Με στόχο να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι παρίας της Ευρώπης αλλά έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να δείξει δείγματα γραφής άμεσα ετοιμάζεται ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για τις καθοριστικές συναντήσεις του την επόμενη εβδομάδα σε Βερολίνο και Παρίσι.

Η επιχειρηματολογία περί μιας κυβέρνησης αποφασισμένης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητάνε οι πιστωτές και να λάβει τα αναγκαία μέτρα, όπως το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει «κλειδώσει», αποτελεί το ισχυρό όπλο στις συζητήσεις που αναμένεται να έχει ο κ. Σαμαράς, ελπίζοντας σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα στο… δώρο της πολυπόθητης επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική τη συνάντηση που θα έχουν στις 23 Αυγούστου στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Εξάλλου, η αιφνίδια συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ όπου αναμένεται να συζητηθεί και η δύσκολη ελληνική περίπτωση γίνεται μόλις μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση στο Βερολίνο της γερμανίδας καγκελαρίου με τον κ. Σαμαρά και δύο πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Γαλλία για τη συνάντησή του με τον γάλλο Πρόεδρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για την επόμενη κρίσιμη πολιτικά εβδομάδα, όπου εκτός από τις επαφές του κ. Σαμαρά σε Γερμανία και Γαλλία, υπάρχει και η επίσκεψη στην Αθήνα – και αυτή ιδιαίτερα σημαντική – του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθούν κυρίως να αποκωδικοποιήσουν τα σήματα που εκπέμπει η γερμανική πολιτική ηγεσία σε μια στιγμή που αρχίζουν και πάλι να κυκλοφορούν, μάλιστα μέσω βασικών πρακτορείων, όπως το Reuters, σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με επισημάνσεις, όπως «εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδεχόταν μια απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει θα βοηθούσε την Αθήνα».

Ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί από… «πρώτο χέρι» το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία για την Ελλάδα, αφού είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο η διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο, με τη μορφή και προπομπού εκείνης του κ. Σαμαρά, του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλου.

Η επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου δεν ορίστηκε τυχαία, λίγο πριν από τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, καθώς είναι σαφές, με βάση και τις πληροφορίες που υπάρχουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει σημείο επαφής με το Βερολίνο και να βελτιώσει αισθητά την εικόνα για την Ελλάδα.

Ο κ. Αβραμόπουλος, που θα κομίσει μήνυμα ότι η Ελλάδα καταβάλει σοβαρές και υπεύθυνες προσπάθειες να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έχοντας σαφή πρόθεση να παραμείνει στην ευρωζώνη, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε την προσεχή Δευτέρα, ενώ μεθαύριο θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής Χανς – Ντίτριχ Γκένσερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπα που έχουν συναντήσει τον κ. Σαμαρά αυτή τη… χαλαρή εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να κερδίσει τα βέλτιστα αποτελέσματα από τις συναντήσεις που θα έχει με βασικό στόχο να εξουδετερώσει το αρνητικό κλίμα για την ελληνική προσπάθεια.

Σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές του επιμένει στη φράση «θα τα καταφέρουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να μην πάμε καλά», δίνοντας το στίγμα των αποφασιστικών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να υπερβεί τα πολυσύνθετα οικονομικά προβλήματα που βιώνει η χώρα.

Ανοικτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο να συναντηθεί ενόψει των επαφών που θα έχει με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, με τους προέδρους του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη, αλλά εάν δεν γίνει, είναι βέβαιο ότι θα προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία για να λάβουν γνώση των διαπραγματευτικών κινήσεών του.

Ο Πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από τις ολιγοήμερες – διάρκειας τεσσάρων ημερών – διακοπές του, αναμένεται να έχει συνεχείς συσκέψεις το Σαββατοκύριακο, τόσο για το θέμα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, όσο και για την προετοιμασία των επικείμενων συναντήσεων.

Ο κ. Σαμαράς τις προηγούμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά χαλαροί οι ρυθμοί, είχε αρκετές τηλεφωνικές επαφές με μέλη του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσει μαζί τους τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, όπως π.χ. με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια που συνομίλησαν για τη λαθρομετανάστευση και τα τελευταία κρούσματα επιθέσεων σε μετανάστες.