από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 
 

Ρόμπερτ Πάξτον:"Τα σηµάδια του φασισµού είναι όλα εδώ"

Μιλάει στο «Βήμα» ο αμερικανός ιστορικός, αυθεντία σε ζητήματα φασισμού και ευρωπαϊκού Μεσοπολέμου
Ρόμπερτ Πάξτον:"Τα σηµάδια του φασισµού είναι όλα εδώ"
Ενας περήφανος Αμερικανός στο Παρίσι. Μάιος 2011: ο Ρόμπερτ Πάξτον επιδεικνύει το Μέγα Μετάλλιο της Πόλης των Παρισίων με το οποίο τον τίμησε η Γαλλία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η δολοφονική επίθεση της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία από τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έδειξε ότι η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, υποβοηθούµενη από τη δριµεία οικονοµική κρίση και την απαξίωση των κοινοβουλευτικών και δηµοκρατικών θεσµών. Το κοινωνικό µοµέντουµ σήµερα θυµίζει επικίνδυνα την αντίστοιχη πολιτική συγκυρία στη Γερµανία και την Ιταλία του Μεσοπολέµου, που οδήγησε στην εµφάνιση και εγκαθίδρυση των φασιστικών κινηµάτων, προειδοποιεί µιλώντας προς «Το Βήµα» ο Ρόµπερτ Ο. Πάξτον, επίτιµος καθηγητής στο τµήµα Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Κολούµπια. Ωστόσο, όπως εξηγεί, µόνη η κρίση δεν αρκεί για να φτάσει η κατάσταση σε σηµείο εκρηκτικό: για να σπάσει το φασιστικό «αβγό του φιδιού» απαιτείται µια σπάνια συναστρία πολιτικοκοινωνικών παραγόντων.

«Τα σηµάδια είναι όλα εδώ» ακούγεται να λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραµµής ο Ρόµπερτ Πάξτον: «Εχουµε οικονοµική ανασφάλεια, πολίτες απογοητευµένους από τη δηµοκρατία, ξενοφοβία και γενικά πολλά από τα συµπτώµατα που γνώρισε η Ευρώπη τα πρώτα χρόνια µετά τον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο και µετά την οικονοµική κρίση του 1929 και που µε τη σειρά τους προλείαναν το έδαφος για την εµφάνιση των φασιστικών καθεστώτων σε Ιταλία και Γερµανία».

Σύµφωνα µε τον έγκριτο ιστορικό, επειδή οι φασιστικές ιδέες ανθούν σε καταστάσεις κρίσης, η ύφεση προκαλεί την απαξίωση των δηµοκρατικών θεσµών, που µοιάζουν να µην έχουν τη δυνατότητα να δηµιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ευηµερία.

«Σε εποχές οικονοµικής κρίσης και µε την Αριστερά ανήµπορη να αντιδράσει, υπάρχει πάντοτε ο πειρασµός να καταφύγουµε σε ολοκληρωτισµούς και δεξιές πολιτικές» λέει ο 79χρονος καθηγητής, προσθέτοντας πως «για την ύφεση δεν ευθύνεται το ίδιο το πολίτευµα, αλλά οι οικονοµικοί χειρισµοί των εκάστοτε κυβερνήσεων και η κακή διακυβέρνηση εκ µέρους των πολιτικών».

«Ας µην προτρέχουµε ωστόσο», µας καθησυχάζει, «η κρίση δεν αρκεί από µόνη της για να ανθήσει ο φασισµός. Οπως και τότε, στον Μεσοπόλεµο, έτσι και τώρα απαιτείται επιπλέον η εµφάνιση µιας ηγετικής µορφής όπως ο Μουσολίνι ή ο Χίτλερ, µε την απαραίτητη φιλοδοξία για την κατάληψη της εξουσίας. Μόνο στην Ιταλία και στη Γερµανία είχαµε µια τέτοια συναστρία κοινωνικοπολιτικών παραγόντων και παράλληλα έναν ικανό ηγέτη, µε αποτέλεσµα ο φασισµός να ανέβει στην εξουσία».

Επίσης, σύµφωνα µε τον κ. Πάξτον, οι νεοφασίστες της µεταπολεµικής Ευρώπης δεν διαθέτουν τα κλασικά φασιστικά χαρακτηριστικά του Μεσοπολέµου. «Κατ’ αρχάς, δεν αξιώνουν επεκτατικούς πολέµους, µε εξαίρεση αυτούς σε κάποιες περιοχές της Βαλκανικής χερσονήσου, ενώ δεν απαιτούν την εγκαθίδρυση δικτατορικών καθεστώτων ή τη θέσπιση συνταγµατικών αλλαγών. Οι ηγέτες τους επίσης τείνουν να αποκηρύσσουν τη βία που προωθούν τα νεότερα στελέχη των οργανώσεων αυτών, που είναι απλοί κακοποιοί που µιµούνται ναζιστικές µεθόδους» επισηµαίνει.

Στο ερώτηµά µας αν υπάρχουν σήµερα ηγέτες που µε τις πολιτικές ή τις πράξεις τους ρέπουν επικίνδυνα προς τον φασισµό, ο κ. Πάξτον είναι σαφής: «Ο Τζορτζ Μπους συχνά επικαλείτο απειλές εναντίον των ΗΠΑ ώστε όχι µόνο να δικαιολογήσει πράξεις βίας απέναντι σε όσους θεωρούσε εχθρούς του έθνους, αλλά και για να καταπατήσει νόµους προκειµένου να επιτελέσει τους σκοπούς του. Επίσης, ξεκίνησε έναν πόλεµο χωρίς να δώσει επαρκείς εξηγήσεις και λόγους που τον διεξάγει, ενώ αποπειράθηκε τη νοµιµοποίηση των βασανιστηρίων µε τη λογική πως ιερά δεν είναι τα προσωπικά δικαιώµατα του ατόµου, αλλά µόνο η υπεράσπιση της πατρίδας.

Αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για εµένα ώστε να πω πως ο Μπους έκανε βήµατα προς την κατεύθυνση του φασισµού.

Ωστόσο, ο Μπους έκανε και πράγµατα που τον διαφοροποιούσαν από τους κλασικούς φασίστες: δεν εξυµνούσε τον ρόλο του κράτους. Στα µάτια µου ο Μπους ήταν ένας αµοραλιστής και καιροσκόπος πολιτικός που φρόντιζε σε κάθε ευκαιρία να χρησιµοποιεί καουµπόικες πρακτικές Αγριας ∆ύσης για να λύνει τις υποθέσεις του».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ο ανατόµος του ολοκληρωτισµού

Επίτιµος καθηγητής Κοινωνικών Επιστηµών στο τµήµα Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Κολούµπια σήµερα, ο Ρόµπερτ Ο. Πάξτον γεννήθηκε το 1932 στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνια. Θεωρείται από τους σηµαντικότερους εν ζωή ιστορικούς για την Ευρώπη στον Μεσοπόλεµο και στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, µε εξειδίκευση σε ζητήµατα φασισµού, καθώς και αυθεντία στην περίοδο της Γαλλίας επί Βισύ. Πρώτος υποστήριξε ότι η συνεργασία της γαλλικής κυβέρνησης του Βισύ µε τον Χίτλερ ήταν εκούσια και όχι αποτέλεσµα ναζιστικών πιέσεων όπως πιστευόταν αρχικά. Στο έργο του αποδεικνύει ότι στη µεσοπολεµική Ευρώπη Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι στήριξαν έµπρακτα τους φασίστες, µπροστά στον κίνδυνο του µπολσεβικισµού. Τιµήθηκε τον Απρίλιο του 2009 µε το γαλλικό βραβείο της Λεγεώνας της Τιµής και είναι µέλος της Αµερικανικής Ακαδηµίας Τεχνών και Επιστηµών. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το έργο του «Η ανατοµία του φασισµού» (εκδ. Κέδρος).

Νικολά Σαρκοζί:

«Σκληρός, αλλά όχι φασίστας»

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ακροδεξιές οργανώσεις επιτίθενται εναντίον μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας θυμίζοντας τις ομάδες που έκαναν «squadrismo» επί Μουσολίνι. Σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη;

«∆εδοµένης της σοβαρότητας της οικονοµικής και πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, είναι πιθανόν να δηµιουργηθούν και να αποκτήσουν λαϊκό έρεισµα διάφορα πολιτικά κινήµατα που κινούνται είτε στην άκρα ∆εξιά είτε στην άκρα Αριστερά. Ωστόσο, θα ήταν αφελές να προσπαθήσουµε να προβλέψουµε τη δύναµη που τυχόν θα αποκτήσουν µελλοντικά στην περίπτωση που τα µεγάλα κόµµατα σταθούν αδύναµα να χειριστούν την κατάσταση. Ας περιµένουµε λίγο ακόµα».

Τι γίνεται όταν ακόμη και ο ηγέτης μιας χώρας όπως η Γαλλία διατάσσει ανάλογες τακτικές; Μπορεί να χαρακτηριστεί «φασίζουσα» η συμπεριφορά τού προέδρου Σαρκοζί απέναντι στους Ρομά;

«Οχι. Αρνούµαι να χρησιµοποιήσω ένα επίθετο µε τόσο αρνητική απόχρωση όπως το “φασίστας” για πολιτικούς που απλώς υιοθετούν αµφιλεγόµενα και οµολογουµένως σκληρά µέτρα. Ο Νικολά Σαρκοζί, µπροστά στο φάσµα της εκλογικής αναµέτρησης σε πέντε µήνες από τώρα, πασχίζει σκληρά προκειµένου να πάρει κάποιες ψήφους από το ακροδεξιό κόµµα του Εθνικού Μετώπου. Για αυτό και µπήκε στον πειρασµό να κάνει µια άκρως σπασµωδική πολιτική κίνηση υιοθετώντας πρωτοφανή µέτρα σκληρότητας απέναντι στους πληθυσµούς Ροµά της Γαλλίας. Αυτή η πράξη τον κάνει σίγουρα σκληρό – αλλά επ’ ουδενί φασίστα».ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  δημοσιογράφος-μετριότητα | 28/12/2011 12:15
  Με αυτές τις βλακείες που βλέπω να αναρτόνται στο ΒΗΜΑ απορώ για το πως προσλαμβάνει τόσο μέτριους δημοσιογράφους σαν και τον παραπάνω. Α και να το θυμηθείτε, όσο αβαντάρει ο κύριος δημοσιογράφος τον αριστερισμό τόσο θα αυξάνονται οι συντηρητικοί. Είναι νόμος. Το αντίστροφο είχε γίνει τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
  Δήμος Σταματάκης
  απάντηση69
   
   
  Για να περνα η ωρα ενος αργοσχολου | 28/12/2011 11:04
  Ας περιµένουµε λίγο ακόµα, μας λεει ο κυριος Παξτον... Είμαι σίγουρος πως και ο Γερμανός Εβραίος, κομμουνιστής, ομοφυλόφιλος και Ρομά, το ίδιο έλεγαν όταν ανθούσε ο χιτλερισμός. Όταν ο κόσμος ξύπνησε ήταν ήδη αργά για εκατομμύρια αθώων ανθρώπων. Η ειρωνεία σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει κομμουνιστικός κίνδυνος και όμως ο φασισμός μας κτυπάει την πόρτα. Άρα ακόμα και το φάντασμα του κομμουνισμού τρέμουν στις μεγάλες οικονομικές κρίσεις. Γιατί ξέρουν ότι όταν ο κόσμος πεινάσει δεν θα χει τίποτα να χάσει… Τώρα μ’αυτα που γράφω, λες να ρθουν να μου κτυπήσουν την πόρτα κάποιοι πεινασμένοι… λύκοι! Εντάξει… εντάξει… δεν είμαι παρανοϊκός. Για να περνά η ώρα μου τα γράφω.
  Κωνσταντινος Νισυριος
  απάντηση37
   
   
  Ντε και καλά να τους βγάλετε όλους φασίστες | 27/12/2011 10:08
  Με ενοχλεί αφάνταστα που, ελλέιψει επιχειρημάτων για να αντιπαρατεθούν, εύκολα κάποιοι ψευτοαριστεροί τους βαφτίζουν όλους φασίστες. Μήπως τελικά οι ίδιοι είναι οι μεγαλύτεροι φασίστες από όλους; Και για να περάσουμε στα δικά μας, όταν κάθε μέρα κυκλοφορείς ανάμεσα σε λαθρομετανάστες οι οποίοι σε κάνουν δικαιολογημένα να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις στην πόλη σου, κινδυνεύει η γυναίκα σου εσύ και τα παιδιά σου, όταν ΟΛΟΙ οι γνωστοί σου έχουν να αφηγηθούν περιστατικό έπίθεσης ή παρενόχλησης από λαθρομετανάστη και ξαφνικά ένας αθώος άνθρωπος που ήθελε απλά να γράψει σε βίντεο τη γέννηση του παιδιού του σφάζεται στο γόνατο για μια κάμερα, ε δε θα ξεχειλίσει η οργή;;;; δε θα καούν τα χλωρά μαζί με τα (πολλά) ξερά; Μην μας εμπαιζετε άλλο.... ο ελληνικός λαός έχει ανεχτεί και έχει τραβήξει πολλά.... απλά λίγο σεβασμό γιατί κάποιες άλλες χώρες ήδη θα τους είχαν ξαποστείλει προ πολλού.
  Giannis
  απάντηση2117
   
   
  ΤΙ ΑΛΛΟ? | 27/12/2011 01:43
  ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ? ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙΕΙ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟ? ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΟΣ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΛΕΣ...!
  ΒΟΡΝΟΣ
  απάντηση810
   
   
   
  Μαθήματα προοδευτικής δημοσιογραφίας… | 27/12/2011 00:54
  Ερωτάνε κάτι τον άνθρωπο δίνοντας του πρώτα σαν δεδομένο ότι στην Ελλάδα ακροδεξιές οργανώσεις επιτίθενται εναντίον μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας θυμίζοντας τις ομάδες που έκαναν «squadrismo» επί Μουσολίνι. Δεν τον πληροφορούν φυσικά ότι οι όντως βλακώδεις αλλά ευτυχώς αραιές επιθέσεις των ηλίθιων ακροδεξιών σε μετανάστες δεν άφησαν θύματα ενώ εδώ και 30 χρόνια νεκρούς, Έλληνες και μετανάστες, έχουμε μόνο από εγκληματικές αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις και από το ίδιο επικίνδυνους αριστεριστές αναρχικούς. Και τις δυο αυτές προοδευτικές κάστες πολιτικών ακτιβιστών τις έχουν υποδαυλίσει και τις συντηρούν τα προοδευτικά ΜΜΕ για τα τελευταία 30 χρόνια. Ευτυχώς ο Πάξτον του έδωσε την έξυπνη απάντηση ότι «δεδομένης της σοβαρότητας της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν και να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα διάφορα πολιτικά κινήματα που κινούνται είτε στην άκρα Δεξιά είτε στην άκρα Αριστερά.
  Φώτης
  απάντηση169
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κουβέντα για Άκρα Αριστερά....! | 26/12/2011 22:06
  Έλα κ.Τσάβαλε να ζήσεις στην Κυψέλη, την παραδομένη στους χιλιάδες παράνομους νέγρους που προάγουν την πορνεία, τα ναρκωτικά και την δυσοδία και θα γινόσουν καρα-"ακροδεξιός" και εσύ, όπως πάρα πολύ κόσμος. Και μία ερώτηση παρακαλώ..Πόσες επιθέσεις λαθραίων ξένων προς Έλληνες έχετε στηλιτεύσει.? Αναφέρετε πουθενά οτι οι επιθέσεις ξένων προς Έλληνες είναι υπερ-πολλαπλάσιες απο΄το αντίστροφο? Καληνύχτα αριστεριστές μου και το νου σας, γιατί ο κόσμος δεν τρώει το παραμύθι σας.
  Χρύσα Δ.
  απάντηση1110
   
   
  Πληρωτέο επί τη εμφανίσει | 26/12/2011 15:24
  Ο φασισμός είναι ένα νόμισμα που για να βγει στην κυκλοφορία έχει βεβαια δυο όψεις.Μια ακροδεξιά που παίρνει δύναμη από την οικονομική ανέχεια του λαου και την αγωνια του για το αύριο προσφέροντας δήθεν λύσεις .Και μια ακροαριστερά που παίρνει δύναμη από την οικονομική ανέχεια του λαου και την αγωνια του για το αύριο προσφέροντας δήθεν λύσεις.Το νόμισμα βεβαια αυτό το κόβει το νομισματοκοπείο αυτών που δημιούργησαν την οικονομική ανέχεια του λαου και την αγωνια του για το αύριο.....
  Οι τραπεζίτες στην κυβερνηση
  απάντηση85
   
   
  Ενας τρελος και βλέπουν φασισμό ... | 26/12/2011 14:43
  τρεις καμμένοι εργαζόμενοι από τους διαδηλωτές και οι φωστήρες δεν βλέπουν τίποτα
  Heston
  απάντηση2819
   
   
  Η (δήθεν) δημοκρατία σας (των ΜΜΕ)... | 26/12/2011 12:51
  ... είδαμε σε τι χάλια μας οδήγησε!
  Vas
  απάντηση2418
   
-