Τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του στην σκακιέρα εξετάζει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, μετά την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ και αναζητεί τρόπους να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η ψηφοφορία τα μεσάνυκτα της Τετάρτης.

Στην πρωθυπουργική ατζέντα είναι ο ανασχηματισμός, ενώ υπό συζήτηση με τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, θα βρεθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Για τον Πρωθυπουργό προέχει για τα επόμενα εικοσιτετράωρα η ψήφιση του προϋπολογισμού την προσεχή Κυριακή και να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.. ευρώ που καθυστερεί αρκετά, ώστε να στρέψει την προσοχή του και στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Η «επόμενη μέρα» της ψηφοφορίας για την κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά κρίσιμη, καθώς θα πρέπει να τρέξει πάρα πολύ γρήγορα για την υλοποίηση των όσων περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ΙΙΙ και να δείξει στους δύσπιστους πιστωτές ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.

Η…«ανάκριση» της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα όσα απάντησε στους ευρωβουλευτές, αναδεικνύοντας την προβληματική ελληνική διαχείριση του πολιτικού συστήματος, ήταν ενδεικτική για τον τρόπο σκέψης των πιστωτών.

Όχι, ότι δεν το γνώριζε η κυβέρνηση, απλά πλέον πολλά λέγονται ανοικτά, χωρίς περιστροφές, ενώ οι απαιτήσεις των δανειστών είναι μεγάλες και δεν δείχνουν και πολύ πρόθυμοι να δώσουν απλόχερα οικονομική βοήθεια εάν δεν δουν αποτελέσματα.

Εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και έπρεπε να έχει ήδη συνταχθεί – άλλο ένα δείγμα της δυσπιστίας των πιστωτών – στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους, διότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ μεταφέρθηκε, όπως ενημερώθηκαν, για τις 19 Νοεμβρίου αντί για την προσεχή Δευτέρα που ήταν προγραμματισμένο.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κρύβουν ότι η αστάθεια που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και τα όσα έγιναν χθες στο Κοινοβούλιο, πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, παρά και τις τηλεφωνικές επαφές που είχε και χθες ο Πρωθυπουργός με ευρωπαίους παράγοντες για να τους εξηγήσει την ακριβή κατάσταση στη χώρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για τον Πρωθυπουργό είναι στο εσωτερικό μέτωπο και σχετίζεται με την αναγκαία διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων ψηφίστηκαν.

Πάντως, η χθεσινή απαράδεκτη εικόνα στο Κοινοβούλιο και τα όσα έγιναν με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τους υπαλλήλους της Βουλής και η αναδίπλωση της κυβέρνησης με την απόσυρσή της, αν και δήλωσε ο υπουργός πως θα επανέλθει, απέδειξε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα πολύ δύσκολα θα τα εφαρμόσει, και ειδικά όταν θα έχει απέναντί της επαγγελματικές ομάδες με μεγαλύτερη δύναμη, π.χ. δικαστικοί.

Ο κ. Σαμαράς αναγνωρίζει πως εάν η κυβέρνησή του δεν «τρέξει» για να εφαρμόσει πολιτικές που θα δείξουν στους πιστωτές ότι υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα δεν γίνουν κινήσεις ανακούφισης κοινωνικών τάξεων που πλήττονται και ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, τότε είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις οι οποίες δύσκολα θα ελεγχθούν.

Η προσδοκία του Πρωθυπουργού είναι να ξεκλειδώσει η δόση όχι μόνο των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και των περίπου 10 δισ. ευρώ που η Ελλάδα δεν έχει ακόμη λάβει και τα οποία όπως είπε και χθες στη Βουλή, παλεύει να τα πάρει, ώστε να προχωρήσει στην τόνωση της ρευστότητας, με την αποπληρωμή ενός σημαντικού ποσοστού του εσωτερικού χρέους που πλέον ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ.

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι πλέον μπροστά, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, ενώ στην πρωθυπουργική ομάδα καταγράφεται έντονος προβληματισμός για τη διελκυστίνδα Ευρώπης – ΔΝΤ που συνεχίζεται για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο φόβος όμως που υπάρχει, όσο και εάν δεν το παραδέχονται στην κυβέρνηση, είναι μήπως και δεν δοθεί στο σύνολό της η δόση και οι πιστωτές επιλέξουν την τμηματική καταβολή του ποσού των 31,5 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα υπάρχει στο τραπέζι το σχέδιο για τον ειδικό λογαριασμό.