«Είμαστε κοντά σε συμφωνία. Τα έχουμε βρει σε όλα τα μέτρα. Eχουμε κλείσει σε όλα». Αυτό δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στις 23.00 της Πέμπτης μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με την τρόικα. «Oι περικοπές στις δαπάνες είναι 11 δισ. και οι φόροι περίπου 2,5 δισ. ευρώ, σύνολο 13,5 δισ. ευρώ, τελεία και παύλα» πρόσθεσε.

Την Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει νέα, επίσημη δήλωση από τον επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν.

Με ανταλλαγή email αναμένεται να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση καθώς δεν είναι προγραμματισμένη νέα επίσκεψη της τρόικας σε αυτή τη φάση.

«Περιμένουμε όλη την δόση ως μέσα Νοεμβρίου» ανέφερε το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κάτι που όπως επιβεβαίωσε σημαίνει ότι το αργότερο μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου πρέπει να υπάρξει απόφαση από το Eurogroup και το ΔΣ του ΔΝΤ για την εκταμίευση.

Το ίδιο στέλεχος δεν απέκλεισε να υπάρξει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους πριν τις αμερικανικές εκλογές και πρόσθεσε ότι υπάρχει λύση για το θέμα της έκθεσης.

Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ του κουρέματος φαίνεται ότι η ΕΕ η ΕΚΤ και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είναι κατά του κουρέματος τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ώστε να μην απειληθεί.

«Υπάρχουν τρόποι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Η σημαντικότερη παράμετρος είναι τι υποθέσεις κάνουμε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που στάθηκε επίσης στα παρακάτω:

– Το θέμα της επιμήκυνσης έχει τεθεί. Η τρόικα δουλεύει με βάση σενάρια επιμήκυνσης. Χωρίς την επιμήκυνση τα μέτρα θα ήταν 18 δισ. ευρώ.

– Εχουν μείνει ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές προϊόντων, στην αγορά εργασίας. Η τρόικα έχει δεχθεί τον κορμό της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά θέλει να δουλέψουμε και πάνω στα δικά τους μοντέλα τις επιπτώσεις στα έσοδα και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

– Για την ύφεση βρήκαμε συμβιβαστική λύση. Εμείς λέγαμε 3,8%, αυτοί έλεγαν 5 και κάτι. Συμφωνήσαμε τα σενάρια να δουλευτούν με 4,2% για το 2013.

Νωρίτερα την Τρίτη, την άρνηση των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνάντησαν ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονταν στο συνολικό πακέτο, καθώς θεωρήθηκε ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος θα ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερος από την απόδοσή τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν την Τετάρτη (ίσως τηλεφωνικά) με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα ποσοστά μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Δήλωση Πόουλ Τόμσεν

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο, συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής, για τα λίγα που απομένουν, πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα», δήλωσε ο Πόουλ Τόμσεν, στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Δήλωση Γιάννη Στουρνάρα

Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει ως εξής:

«Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες.

Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.

Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα.

Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν.

Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία.

Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν».