Εχοντας στο πλάι της τους δύο βασικούς προπαγανδιστές της εκλογικής στρατηγικής που ακολούθησε το ΚΚΕ, αποσπώντας το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό που έλαβε από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα (4,50% ή 277.179 ψήφοι), τους κκ. Μ. Μαΐλη και Π. Μεντρέκα, η «σιδηρά κυρία» του Περισσού διεμήνυσε προ ημερών προς πάσα κατεύθυνση ότι η εκλογική ήττα του κόμματος «δεν είναι ζήτημα προσώπων». «Είναι μια εκλογική πολιτική ήττα», παραδέχθηκε, αν και διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι «στρατηγικής σημασίας ήττα δεν είναι», καθώς η ηγεσία, όπως τους εξήγησε, δεν διέπραξε κάποιο «θεμελιακό λάθος, όπως μια λάθος εκτίμηση της αντικειμενικής κατάστασης». Απλώς «χάσαμε μια μάχη», εκτίμησε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταθέτει τη σύγκληση του κρίσιμου 19ου Συνεδρίου του κόμματος για αργότερα.

Η μετεκλογική στάση του Περισσού έχει διαψεύσει περίτρανα όσους έσπευδαν να ερμηνεύσουν τις πολιτικές εκτιμήσεις της ηγεσίας σχετικά με το αποτέλεσμα ως προάγγελο αλλαγών στην πολιτική του, όπως και στα πρόσωπα που την εκφράζουν. Οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εντός των τειχών του Περισσού επιμένουν ότι «αλλαγή γραμμής» δεν αναμένεται παρά τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση που προκάλεσε το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα. Προς το παρόν αυτό που φαίνεται να απασχολεί τον ηγετικό πυρήνα είναι να κερδίσει έστω και περιορισμένο πολιτικό χρόνο, εξ ου και η πρόθεσή του να μεταθέσει την οργάνωση του συνεδρίου, που είναι προγραμματισμένο για τον προσεχή Φεβρουάριο, τρεις μήνες αργότερα, δηλαδή τον Μάιο του 2013.

Αν για τα περισσότερα κόμματα η διαδικασία του συνεδρίου αποτελεί μια υπόθεση ρουτίνας με έντονα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, για το ΚΚΕ αποτελεί κορυφαία στιγμή της κομματικής ζωής. Αλλωστε «το συνέδριο είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος», βάσει του καταστατικού που προβλέπει τη σύγκλησή του «κάθε τέσσερα χρόνια». Η μικρή χρονικά μετάθεση του συνεδρίου δεν συνιστά καταστατική παρατυπία, αν και στον κομματικό «μικρόκοσμο» όλα έχουν την ειδική σημασία τους. Ετσι κάποιοι θεωρούν ότι η μετάθεση του χρόνου οφείλεται μάλλον στην επιθυμία ορισμένων η καθοριστική αυτή κομματική διαδικασία να απομακρυνθεί όσο γίνεται περισσότερο από τις εκλογές και τον δυσάρεστο για το κόμμα απόηχό τους και την όποια επίδρασή του στη συνείδηση των κομματικών μελών.
Οι όποιοι επικοινωνιακοί χειρισμοί του Περισσού – όπως η πρόσφατη φωτογράφιση της κυρίας Παπαρήγα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα μαζί με τον ένθερμο θιασώτη της ενότητας της Αριστεράς κ. Μ. Θεοδωράκη δεν συνιστούν καμία πολιτική ή ιδεολογική μετατόπιση του κόμματος, το οποίο παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην κατεύθυνση της «λαϊκής εξουσίας», παρά την κριτική που δέχθηκε ότι οδήγησε το ΚΚΕ στην απομόνωση επιτρέποντας στον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει το κενό που άφηνε «μια ουσιαστική, άμεση και αποτελεσματική πρόταση εκ μέρους του ΚΚΕ».
Στην προσπάθειά της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το εκλογικό πλήγμα που δέχθηκε το κόμμα, η ηγεσία του κόμματος προβάλλει ιδιαιτέρως το ζήτημα των συνθηκών που έδωσε την εκλογική μάχη. Μάλιστα στελέχη της ηγετικής ομάδας υποστηρίζουν δημοσίως μέσω αρθρογραφίας τους ότι ήταν η πιο δύσκολη μάχη που έδωσε το ΚΚΕ τα τελευταία 60 χρόνια! Η κυρία Παπαρήγα μάλιστα δεν δίστασε να πει ότι «υποκειμενικές αδυναμίες έχουμε μπόλικες, αλλά δεν καθόρισαν αυτές το εκλογικό αποτέλεσμα». «Αν ήταν βελτιωμένες οι αδυναμίες μας ενδεχομένως να παίρναμε – είναι αυθαίρετο τώρα αυτό – 5,5%», εκτίμησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, δίνοντας το στίγμα των πολιτικών εκτιμήσεων της ηγεσίας. Για τον Περισσό άλλωστε είναι σαφές ότι «ο λαός ψήφισε μια συνταγή διαχείρισης και με τη λογική «πάση θυσία στην ΕΕ», είτε ήταν με το μνημόνιο είτε δεν ήταν», κάτι που είναι μακριά από την οπτική του κόμματος, το οποίο θεωρεί ότι παρά τις αδυναμίες η «γραμμή» του ήταν ορθή και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να την αλλάξει. «Ο κόσμος τι ήθελε; Να πούμε «ναι» σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Και αυτό ενδεχομένως να το θέλει και στις επόμενες εκλογές», σχολίασε προσφάτως η κυρία Παπαρήγα, επιβεβαιώνοντας έστω εμμέσως τους φόβους που υπάρχουν για τυχόν περαιτέρω υποχώρηση των εκλογικών δυνάμεων του κόμματος. Πάντως ξεκαθάρισε ότι «είναι μεγάλη παρακαταθήκη η θέση του ΚΚΕ (σ.σ.: κατά της συγκρότησης κυβέρνησης της Αριστεράς), όσο κι αν του κόστισε». Οπως άλλωστε δήλωσε για άλλη μία φορά, «μια κυβέρνηση της Αριστεράς μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού θα είναι ίδια (σ.σ.: με τις άλλες), ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχει, που και αυτές καθορίζονται απ’ το σε ποια φάση είναι ο καπιταλισμός».
Την ίδια στιγμή η κυρία Παπαρήγα μοιάζει «εγκλωβισμένη» από το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα καθώς, όπως εκτιμούν κάποιοι, «τα περιθώρια να αποχωρήσει από την ηγεσία τώρα εκ των πραγμάτων περιορίζονται στο ελάχιστο». Στον Περισσό άλλωστε γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι τυχόν αλλαγή φρουράς στην παρούσα συγκυρία – παρ’ ότι το ζήτημα έχει τεθεί επί τάπητος εδώ και καιρό, αφού η ίδια έχει συμπληρώσει 21 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος – θα χειροτέρευε περαιτέρω την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιστορικό κόμμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ