ότι η εκταμίευση της δόσης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει καλύτερες ημέρες για την οικονομία και τους πολίτες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Σκουρλέτης, ο διευθυντής του Γραφείου του κ. κ. Τσίπρα, κ. Ν. Παππάς και το μέλος της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τ. Κορωνάκης, τονίστηκε μεταξύ των άλλων πως η κινητικότητα που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό σχετίζεται με την αστάθεια της κυβέρνησης, ενώ στο πλαίσιο αυτό επισήμαναν και την σχετική αναφορά στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιον, η οποία κάνει λόγο για «έυθραυστο κυβερνητικό σχήμα» και ύφεση για τον επόμενο χρόνο, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που προαναγγέλει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να θεωρεί τον επόμενο Μάρτιο κομβικό σημείο για τις εξελίξεις, καθώς όπως εκτιμούν τότε θα τεθούν σε νέα δοκιμασία τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής εν όψει της εκταμίευσης του τελευταίου τμήματος της δόσης, ενώ παράλληλα θα έχει ενταθεί η κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν την θέση τους υπέρ της απλής αναλογικής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις σχετικές διαρροές και πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης ως παραπλανητικές και ως προσπάθειες να ανακόψουν την προδιαγεγραμμένη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση. Παρά ταύτα, εκτιμούν ότι η σχετική προσπάθεια θα αποδειχθεί μπόυμεραγκ για την κυβέρνηση, καθώς θα ενισχύσει τη δημιουργία νέων σχημάτων.

Υπό αυτές τις συνθήκες στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αναδεικνύονται μέσω των διακδικασιών ενοποίησης, σε μοναδικό σταθερό πόλο του πολιτικού σκηνικού, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό τους, λέγοντας ότι η πολυφωνία είναι στις αποσκευές τους και η ικανότητα σύνθεσης καταδεικνύει την αξιοπιστία τους. Οπως χαρακτηριστικά λένε, στο νέο πολιτικό σκηνικό ρευστοποιούνται σχήματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεινύεται σε μαγνήτη, τη στιγμή που άλλοι αποδομούνται και ψάχνονται.

Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του κ. Τσίπρα σε Βραζιλία και Αργεντινή, στην Κουμουνδούρου δίνουν διπλή διάστυαση, από τη μία πλευρά οικονομική και πολιτική (υπό την έννοια της ανάδειξης της εναλλακτικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στις δύο χώρες) και από την άλλη διπλωματική (υπό την έννοια της διακρατικής συνεργασίας σε τομείς όπως τα φάρμακα, η ενέργεια και τα τρόφιμα). «Στόχος μας είναι η διασφάλιση επάρκειας στους τρεις αυτούς τομείς όταν λαού θέλοντος ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, είπε σψχετικώς ο κ. Ν. Παππάς. ως προς το αν θα επιδιωχθεί συνάντησ του κ. Τσίπρα με τον Πρβωθυπουργό κ. Σαμαρά προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το ταξίδι, ο κ. Παππάς είπε ότι η κυβέρνηση θα ενημερωθεί ούτως ή άλλως και επισήμανε τη συνεργασία και επικοινωνία που ήδη υπάρχει με το ΥΠΕΞ και τον κ. Αβραμόπουλο. Πάντως, στο πλαίσιο αυτό, το επιτελείο του κ. Τσίπρα χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένη τη στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, όπου η Μπραζίλια έχει ταχθεί κατά της χρηματοδότησης της Ελλάδας, ως ανεπτυγμένης χώρας, τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίστοιχη μεταφορά ποόρων προς αναπτυσσόμενες οικονομίες. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παππας είπε ότι όταν έλθει ώρα θα γίνει ταξίδι του κ. Τσίπρα και στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου, δια του αρμόδιου κ. Κορωνάκη επιχειρεί αναδείξει την οργάνωση των δομών αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, με στόχο την κάλυψη αναγκών διαβίωσης μεγάλων ομάδων πληθυσμού, θέμα στο οποίο όπως σημειώθηκε υπάρχει μία συμπληρωματική λειουργία με τις αντίστοιχες δομές της εκκλησίας.