Την εκτίμηση ότι τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα, ΠαΣοΚ και ΝΔ λεηλατώντας το ελληνικό κράτος επιβαρύνουν την ευρωζώνη κάνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα, οι Συντηρητικοί και οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι εναλλάσσονται επί σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες στην εξουσία, δεν έχουν οδηγήσει μόνον την χώρα στην οικονομική καταστροφή, αλλά και τα ίδια τους τα κόμματα. Οι επερχόμενες εκλογές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για κεφάλαια, τα οποία τα κόμματα τα λαμβάνουν ανοιχτά από τον προϋπολογισμό του κράτους. Τα ελληνικό κράτος βρίσκεται όμως σε κρίση και θα έπρεπε να προσπαθεί να εξοικονομεί χρήματα.

Η ΝΔ οφείλει ακριβώς 127,6 εκ. Ευρώ. Με έσοδα της τάξης των 17 εκ. κατ’ έτος, ένα είναι βέβαιο: δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της. Αλλά και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καλύτερα: οι συνολικές εισροές της τάξης των 15,9 εκ. Ευρώ πρέπει να καλύψουν χρέη 113,8 εκ. Ευρώ. Παρά την κρίση τα κόμματα σωρεύουν και νέα χρέη: στα δύο προηγούμενα χρόνια η ΝΔ έλαβε δάνεια ύψους 25 εκ. Ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο τρόπο εισέπραξε 65 εκ. Ευρώ. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ οφείλει στους περισσότερους υπαλλήλους του μισθούς αρκετών μηνών, ενώ η ΝΔ έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος αξίας 670.000 Ευρώ και δεν έχει καταβάλει για κάποιους μήνες τα ενοίκια των νέων γραφείων της στην Λεωφόρο Συγγρού.

Έτσι, καθώς οι εκλογές της 6ης Μαΐου πλησιάζουν, και υπάρχει η ανάγκη για χρήματα, τα κόμματα στρέφονται στο κρατικό ταμείο. Πριν από την διάλυση του κοινοβουλίου στα μέσα Απριλίου, αποφασίστηκε μία νομοθετική μεταβολή, η οποία θα εξασφάλιζε στα κόμματα έκτακτη ενίσχυση ύψους 29 εκ. Ευρώ. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό: την προηγούμενη εβδομάδα τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα αποφάσισαν την χρηματοδότηση του προεκλογικού αγώνα με 10 εκ. Ευρώ. Από αυτά τα 4 εκ. Ευρώ θα ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ, 3,4 την ΝΔ και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στα μικρότερα κόμματα.

Αντιδράσεις υπήρξαν σε μεμονωμένη βάση: η πρώην υπουργός εξωτερικών και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τα κόμματα ως «αδιόρθωτα» και εξέφρασε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά εναντίον της αντισυνταγματικής λεηλασίας του δημόσιου ταμείου. Τέσσερεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά της ρύθμισης, η οποία τελικά εγκρίθηκε με 155 ψήφους υπέρ έναντι 56 κατά.

Τα ελληνικά κόμματα χρηματοδοτούνται παραδοσιακά από χρήματα των φορολογουμένων. Η ΝΔ την προηγούμενη χρονιά συγκέντρωσε περίπου 4 εκ. Ευρώ από εισφορές μελών, έλαβε όμως από το κράτος 12,7 εκ. Ευρώ. Πιο ακραία είναι η δυσαναλογία στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έλαβε 1,1 εκ. Ευρώ από τα μέλη του και 15 εκ. Ευρώ από το κρατικό ταμείο. Αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης εκφράζει την κυριαρχούσα νοοτροπία των πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίοι χρησιμοποιούν το κράτος κατά το δοκούν. Την προηγούμενη δεκαετία τα ελληνικά κόμματα εισέπραξαν 550 εκ. Ευρώ από χρήματα φορολογουμένων. Παρά την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας, τα ελληνικά κόμματα πέρυσι έλαβαν κρατικές ενισχύσεις 54 εκ. Ευρώ, 6 εκ. Ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά.

Είναι εύλογη η σκέψη ότι τα μεγάλα κόμματα θέλουν να εισπράξουν κατά το δυνατόν γρηγορότερα μεγάλες κρατικές ενισχύσεις, καθώς χάνουν ψηφοφόρους. Ενώ το 2009 υπερψηφίστηκαν από το 80% των εκλογέων, οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις τους δίνουν μόλις 36%. Έτσι, μετά τις εκλογές του Μαϊου θα κληθούν να λειτουργήσουν με λιγότερα χρήματα, καθώς το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης είναι ανάλογο της εκλογικής δύναμης. Κατά μέσον όρο για κάθε ψήφο αντιστοιχούν 9,93 Ευρώ, ποσόν τριπλάσιο από αυτό που δίδεται στην Γερμανία. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι Έλληνες επιτρέπουν στην δημοκρατία τους να είναι λίγο πιο ακριβή. Εν τω μεταξύ, μέσω των πακέτων βοήθειας συμμετέχουν και οι φορολογούμενοι των άλλων κρατών της Ευρωζώνης στην χρηματοδότηση των κομμάτων στο λίκνο της δημοκρατίας. Αυτό όμως γίνεται χωρίς την θέλησή τους.