από metereologos.gr
Παρασκευή 25 Μαΐου 2018
 
 

Σενάρια διαδοχής στο ΠαΣοΚ

Χρυσοχοϊδης, Κατσέλη, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Παπουτσής στην κούρσα διαδοχής
Σενάρια διαδοχής στο ΠαΣοΚ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Παρά την πρόθεση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου να μπει φρένο στις συζητήσεις για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης ξεκίνησε και επισήμως την κούρσα της διαδοχής. «Είμαι πολιτικός, στέλεχος της παράταξής μας, του κόμματός μας που έχω μακρά θητεία. Νομίζω ότι είμαι χρήσιμος και για την πολιτική και για τον τόπο μέχρι σήμερα, δικαιούμαι κάποια στιγμή να θέσω κι εγώ με τη σειρά μου την υποψηφιότητά μου, αν τυχόν τεθούν διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ», δήλωσε στον Real FM.

O υπουργός Ανάπτυξης έθεσε κάποιες προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα προχωρήσει στην υποψηφιότητα του: Να υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες, που θα εφαρμόσουν με σεβασμό όλοι οι υποψήφιοι και στις οποίες θα συμμετάσχει και ο λαός. Επιπλέον επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια νέα πολιτική πρόταση με έντονα κοινωνική διάσταση από το ΠαΣοΚ, το οποίο όπως λέει πρέπει να αλλάξει ριζικά .

Αλλά και η κυρία Λούκα Κατσέλη δεν απέκλεισε το απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας κυρίως το κοινωνικό κομμάτι του κόμματος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι υπόλοιποι πιθανοί υποψήφιοι: οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, ενδεχομένως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, και πιθανόν ο κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος επισήμως δηλώνει ότι δεν θέλει να αναμιχθεί στη σχετική συζήτηση.

Οι υπόλοιποι πιθανοί υποψήφιοι δεν ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου άνοιξε μεν τη συζήτηση για τη διαδοχή αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ούτε αν θα φύγει ούτε πότε σκέφτεται να να το πράξει αυτό ούτε με ποιά διαδικασία. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συνεχίζει τις συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη του κόμματος, σήμερα είδε τον κ. Θ. Πάγκαλο, και συνεχίζει με τους κ.κ. Χ. Καστανίδη, Απ. Κακλαμάνη και Π. Ευθυμίου.

Η εντύπωση που έχουν αποκομίσει όσα στελέχη έχουν ήδη συζητήσει μαζί του είναι ότι έχει λάβει την απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠαΣοΚ, ωστόσο επιθυμεί αυτό να γίνει με συνενταγμένο τρόπο και με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς για το κόμμα και για την κυβέρνηση. Επιπλέον θέλει να διασφαλίσει ότι ο διάδοχός του θα στηρίξει το έργο που έκανε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του τα δύο προηγούμενα χρόνια και δεν θα πάρει αποστάσεις από αυτό στη δίνη του προεκλογικού αγώνα.

Με τα ποσοστά που λαμβάνει το ΠαΣοΚ στις δημοσκοπήσεις, ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας του θα είναι δύσκολος και ενδεχομένως να οξύνει τα πνεύματα. Πάντως, όλες οι πλευρές στο ΠαΣοΚ προσπαθούν να μην πολώσουν την κατάσταση, ιδίως σε ότι αφορά τον κ. Παπανδρέου, και να επικρατήσει ηρεμία. Είναι ενδειτική η πρόταση της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου να μαζευτούν τα κορυφαία στελέχη και να συμφωνήσουν από κοινού τη διαδικασία της διαδοχής ώστε να μην συγκρούονται για τέτοια θέματα δημοσίως.

Όμως και άλλοι υπουργοί σκέπτονται τέτοιες λύσεις επειδή αντιλαμβάνονται ότι μια επανάληψη των εσωκομματικών εκλογών του 2007 θα ήταν καταστροφική για το ΠαΣοΚ αυτή την ώρα.

Στον άτυπο μεταξύ τους διάλογο υπάρχουν διάφορες προτάσεις και σενάρια. Κατ αρχάς φαίνεται ότι οι περισσότεροι απορρίπτουν τη διαρχία -δηλαδή να παραμείνει ο κ. Παπανδρέου πρόεδρος του ΠαΣοΚ και να εκλεγεί άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός. Συμφωνία δεν υπάρχει ούτε για τον τρόπο εκλογή του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ. Το καταστατικό προβλέπει εκλογή από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος με κάλπη ή σε έκτακτες συνθήκες από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ.

Η εκλογή με κάλπη προβληματίζει πολλούς καθώς μπορεί να σημειωθούν προβοκάτσιες, η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων δεν είναι εγγυημένη και επιπλέον σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λάβει κάποιος από τους υποψηφίους το ένα εκατομμύριο ψήφων του κ. Παπανδρέου.
Η πλευρά Βενιζέλου είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δεχτεί την επανάληψη αυτής της διαδιακασίας. Αντιθέτως, ο κ. Α. Λοβέρδος, φέρεται αντίθετος σε κάθε αλλαγή στο καταστατικό και επιθυμεί την προσφυγή στη βάση του κόμματος.

Η διαδοχή με «δαχτυλίδι» επίσης δεν συναντά πολλούς οπαδούς καθώς ο νέος πρόεδρος θα είναι από την αρχή υπονομευμένος.

Ορισμένοι προτείνουν να προβεί ο κ. Παπανδρέου σε δημόσια δήλωση αποχώρησης, να ανακοινωνθούν επισήμως όλες οι υποψηφιότητες και έπειτα οι υποψήφιοι με τα επιτελεία τους να αποφασίσουν στο πλαίσιο του καταστατικού ποιά είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία. Από διάφορες πλευρές επισημαίνεται επίσης ότι ο χρόνος για συνέδριο ή ακόμα χειρότερα για δύο συνέδρια προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Πάντως, φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να λήξει πριν από τις εκλογές και ότι το ΠαΣοΚ, το οποίο έπεσε από την κυβέρνηση εφαρμόζοντας μια σκληρή πολιτική λιτότητας έστω και αν ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες, θα πρέπει να κάνει τον απολογισμό του προτού ζητήσει ξανά την ψήφο των πολιτών.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Yποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης 
Ο Γιώργος ανοίγει δρόμο για την επόμενη ημέρα 
Χρήστος Παπουτσής: «Εθνικό κεφάλαιο» ο Γιώργος Παπανδρέου 
Συνεχίζει τις επαφές με στελέχη του ΠαΣοΚ ο Γ. Παπανδρέου 
 
 
σχόλια (39)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΗΡΩΕΣ | 22/11/2011 21:54
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΑΖΙ.ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!
  ΓΙΩΡΓΟΣ
  απάντηση00
   
   
  Λυπηρο | 22/11/2011 16:30
  Ειναι λυπηρο που σε μια τετοια κατασταση, ολοι οι δηθεν πολιτικοι και τα κομματα, αντι να προσπαθουν να σωσουν οτι σωζεται, για να παει μπροστα η χωρα,σκεφτωντε και μιλανε για το ποιος θα ειναι ο επομενος που θα κανη κουμαντο. Ελεος.Δεν υπαρχει πια κανενας πραγματικος Ελληνας?
  Tom
  απάντηση42
   
   
  Mα... η πουλημένη είπα-ξείπα ΚΑΤΣΕΛΗ?!?? | 22/11/2011 13:54
  Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι όλοι οι υποψόφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι "πάρ'τον ένα και χτύπα τον άλλο", ανάμεσα σε αυτούς είναι και η... Κατσέλη? Μα... η ΚΑΤΣΕΛΗ? Είναι δυνατόν??! Που τάχα μου έκανε "φιλολαϊκή" και "ηρωική" έξοδο με διαγραφή και... αμέσως μετά επανήλθε μόλις της έταξαν ότι θα ξαναμπεί αν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης (όπερ και εγένετο)? Θαυμάστε κατάντια...http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=428679
  Spy
  απάντηση73
   
   
  ΤΟ ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ, και ο Αδολφος να συγκυβερνα; | 22/11/2011 11:08
  Πώς κρίνονται οι απόψεις των ναζί για τους Εβραίους; Ασχετο; Δεν νομιζω! Να γιατι: «Αι απόψεις του Αδόλφου Χίτλερ διά τους Εβραίους ήσαν απολύτως ορθαί». Ως εκ τούτου στη σημερινή Πολωνία «καλώς κάνουν και διατηρούν το στρατόπεδο (Αουσβιτς) εις καλήν κατάστασιν, διότι ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον». Και για όσους δεν κατάλαβαν: «Ε, όχι κύριοι Εβραίοι, δεν πρόκειται να επιβληθήτε στη Λευκή Φυλή. Θα έχετε την απάντησίν της. Κι αυτή τη φορά δε θα υπάρξει κάποιος Χίτλερ, που θα απαγορεύει την κακοποίησίν σας... Αυτή τη φορά εξεχειλίσατε το ποτήρι». Ταδε γραφει ο εκ των "λοιπων δημοκρατικων δυναμεων" Κ.Πλευρης, εις το μεγεθους 1000 σελιδων βιβλιον του "Οι Εβραίοι - Όλη η αλήθεια", στον προλογο του οποιου ευχαριστει δημοσιως ενα και μοναδικο προσωπο. Γράφει συγκεκριμένα: «Ευχαριστώ τον Αδωνι Γεωργιάδη, που είχε το θάρρος να παρουσιάση το βιβλίον στην tηλεόρασιν»... Στις εθνικές εκλογές του 2000 o Κ.Πλευρης σύναψε συνεργασία με τον Μάκη Βορίδη και το κόμμα του, το Ελληνικό Μέτωπο, καθώς και με κάποια πρώην στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά και το 2004 ήταν υποψήφιος με του Καρατζαφερη με τον ΛΑ.Ο.Σ. στην Α' Αθηνων!... Τελικα απεκαλυφθη το μυστηριον! Επιτελους καταλαβαμε τι εννοουν οσοι αναφερονται εις το ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ! Μπραβο συντροφοι... Να χαιρεστε τους υπουργου σας! Χειροκροτηστε ορθιοι! Ο αγωνας τωρα δικαιωνεται! Το ΠΑΣΟΚ στην κυβερνηση, ο ΛΑΟΣ στην εξουσια!
  ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 73
  απάντηση85
   
   
  Η ΔΙΑΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΝΟΝΩΝ ΤΗΣ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑΣ | 22/11/2011 10:42
  Τι θα διαδεχτούν απο το πασοκ είναι το θέμα.Τι έμεινε? Ποιό πασοκ έχουν στο μυαλό τους. Τέλος πάντων , αφού έτσι και αλλιώς όμως ήμαστε σε προεκλογική περίοδο απο τώρα το όποιο έργο ή η όποια πρόοδο σημείωνε η κυβέρνηση Παπαδήμου θάφτηκε πριν ακόμα γεννηθεί και ο ρόλος της θα είναι διεκπεραιωτικός και άντε το πολύ να απολύσει δημόσιους υπάλληλους και να κοντράρει ταξιτζήδες και φορτηγατζήδες . Καμιά σκέψη για στήριξη και προγραμματισμό στην σημερινή κυβέρνηση αλλα και έργο . Πάντως έχουν μεγάλη πλάκα στα δυο μεγάλα κόμματα . Οι μισοί του πασοκ πάνε για αρχηγοί και ο σημερινός τους αρχηγός πάει για παγκόσμιος σοσιαλιστής κάτι σαν τον Μεσι της Μπαρτσα ένα πράμα ενώ οι κληρονόμοι της νδ κοντράρουν τον Σαμαρά (άλλον κληρονόμο) κάνοντας πλάτες στη Ντόρα ενώ ο δικός τους αρχηγός πάει για επαναστάτης ποπολάρος ως άλλος Πρέκας . Ο ρόλος του Αρτέμη Μάτσα ειναι δοσμένος και οι αριστεροί πάνε για εκτός νόμου πάλι μέχρι να ξανάρθει ο άλλος Καραμαλής και τους ξαναδώσει πράσινη κάρτα . Σα γνωστό το εργάκι και οι ρόλοι πολυπαιγμένοι . Τα φαινόμενα Τσιτσιολίνας θα κάνουν την εμφάνιση τους και στην Ελληνική βουλή μαζί με την πολυσυμμετοχικές κυβερνήσεις .
  ΠΑΣΧΑΛΗΣ
  απάντηση41
   
   
  Ο Παπουτσής, ο Παπουτσής ! | 22/11/2011 09:48
  Το πασόκ υπήρξε από γεννησιμιού του ένα κόμμα αδίστακτων πορδολόγων (Τσοβόλα δώστα όλα, μετά έναν αιώνα σύνταξη εθνικής αντίστασης, λεφτά υπάρχουν, υπουργείο προστασίας του πολίτη, δημοψήφισμα κλπ μαλακίες ων ουκ έστιν αριθμός) και μετά την επιτυχή σωτηρία της πατρίδας μας από τον κο Σοσιαλιστική Διεθνής (τρομάρα μας), φρονώ ότι ο πλέον κατάλληλος διάδοχος είναι ο αξιοσέβαστος κ.κ. Παπουτσής.
  Πολίτης Ακατέργαστος
  απάντηση123
   
   
  Διαμαντοπούλου αρχηγός | 22/11/2011 06:55
  Δεν θα τυπώνεται η "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ". Θα την έχουμε σε φωτοτυπίες και cd
  Ανώνυμος / η
  απάντηση51
   
   
  Το δίδυμο που σκοτώνει! | 22/11/2011 00:19
  Μπεναζίρ Μπενιζέλ και Παγκακος!! Να βυθιστούμε αύτανδροι! και αυτογύναικοι! Μπουρμπουλίθρες βλέπω προς βυθό.
  Φτύνω ξερνάω
  απάντηση70
   
   
  Αααα-νδεας Λοβερδοοος | 21/11/2011 23:46
  Να δειτε που θα βγει ο μορφονιος. Εδω και καιρο μονο αυτο τον καιει. Απο εδω απο εκει ολο στην επικαιροτητα κρατιεται. Μια οι δημοπρασιες με -92%, μια το ανοιγμα των φαρμακειων συνεχεια για να σωθει η Ελλαδα μια κατι κολπα για το περιβαλλον με τον κηφισσο ολο και θα τα μαζευει τα ψηφαλακια. Το τελικο χτυπημα θα ειναι να περασει με νομο να ειναι ο hondos ανοιχτα και Σαββατα βραδυ και Κυριακες για να πηγαινουν οι γυναικες. Εχει και πολυ δυνατο επικοινωνιακο team - σε ενα μηνα οταν το Ασφαλιστικο θα εχει καταρρευσει τοτε αυτος και τα καναλια θα λενε οτι φαιει ο Χ και οτι το προβλημα θα λυθει σε μια δυο μερες!!!! Καλη δυναμη σε ολους μας και περαστικα
  Andrew Lover
  απάντηση51
   
   
  xaxaxaxax | 21/11/2011 20:54
  ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ.................ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΗΓΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ?????????????????????????????????????????????????????????
  πολυ γέλιο
  απάντηση258
   
   
  νιρβανα | 21/11/2011 20:44
  δε μας χ@ζετε με τη διαδοχή
  ρήγας ο νικηφόρος
  απάντηση272
   
   
  ΓΙΑ ΔΕ Μ'ΑΦΗΝΕΤΕ ΗΣΥΧΟ | 21/11/2011 20:24
  Υποψήφιοι εθνοσωτήρες και λοιποί συγγενείς, ''για δε μ'αφήνετε ήσυχο'' ? Τα ΄''εσωτερικά'' σας λύστε τα εσωτερικά, όπως γίνετε σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα που έχουν θεσμικά όργανα. Τώρα θα μου πείτε τι είναι οι θεσμοί ?
  Γιώργος
  απάντηση211
   
   
  ανίκανοι-τιποτένιοι | 21/11/2011 19:49
  Πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον.Και όλοι μαζύ το ΓΑΠ.
  Ηπειρώτης
  απάντηση215
   
   
   
  Σκουπιδοντενκές της ιστορίας | 21/11/2011 19:34
  Καλά κάθεστε ακόμα και ασχολείστε με αυτούς που ομόφωνα φόρτωσαν τον Ελληνικό λαό με χαράτσια, θλίψη και φόβο. Μια θέση τους αξίζει. Στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας και θα πάνε σύντομα.
  Θοδωρής
  απάντηση199
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δεν μας νοιαζει... | 21/11/2011 19:24
  Δυστυχως ή ευτυχως αυτη την στιγμη δεν μας νοιαζει η "κουρσα διαδοχής" γιατί: a) Υπάρχει μια πιο σημαντική "κουρσα", αυτη της οικονομιας που επηρεάζει όλους, και β) άλλαξε ο Μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιώς... Δεν μας νοιάζει ουτε η κουρσα διαδοχης του ΠΑΣΟΚ, ουτε αυτη της Ν.Δ. Ο λαος θέλει πραγματική αλλαγή και οχι να βγουν ξανα οι ίδιοι που κάναμε αμαν να φύγουν. Γι'αυτο και θα ηταν καλο να μείνει ο Παπαδημας λίγο παραπάνω γιατι και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. σκέφτονται ένα πραγμα μονο, όχι την οικονομια αλλα τις επόμενες εκλογες. Κυριοι, βγάλτε αρχηγό όποιον θελετε, δεν μας νοιαζει... ανηκετε στο χθες και αυτο θα φανει στις εκλογες. Μονο οι κομματικοι σας συντροφοι ενδιαφερονται, ο λαος δεν νοιαζεται πια...
  North-West
  απάντηση153
   
   
  Μεγάλο ερώτημα | 21/11/2011 19:00
  Άραγε υπάρχει ζωή μετά θάνατον? Θα το δείξει η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ...
  Απορών άπορος
  απάντηση155
   
   
  Ευσεβείς πόθοι! | 21/11/2011 18:34
  Κάθε μέρα το ίδιο σήριαλ και σε περίοπτη θέση, ενώ δεν είναι η ώρα για να τεθεί το θέμα της διαδοχής.Το ΒΗΜΑ φαίνεται ότι βιάζεται...!
  ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.
  απάντηση154
   
   
  KYRIA DΗΜΗΤΡΑ ΔΙΑΤΑΞΤΕ : | 21/11/2011 18:21
  Οχι μόνο ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ αλλά και απαγχονισμό στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ .....τότε ίσως ευχαριστηθείτε. ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ
  ΔΙΟΝΥΣΗΣ
  απάντηση125
   
   
  ουρανοκατέβατος.! | 21/11/2011 18:10
  Αν και κανείς από τους δελφίνους δεν υποστηρίζει την άποψη ότι είναι η κατάλληλη ώρα για αλλαγή ηγεσίας σε ένα κόμμα που ακόμα διαθέτει την δεδηλωμένη , ...εν τούτοις για καλό και για κακό σπεύδουν να δηλώσουν παρών για την θέση του μελλοντικού αρχηγού του κινήματος ! ...άντε παιδιά, ..αφού μαζευτείτε καμιά δεκαριά διεκδικητές και αποδυθήτε σε εξόντωση αλλήλων , ....θα κάνετε μία ωραία ατμόσφαιρα, ..να μας έρθει κανένας "ουρανοκατέβατος" ....!!
  Ιωνάς
  απάντηση111
   
-