Έκκληση στην κοινωνία, στα κόμματα του συνταγματικού τόξου, στους αρμόδιους θεσμούς, στις θρησκευτικές οργανώσεις, στις ΜΚΟ ελληνικές και διεθνείς, στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ στις Ενώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στον ΟΗΕ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σχηματίσουν μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής αλλά και κατά των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, απηύθυνε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προανήγγειλε μια διπλή πρωτοβουλία του κόμματος του για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων τόσο σε επίπεδο πολιτικό όσο και σε ποινικό και σε θεσμικό.

Ο κ. Βενιζέλος δεν προτείνει να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου, καθώς όπως είπε το άρθρο 29 του Συντάγματος δεν προβλέπει μηχανισμό απαγόρευσης. Προτείνει, ωστόσο, να υπάρξει καταδίκη του αντισυνταγματικού χαρακτήρα της, με συσπείρωση των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, αλλά και με αποτελεσματικές και έμπρακτες μορφές.

Τέτοια θα μπορούσε να είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε τα εγκλήματα ρατσιστικού και ξενοφοβικού χαρακτήρα να αποκτήσουν κακουργηματικό χαρακτήρα με παρεπόμενη ποινή τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Επιπλέον να αλλάξει η έννοια της εγκληματικής οργάνωσης, των εγκλημάτων προσβολής του πολιτεύματος αλλά της εσχάτης προδοσίας.

Επιπλέον το ΠαΣοΚ θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες: Θα υπάρξει άμεση ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Βουλής, ώστε να υπάρξουν απαραίτητες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής. Θα διατυπωθεί αίτημα προς το Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην συμμετέχει στο σώμα εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας του τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Φ. Κουβέλη και θα ζητήσει να γίνει σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους υπουργούς (Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο).

Στην Ιπποκράτους πρόκειται να λειτουργήσει ειδικό Γραφείο Τεκμηρίωσης για φαινόμενα ρατσιστικής βίας, θα υπάρχει σελίδα στο διαδίκτυο, τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών και ειδικό χώρο για το κοινό στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια κομματική και πολιτική επιλογή όπως είναι οι άλλες. Είναι ο ηθικός αυτουργός ακραίων και εγκληματικών πράξεων», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος. «Η φτώχεια και η ανεργία δεν δικαιολογούν την προσχώρηση σε φασιστικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις. Και άλλες χώρες έχουν κρίση και ανάλογα προβλήματα και οι κοινωνίες τους δεν επέτρεψαν την άνοδο του φασισμού», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ άσκησε κριτική και σε ορισμένα ΜΜΕ τα οποία προβάλλουν τη δραστηριότητα μελών της Χρυσής Αυγής «σαν κοσμική δραστηριότητα στη Μύκονο και όχι σαν προσβολή του πολιτεύματος. Με χαρακτηριστική άνεση συμπεριφέρονται σαν να πηγαίνουν σε μια παιδική εκδρομή στα κρεματόρια που δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο. Αυτό καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό», επισήμανε.

«Το ΠαΣοΚ, ως σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να ανεχτεί τα φαινόμενα αυτα! Δεν παίζουμε!», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουν πολιτικές δυνάμεις να κρύβεται η Χρυσή Αυγή μέσα στο αντιμνημονιακό μέτωπο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Επικοινωνιακό πυροτέχνημα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» την πρόταση του κ. Βενιζέλου τον οποίο καλεί «να κάνει την αυτοκριτική του για το ότι πριν λίγο καιρό αισθανόταν ευχαριστημένος που είναι η Χρυσή Αυγή «στη μόδα» και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για το γεγονός ότι το μνημονιακό μπλοκ προσπάθησε και προσπαθεί να αξιοποιήσει τη θεωρία των δύο άκρων για να εξομοιώσει τη φασιστική βία με τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Οι αιτίες της ανόδου της φασιστικής ακροδεξιάς πρέπει να αναζητηθούν πρώτα και κύρια στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία και στην ασκούμενη μνημονιακή πολιτική που περιθωριοποιεί τα ασθενέστερα στρώματά της» σχολιάζει την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τη θεσμική απαγόρευση της Χρυσής Αυγής καθώς αυτή «δεν πρόκειται να ανακόψει την άνοδο του φασισμού, αντίθετα θα ενισχύσει το εξολοκλήρου ψεύτικο, αντισυστημικό της προφίλ. Τα μνημόνια θρέφουν το φασισμό και απειλούν τη δημοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.