Ανταλλαγή… τροχιοδεικτικών πυρών για ευθύνες σχετικά με την υποβάθμιση και την απαξίωση του κέντρου της Αθήνας εξαπολύουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εκατέρωθεν, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής.

Με ανακοινώσεις τους, που βγαίνουν η μια μετά την άλλη, απαντούν και ανταπαντούν στη λογική του… σκοτσέζικου ντους – άλλοτε με σκληρά σχόλια άλλοτε με ιπποτικές διατυπώσεις – κρίνοντας τοποθετήσεις ο ένας του άλλου, αρχής γενομένης από τις δηλώσεις του κ. Καμίνη – αλλά και του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γ. Τσακίρη -, για την ανεπάρκεια των παρεμβάσεων στα προβλήματα που βιώνει, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, ο κάτοικος της πόλης, ιδιαίτερα με την εγκληματικότητα.
Η απάντηση του κ. Παπουτσή, ότι η ισοπεδωτική κριτική που ασκείται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αδικεί τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες» που καταβάλλει συντονισμένα για τη αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καμίνη.
Ετσι, μια ημέρα αργότερα, την Τετάρτη (21.12.2011), σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «η κατάσταση στο κέντρο, παρά τις εξαγγελίες, τις δεσμεύσεις και τις προσπάθειες υπουργείων και υπηρεσιών, δεν έχει βελτιωθεί και σε ορισμένους τομείς έχει επιδεινωθεί». Επεσήμανε, πάντως, ότι η δημοτική αρχή, με κάθε ευκαιρία και σε κάθε δημόσια παρέμβασή της, τονίζει ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας δεν σχετίζεται μόνο με την αστυνόμευση.
Τις ανησυχίες και τις επισημάνσεις του, ο κ. Καμίνης τις χαρακτηρίζει «γόνιμες και εποικοδομητικές», απηχώντας τις απόψεις φορέων, που αφορούν «στη συνέχιση της ροής μεταναστών προς την πρωτεύουσα, στον περιορισμένο αριθμό απελάσεων, στη μη υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας των εισερχόμενων, σε εγκαταστάσεις κοντά στα σύνορα, στην επιβεβλημένη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη Δημοτική για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου». Είναι φανερό ότι ο δήμαρχος Αθηναίων προβάλλει έντονα ως πρόβλημα τη ροή μεταναστών από τα σύνορα προς την πρωτεύουσα και ψέγει για αναποτελεσματικότητα και έλλειψη μέτρων αναστροφής της κατάστασης…
Παράλληλα, επιχειρώντας να ισορροπήσει στις διατυπώσεις του, ο κ. Καμίνης εμφανίζει τη δημοτική αρχή να είναι «πάντοτε διαθέσιμη για συνεργασία» μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολυσύνθετα προβλήματα της πρωτεύουσας. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, οι αιχμές προς τον κ. Παπουτσή ενισχύονται, δια της… απουσίας, αφού ο κ. Καμίνης αφήνει εκτός… νυμφώνος το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην αναφορά του για τη συνεργασία με υπουργεία και αρμόδιους: «Συνεχίζεται, στο πλαίσιο αυτό, η στενή συνεργασία της δημοτικής αρχής με την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, αρμόδια για τον συντονισμό, ενώ πρόσφατες είναι σχετικές συμφωνίες που υπεγράφησαν για το κέντρο της Αθήνας, με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας».
Το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο μετά το σχόλιο του κ. Καμίνη, ήρθε νέα δήλωση του κ. Παπουτσή, σε πιο χαμηλούς τόνους μεν, αλλά με το μπαλάκι των ευθυνών να ίπταται προς την πλευρά του δήμου για ανάληψη πρωτοβουλιών. «Οι διευκρινίσεις του Δήμου της Αθήνας ήταν αναγκαίες. Όπως είναι αναγκαία, η αποφυγή της εύκολης μετάθεσης ευθυνών. Ιδιαίτερα, σε εκείνους όπως η Ελληνική Αστυνομία η οποία συνδράμει με συνέπεια το Δήμο της Αθήνας, σε κάθε περίπτωση», σημείωσε ο κ. Παπουτσής.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα είναι καλοδεχούμενη (επανέλαβε πολλάκις το επίθετο αυτό) η πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Καμίνη, προς:
– προς την ΚΕΔΚΕ, έτσι ώστε όλοι οι δήμοι της χώρας να συνδράμουν με την εξεύρεση χώρων για τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης παράνομων μεταναστών
– προς τα πολιτικά κόμματα «που αντιδρούν για τη δημιουργία Κέντρων Κράτησης Μεταναστών»

– προς τις πρεσβείες των χωρών προέλευσης των μεταναστών, πέραν των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εξωτερικών που γίνονται, για την άμεση έκδοση, χωρίς καθυστέρηση, των ταξιδιωτικών εγγράφων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση των απελάσεων.
Μάλιστα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου, ο κ. Παπουτσής τονίζει ότι «ίσως έφτασε η ώρα ο Δήμαρχος κ. Καμίνης να σκεφθεί ξανά την πρόταση που του είχε κάνει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, για τη μεταφορά του συνόλου της δύναμης της δημοτικής αστυνομίας και των σχετικών αρμοδιοτήτων στην ΕΛ. ΑΣ.. Προκειμένου, η αντιμετώπιση του παραεμπορίου να γίνεται σε καθημερινή βάση και σε όλες τις ώρες και όχι τις ημέρες και τις ώρες εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων».
Και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι η πρόθεση του Δημάρχου Αθηναίων είναι ειλικρινής και η συμβολή του θα είναι καθοριστική και θα έχει πραγματικό αποτέλεσμα».