Σε δηλώσεις σχετικά με τη σύσκεψη που είχαν οι τρτείς πολιτικοί αρχηγοί το μεσημέρι της Τετάρτης προέβησαν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠαΣοΚ και Φ. Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η προγραμματική συμφωνία για αναθεώρηση του προγράμματος, με αφετηρία την παράτασή του, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή, να φθάσει η χώρα σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα και μαζί με την ανάπτυξη να επανέλθει στην ομαλότητα

Επεσήμανε , ακόμη, ότι οι «3» συμφώνησαν να καταρτίσει η χώρα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2013.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά, ώστε να υπάρξει ρευστότητα. Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί, αλλά και αυτά θα εφαρμοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Σημείωσε, ακόμα, ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

Σχετικά με την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ είπε ότι συμφωνήθηκε να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα. Έχουν βρεθεί, πρόσθεσε, πιθανά μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά τη συνάντηση με την τρόικα. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δεν διευκρίνισε εάν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα ληφθούν σε ορίζοντα διετίας ή τετραετίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού.

Επιπλέον, υπογράμμισε, ότι αποφασίσθηκε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί να κινηθούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, ώστε να παρουσιαστούν τα πραγματικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η χώρα και να ανατρέψει τη λανθασμένη εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος «έχει σημασία το πολιτικό πλαίσιο που θα λάβει εντολή να κινηθεί η τρόικα» αναφερομενος στη διαπραγμάτευση σχετικά με το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα εντός του 2012, «αντιθέτως θα προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα της χώρας».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αναδιαπραγμάτευση, με κύριο στόχο την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν επαφές διεθνώς.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, καθώς και ο τρόπος που θα δοθεί το επίδομα (βάσει γεωγραφικών κριτηρίων) για να εξισορροπηθεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Σχετικά με το χαράτσι των ακινήτων, δήλωσε ότι αναζητείται τρόπος ελάφρυνσης των ασθενέστερων «που πρέπει να εξαιρεθούν από το χαράτσι». Είπε, ακόμη, ότι για την διευκόλυνση των πολιτών το χαράτσι θα αποπληρώνεται σε «μεγάλο αριθμό δόσεων και πέραν του 2012, έως τους πρώτους μήνες του 2013».

Ακόμη, επισήμανε ότι τα ισοδύναμα μέτρα για να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αναζητούνται σε περιττές δημόσιες δαπάνες, δηλαδή στην περικοπή του λειτουργικού κόστους και όχι του μισθολογικού.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι συμφωνήθηκε να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαρθρωτικές αλλαγές, που να υπηρετούν δημόσιο συμφέρον, καθώς και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι υπάρχει πρόταση για χαλάρωση του «Τειρεσία», με στόχο να ανασάνει η αγορά, καθώς επίσης να προωθηθεί ο έλεγχος για τη φοροδιαφυγή και να εφαρμοστεί ο νόμος.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη