Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που έχει διαταχθεί από την ηγεσία του ΓΕΣ για το πρωτοφανές περιστατικό στη Σχολή Ευελπίδων που επανέφερε μνήμες απριλιανού πραξικοπήματος, θα προχωρήσει σε βάθος, όπως είπε σήμερα στο «Βήμα» ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κ. Σπηλιόπουλος, στην αρμοδιότητά του οποίου υπάγονται οι στρατιωτικές σχολές.

Ήδη ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Κ. Ζιάζιας, ο οποίος πήγε τη Δευτέρα το πρωί στην Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων και είχε συνεργασία με τον υποδιοικητή της ταξίαρχο Γ. Αρβανίτη (σ.σ. ο διοικητής της Σχολής είχε αναλάβει προσφάτως διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού και η θέση του στους Ευέλπιδες δεν έχει ακόμα καλυφθεί), ενημέρωσε το απόγευμα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τις έρευνες, στις οποίες όπως φαίνεται βαρύνουν και άλλους: «Θα πέσουν κεφάλια», ειπώθηκε σε σύσκεψη στο γραφείο του υφυπουργού.

Η αποκάλυψη του «Βήματος» την Κυριακή έφερε τα πάνω κάτω όχι μόνον στη Σχολή Ευελπίδων, αλλά και στο Πεντάγωνο και οι πάντες ζητούν η έρευνα να προχωρήσει σε βάθος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι στρατιωτικές αρχές που διεξάγουν τις ανακρίσεις ερευνούν:

* Πώς είναι δυνατόν να συνέβη τέτοιο περιστατικό στο αμφιθέατρο της Σχολής Ευελπίδων και η διοίκηση της Σχολής να μην είχε ενημερώσει εξ΄ αρχής την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

* Πώς είναι δυνατόν οι κατώτεροι αξιωματικοί που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα υπηρεσία στη Σχολή να μην είχαν αντιληφθεί το περιστατικό, στο οποίο πήραν μέρος τουλάχιστον έξι ευέλπιδες.

*Πώς είναι δυνατόν οι πέντε πρωτοετείς σπουδαστές που τους ζητήθηκε να τραγουδήσουν τον απριλιανό ύμνο, υπάκουσαν σε μία παράνομη εντολή Εύελπη, έστω και εάν αυτός ήταν αρχηγός της Σχολής.

* Με ποιο τρόπο έγινε ο συγκεκριμένος Εύελπης αρχηγός της Σχολής. Η βαθμολογία του στη Σχολή αυτή καθαυτή αρκούσε ή μήπως έγινε αρχηγός επειδή ελήφθησαν υπόψη και άλλα γεγονότα, τα οποία διερευνώντα.

Επιπλέον η έρευνα εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρχουν διασυνδέσεις αποστράτων αξιωματικών με περιορισμένη ομάδα Ευελπίδων. ‘Ήδη, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται αποφασίσθηκε να παραπεμφθούν σε πειθαρχικά όργανα και οι πέντε πρωτοετείς που τραγούδησαν τον απριλιανό χουντικό ύμνο.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο για τα όσα συνέβησαν στην Σχολή Ευελπίδων, αλλά και τα ζητήματα των αμυντικών δαπανών.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος έχει την πολιτική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στις στρατιωτικές σχολές χαρακτήριζε, σε δηλώσεις του στο «Βήμα» ότι αυτό που συνέβη στη Σχολή Ευελπίδων με την εμφάνιση «χουντοσταγονιδίων» «άκρως ανησυχητικό φαινόμενο που χρήζει διαλεύκανση εις βάθος»: Και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει έρευνα για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Και αυτό απαιτούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτές και προς τους αξιωματικούς τους, που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες το συντομότερο δυνατόν. Η χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται και στην προσπάθεια που καταβάλλει δεν χρειάζονται περιπέτειες που έφεραν καταστροφικά αποτελέσματα στο παρελθόν».
Παράλληλα με την ΕΔΕ που διεξάγεται για όσα συνέβησαν στη Σχολή Ευελπίδων διετάχθη παράλληλη ΕΔΕ η οποία έχει σχέση με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια που βρέθηκαν στα στρατιωτικά επιτελεία για την αγορά προ διετίας μεταχειρισμένων οχημάτων από το Κόσσοβο και κυρίως εάν η υπόθεση αυτή διαπλέκεται με χρηματοδοτήσεις διαφόρων δραστηριοτήτων εντός του στρατεύματος.