από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα για το 2012, ούτε οριζόντιες περικοπές

Τέθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ
Δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα για το 2012, ούτε οριζόντιες περικοπές
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Συμφωνήσαμε σε όλα». Η φράση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αποτύπωσε πλήρως την εικόνα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και των προέδρων του ΠαΣοΚ, κ. Ευ. Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ, κ.Φ. Κουβέλη, που ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τρεις ώρες, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν στις γενικές κατευθύνσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αποφάσισαν να μην ληφθούν νέα μέτρα το 2012, να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ υπεραμύνθηκαν των ισοδυνάμων μέτρων και επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις.

Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση θα κινηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, θα υπάρξει και νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα, πριν την έλευση της τρόικας που είναι προγραμματισμένη για την μεθεπόμενη Πέμπτη, 26 Ιουλίου, ενώ θα δοθεί και έμφαση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, που είχαν εκτενή συζήτηση παρουσία και του κ. Στουρνάρα που έμεινε στη σύσκεψη επί δυόμιση ώρες και έδωσε πλήρη εικόνα της κατάστασης, συμφώνησαν επίσης να τεθεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης με βασικό αίτημα την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο και στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής θα περιλαμβάνει επαφές των 3 πολιτικών αρχηγών με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ακόμη αποφάσισαν να διαμορφώσουν οι ίδιοι ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με βάσει τις ανάγκες και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και να μην επιβληθεί, όπως τα προηγούμενα από τους πιστωτές.

Επί περίπου τρεις ώρες αναζητήθηκε η χρυσή τομή για την εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013, αλλά πέραν της συμφωνίας στη γενική κατεύθυνση δεν υπήρξε ποσοτικοποίηση, δηλ. από που θα γίνουν περικοπές κωδικό ανά κωδικό.
 
Το κυρίαρχο στοιχείο της σύσκεψης ήταν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι εμμένουν στη γραμμή ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές και παραμένουν στην άποψη, ότι δεν πρέπει να γίνουν μειώσεις και στα ειδικά μισθολόγια, αν και ο μεγάλος πονοκέφαλος πλέον είναι η «τρύπα» των δυο δισ. ευρώ που παρατηρήθηκε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2012.

Η κυβέρνηση θα έχει ως βασικό επιχείρημα την επόμενη εβδομάδα με την τρόικα το στοιχείο ότι η ύφεση που είναι πλέον στο 7% έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και άρα απαιτείται, όχι μόνο αλλαγή πορείας, αλλά και να δοθεί ανοχή με την επιμήκυνση.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι κυβερνητικοί εταίροι στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και γι’ αυτό συμφώνησαν να δοθεί έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στη στήριξή τους. Μάλιστα, έγινε συζήτηση για την αύξηση των δόσεων στο ειδικό τέλος των ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ως αντιστάθμιση στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, αλλά και αναπτυξιακά μέτρα.

Συγκεκριμένα για το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, υπήρξε ταύτιση απόψεων, ότι πρέπει να  εφαρμοστεί «επιδοματική πολιτική» με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όλα τα νοικοκυριά από την εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης.

Τα ισοδύναμα μέτρα θα «εξευρεθούν από περικοπές του λειτουργικού κόστους του δημοσίου και όχι του μισθολογικού» είναι η βασική κατεύθυνση που βγήκε από τη σύσκεψη.

Ακόμη αποφασίστηκε η χαλάρωση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για να ανασάνει η αγορά και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να ενταθεί η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, ακόμα και ο έλεγχος στα πολιτικά πρόσωπα, ενώ δίνεται μεγάλη προσοχή να διοχετευθεί μέρος του δανείου στην αγορά.

Για το τέλος ακίνητης περιουσίας αναζητούνται μέτρα για να ελαφρυνθούν ή ακόμα και να εξαιρεθούν ασθενέστερα στρώματα και μεταξύ των μέτρων που συζήτησαν οι αρχηγοί περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή του τέλους ακινήτων με περισσότερες δόσεις που μπορούν να φθάσουν και έως τους πρώτουςμήνες του 2013.

Η κυβέρνηση δίνει βάρος στο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει προς τις αγορές και στην τρόικα και θέλει να ενισχύσει την εικόνα πως έχουν αλλάξει τα πράγματα και πλέον υπάρχει βούληση να προχωρήσουν ενέργειες και δράσεις που είχαν βαλτώσει.

Ο κ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη, δεν απάντησε στα αλλεπάλληλα ερωτήματα δημοσιογράφων αν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δίνοντας την αίσθηση ότι αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. «Συγκεκριμένα μέτρα έχουμε βρει πολλά» ήταν η λακωνική του απάντηση.

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, όταν ρωτήθηκε για τη στάση του κ. Στουρνάρα σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων.

«Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Να ρωτήσετε τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω ότι και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ήταν σαφέστατοι και εγώ ήμουν σαφέστατος» είπε με έμφαση.
Νωρίτερα, ο κ. Κεδίκογλου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν εξ’ αρχής ο Πρωθυπουργός και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί και μίλησε για προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.
«Μέριμνα της κυβέρνησης είναι με τις πολιτικές της να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Παράλληλη επιδίωξη μας είναι η βελτίωση και η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές δηλώσεις μετά τη σύσκεψη έκαναν οι κ.κ. Ευ.Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων - Δύσκολη η εξίσωση των 11,5 δισ.  
Ηχηρό «όχι» του Αλέξη Τσίπρα σε συνάντηση με την τρόικα 
 
 
σχόλια (31)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  περικοπές | 20/07/2012 00:10
  Τώρα που σχεδιάζετε επιπλέον περικοπές μην ξεχάσετε να βρείτε αρκετά ισοδύναμα ώστε να μη μειώσετε τους μισμούς των 20 ειδικών μισθολογίων... Σκεφτείτε πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι με 7, 10 ή 15 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, δεν είναι και εύκολο. Μην οδηγήσουμε σε απόγνωση χρήσιμους στην κοινωνία δικαστικούς και συμβούλους υπουργών, ας αυτοκτονούν οι υπόλοιποι που δεν καταφέρνουν να ζουν με 350 ευρώ, και δεν είναι και ιδιαίτερα χρήσιμοι εδώ που τα λέμε, κάνουν πολλή φασαρία με τις απαιτήσεις τους !
  πάνος
  απάντηση30
   
   
  δεν δικαιούσθε να υποτιμάτε την νοημοσύνη μας αχρείοι | 19/07/2012 15:01
  εφόσον έχουν χάσει την δουλειά τους 1.500.000 ιδιώτες και οι δ.υ. έχουν μείνει ίδιοι, άρα θα κληθούν λιγότεροι ιδιώτες να φορολογηθούν για να εξακολουθήσουν να πληρώνονται οι ανωτέρω ίδιοι δ.υ. άρα πως δεν θα παρθούν νέα μέτρα αύξησης της φορολογίας?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση70
   
   
  Χοντρο δουλεμα | 19/07/2012 11:52
  Ασφαλως!!!! Αφου φτανουν και περισσευουν τα παλιά....
  AZ
  απάντηση60
   
   
  Married with children | 19/07/2012 10:57
  Αχ βρε κουτα ,θα μειωθει ο φπα στην εστιαση και θα αγοραζουμε πιο φτηνα τυροπιτες για τους επομενους 4 μηνες.Αν παλι δεν εχουμε χρηματα ουτε για αυτες δεν πειραζει θα αγορασουμε καραμελες" αναπτυξη " που πουλαει ο κυριος Κουβελης μεχρι τον Γεναρη ο φοντο που απο το κρυο θα εχουμε δαγκωσει τα μαλακα μας μορια απο το κρυο.Αλλωστε ο κυριος Φωτης το ειπε ποιος νομιζει οτι γλυτωσαμε την χρεωκοπεια;Οσο θυμαμαι το σποτ με το συντριβανι στο φοντο οτα ελεγε προεκλογικα για μια καλλυτερη ζωη,αληθεια δεν σας θυμιζε το συντριβανι των "Παντρεμενοι με παιδια"; δεν νιωθετε σαν τον Αλ Μπαντυ που πληρωνει μεχρι και τον σκυλο;
  sofika
  απάντηση10
   
   
  Σας παρακαλώ πολύ ! Γιά συνέρθετε ! | 18/07/2012 20:38
  Τί σημαίνει δεν θα υπάρχουν νέα μετρα; Είστε καλά; Αφού δεν ξέρετε γιατί δεν ρωτάτε, ποιά μέτρα θα πρέπει να παρθούν άμεσα ώστε να επανέλθουμε στο 2004. Γιά σας παρακαλώ πολύ, γιατί τώρα δεν ´εχω φράγκο, ενώ τότε με παίρναν τηλέφωνο τουλάχιστον 3 κοπέλλες να μου χαρίσουν πιστωτική κάρτα, δηλαδή λεφτά , καί έτσι λεφτά υπήρχαν και λεφτά χάλαγα και η αγορά κινείτο και νά τα αυτοκίνητα και να τα σπίτια. και να τα μπουζούκια και να τα πούρα (θυμάστε πόσα πούρα έκαιγαν απο τη συνοικιακή ταβέρνα και τη καφετέρια έως φυσικά στα μπουζούκια).και νά τα επιδόματα και το κοινωνικό κράτος ( τί λες τώρα;) Ρέ ΣαμαροΒενιζεΚουβέληδες αλλά και ΤσιπροΚαμμένοι, θέλω τα πούρα μου πίσω, δεν μπορώ άλλο το στριφτό!
  agapoulas
  απάντηση711
   
   
  Mη οριζοντιες αλλα κάθετες στο κεφαλι ? | 18/07/2012 19:20
  Το οχι οριζοντιες περικοπες σημαιμει οτι δεν θα εχουμε νεες περικοπες οπως 2ή 3 εισφορες αληλλεγγυηςπου εχουν πετσοκοψει συνταξεις ,χαρατσια ακινητων ,ειδικες εισφορες στο οποιο εισοδημα απεμεινε μετα τις αληλλεγγύης ,ειδικες εισφορες στα αυτοκίνητα αλλά και στα ακινητα που δεν μπορει πλεον να πουληθουν ,μειωση αφορολογητου ?Μαλλον το αντιθετο σημαινει . Αντι να πιασουν τους φοροκλεφτες θα ξανακτυπησουν τους ιδιους .
  πλακα κανουν
  απάντηση180
   
   
   
  Η εγχώρια τρόΪκα | 18/07/2012 19:07
  Η κυβέρνηση των τριών συνυπεύθυνων (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) ενώ κατάλαβαν την εξουσία εκφοβίζοντας και παραμυθιάζοντας τον κόσμο με επαναδιαπραγματεύσεις και άλλους... δράκους, με το που κάθισαν στις καρέκλες, έβγαλαν τα κομπιουτεράκια και έπιασαν δουλειά για να κόψουν την ταρίφα των 11,5... Προφανώς, οι εν λόγω κύριοι δεν είχαν ακούσει κάτι που ένας σπουδαίος Αμερικανός (Μάρτιν Λούθερ Κινκγ) είχε υπογραμμίσει: «Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει αν δεν γονατίσεις». Απ ότι φαίνεται λοιπόν, το ΔΝΤ, βρήκε τους τρεις, γονατισμένους και πρόχειρους για να τους φορτώσει δύο επιπλέον δισεκατομμύρια. Πρόκειται για χρήμα που οι θαρραλέοι επανα- διαπραγματευτές του (προεκλογικού) ...λόγου, θα τ
  Μ.Π
  απάντηση255
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Tin troika tin rotisate? | 18/07/2012 18:36
  Syzitiseis hwris ton xenodoxo. Genikologies, aoristologies. Ehete na fate sout apo tous troikanous.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση171
   
   
  Αρκεί να γλυτώσουν οι ελίτ | 18/07/2012 18:06
  Κάνοντας τεράστιες και γρήγορες κολωτούμπες στις υποσχέσεις για αποφυγή περικοπών στις συντάξεις, υγεία και βρεφοκομεία, η κυβερνηση Σαμαρα, αφήνει 100% ανέπαφους τους στρατιωτικούς, εφοριακούς, δικαστικούς και άλλους ελίτ. Λες και έτσι θα βγάλει απο νερό απο την πέτρα. Μετα το τελεσίγραφο του Παναγιοτώπουλου ότι να μην αγγίξει τους στρατιωτικούς, αλλοιώς...... πρέπει να αναρωτιέται κανείς αν η σιωπηρή απειλή είναι πραξικόπημα. Γιατι δεν μπορει να εξηγηθεί αλλοιώς το ότι μια κυβερνηση αφήνει το ΕΣΥ και την παιδεία στο έλεος του θεού και συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της πολεμικής βιομηχανίας της Γερμανίας ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
  KR
  απάντηση230
   
   
  νεες θεσεις εργασιας.... | 18/07/2012 17:41
  οι νεκροθαφτες τρεχουν και δεν προλαβαινουν να θαβουν ελληνες,δημιουργουνται πολλες νεες θεσεις εργασιας στον κλαδο...οποιος προλαβει την εκανε λαχειο. θα υπαρχει σιγουρη δουλεια και καλο μεροκαματο τουλαχιστον για τα επομενα 20 χρονια....ζητω το δντ και οι 'ελληνες πατριωτες πολιτικοι' που προσφερουν αναπτυξη,νεες θεσεις απασχολησης και ευημερια....
  dfgh
  απάντηση140
   
   
  Λένε ότι | 18/07/2012 17:34
  θα βρούν 11,5 δις χωρίς να κόψουν μισθούς και συντάξεις; Μακάρι αλλά, πολύ ωραίο το βρίσκω για να είναι αληθινό. Στο νου μου έρχεται ο Βαγγέλης που προσπάθησε να πάει λίγο κόντρα στην τρόϊκα και μετά από λίγο, σε κατάσταση πανικού, την έπεσε λυσσασμένα επί δικαίων και αδίκων (βλέπε ακίνητη περιουσία) για να ρεφάρει.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση191
   
   
  Σσσσσσ !!! | 18/07/2012 17:13
  Γιατί ακούω παράπονα ?? Αφου οι Ελληνάρες τους ξαναψήφισαν , να κλεισουν το στόμα τους τώρα και να απολαύσουν την Ευρωπαϊκη προοπτική .
  Nikos
  απάντηση291
   
   
  κοροιδαρες πληρωστε.... | 18/07/2012 17:07
  χαχαχαχαχαχαχα κοροιδαρες, πληρωστε τους τωρα για να μαθετε, αμορφωτοι ραγιαδες, ελληναραδες της καρπαζιας, οασφυοκαμπτες του παραλογου, ασχετοι ....μεχρι σωβρακο θα φτασουν οι μονεταριστες,οι δολοφονοι ελληνων,οι προδοτες.....
  a.d.
  απάντηση212
   
   
  Αποστολή εξετελέσθη! Οι Δ.Υ. άθικτοι και στο ψαχνό τα σθνήθη υποζύγια του ιδ. τομέα.. | 18/07/2012 16:51
  Με δεδομένο ότι η πρόταση για απολύσεις στον δημόσιο τομέα είναι κοινωνικά άδικη, υποθέτουμε ότι η μεσα σε εναν χρόνο αύξηση των ανέργων κατά 307.775, εκ των οποίων οι 307.775 προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και οι 0 από τον δημόσιο, ειναι κοινωνικά δίκαιη. Η απόλυτη κοινωνική δικαιοσύνη θα επιτευχθεί όταν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα χάσουν την δουλειά τους. Όταν δε ανακαλυφθεί και ποιοι θα πληρώνουν τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που δεν θα έχουν χάσει την δουλειά τους, θα έχουμε ανακαλύψει τον επι γης παράδεισο.
  Χ
  απάντηση159
   
   
  ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ | 18/07/2012 16:16
  Συμφώνησαν και οι άλλοι τρείς - Τσίπρας, Καμμένος και Παπαρήγα - στη συνεχιζόμενη στιγνή και ανούσια αρνητικότητα. Σαμαρά, κράτα γερά το τιμόνι και προχώρα στις τομές που χρειάζεται η Πατρίδα για να εξυγειανθεί ο τόπος.
  μαύρο πρόβατο
  απάντηση3039
   
   
  ιερα εξεταση | 18/07/2012 15:18
  Συμφώνησαν στον τρόπο εκτελεσης: ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ για να ευφρανθεί η ψυχή των δανειστών.
  lina
  απάντηση2325
   
   
   
  Η μποτα του φασισμου | 18/07/2012 15:15
  Συγκινητικη η προσπαθεια της κυβερνησης να συνδιασει τα ποιο απιθανα πραγματα για το καλο της χωρας.Να συνδιασει την τρελλα με την λογικη.Την πραγματικοτητα με την φαντασια.Να ζουμε καλα και να εχουμε λεφτα, χωρις να δουλευουμε.Και πολλα ακομα.Με αντικειμενικο σκοπο να διατηρησουμε το σημερινο κατεστημενο,την τωρινη σαπιλα,να μην μειωθουν τα κερδη απο την αφαιμαξη του κρατικου προυπολογισμου.Ετσι θα μπορουμε να διατηρησουμε τον στρατο κατοχης,την ατιμωρησια στους αρχικλεφτες και αρχιαπατεωνες,την διαφθορα,η δικαιοσυνη μην να βρησκει μονη της,αλλα οτι της στελνουμε εμεις,γενικα η δικτακτορια του κοινοβουλιου να γινει ισχυροτερη με ολη την σαπιλα.Ο ιδιωτικος τομεας,δεν χρειαζεται,κατω απο
  τα λιωνει ολα
  απάντηση186
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Πυγμή και Αποφασιστικότης! | 18/07/2012 14:39
  Θετική δια τα Σώματα Ασφαλείας η απόφασις δια την διατήρησιν των αποκαλουμένων "ειδικών μισθολογίων" των ένστολων δυνάμεων, παρά τας οδηγίας τε και αντιρρήσεις των εταίρων! - Μακάρι η Κυβέρνησις να επιδείξει ομοία πυγμή κι δι έταιρα θέματα, εναντιούμενη εις τον "λαικισμόν" των συνδικαλιζομένων σοσιαλιστών οι οποίοι δεν επιθυμούν την παραχώρισιν εις ιδιώτας επενδυτάς πλείστων τομέων δραστηριοτήτων αιτινες εις τας ικανάς χείρας ιδιωτών μέλλουσι αποβούν κερδοφόραι και ζωογόνοι δια την Ελληνικήν οικονομικήν ζωήν.
  Γεώργιος Β.
  απάντηση2015
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αναμενω επιβεβαιωση ....των πηγών | 18/07/2012 14:38
  Το οτι δεν θα υπαρξουν μετρα για το 2012 δεν με καθησυχαζει αν δεν το επιβεβαιωσουν οι Πηγες του Μεγα που εχει φτιαξει καμμiα 500ρια επαναλαμβανομενες εκπομπες με τα παπαγαλακια του επανω στο θεμα των μετρων και εχει αποκτησει εξειδικευση. Μεχρι τοτε αμφιταλανευομαι αν θα ψωνισω ή οχι στις εκπτωσεις .
  anpa
  απάντηση107
   
-