«Αυτά τα μέτρα πρέπει να είναι τα τελευταία. Πρέπει να είναι τα τελευταία, κυρία Καγκελάριε, να ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός έκανε τόσες θυσίες και δεν αντέχει άλλα μέτρα» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κ. Παπούλιαςστην Καγκελάριο της Γερμανίας κυρίαΑγκελα Μέρκελ, μόλις αποχώρησαν οι τηλεοπτικές κάμερες και οι έμειναν μόνοι τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε , όπως«Το Βήμα» πληροφορείται,στην κυρία Μέρκελ ότι ο ελληνικός λαός υπέστη σοβαρότατες θυσίες και δεν υπομένει άλλες, ζητώντας τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουννέα μέτρα:«Πρέπει να ξανακοιτάξουμεολόκληρο το πακέτο συνολικά, αφού τα μέτρα που αποφασίζονται και ψηφίζονται δεν αποδίδουν», είπε συγκεκριμένα. Αναφέρθηκε εν συνεχεία στη μάστιγα της ανεργίας, που πλήττει, όπως είπε, ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες, λέγοντας μάλιστα ότι το 50% των νέων μας είναι άνεργοι, ζητώντας να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σ΄αυτό, αφού, όπως σημείωσε , αυτό απειλεί την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε επίσης από την κυρίαΜέρκελ να«ξανακοιτάξει το θέμα του χρέους συνολικά», αφού έως τώρα με τα μέτρα που λαμβάνονται δε γίνεται βιώσιμο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι«δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα».

Από την πλευρά τηςη κυρία Μέρκελ έδειξε κατανόηση, επανέλαβε πολλές φορές τη φράση«προχωράμε», απέφυγε να δεσμευθεί σε οτιδήποτε, στις επισημάνσεις του κ. Παπούλια έλεγε«θα το κοιτάξουμε»και επανέλαβε την πάγια θέση της για την έκθεση της τρόικας, την οποία όπως είπε«την περιμένουμε».

Πεζή η Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ένα τιμητικό άγημα ευζώνων είχε παραταχθεί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου αποδίδοντας τιμές στην καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ κατά την είσοδό της στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κυρία Μέρκελ πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο από το Μέγαρο Μαξίμου πεζή, ήταν ακριβής στην ώρα της και συνεχώς κουνούσε καταφατικά το κεφάλι της στα λόγια του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια όταν της έλεγε ότι «δεν αντέχουτν άλλο οι Ελληνες».

Μετά την ολιγόλεπτη συνομιλία παρουσία και των διερμηνέων που έγινε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η γερμανίδα καγκελάριος έμειναν μόνοι τους χωρίς διερμηνείς και συζήτησαν περίπου για μισή ώρα. Την κυρία Μέρκελ συνόδευε και στο προεδρικό μέγαρο ο υφυπουργός Εργασίας κ. Χ. Φούχτελ.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της γερμανίδας καγκελαρίου μπροστά στις κάμερες

Κάρολος Παπούλιας: «Η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική, σε μια στιγμή που θα τη ζήσατε κι εσείς, που ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες στιγμές. Σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του και βέβαια πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδα σε αυτόν το λαό, που υποφέρει. Μιλάω για αναπτυξιακά μέτρα, να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων, που είμαστε πλέον πρωταγωνιστές, ξεπεράσαμε την Ισπανία, και την ανεργία των γυναικών. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επίσκεψή σας».

Ανγκελα Μέρκελ: «Είναι μεγάλη τιμή που σας επισκέπτομαι. Γνωρίζω ότι η πορεία του ελληνικού λαού είναι πολύ δύσκολη. Ήρθα εδώ με την ιδιότητά μου, ως εταίρος και φίλος της Ελλάδας. Οτιδήποτε μπορούμε, θέλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε».