από metereologos.gr
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
 

Εντός της ημέρας το όνομα του νέου πρωθυπουργού

Ο Γ. Παπανδρέου στις πέντε το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Εντονες διεργασίες στο ΠαΣοΚ - Βενιζέλος: βρίσκομαι στο υπουργείο Οικονομικών ως πράξη εθνικού καθήκοντος
Εντός της ημέρας το όνομα του νέου πρωθυπουργού
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

 

Στις 17;00  ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών  αρχηγών με την συμμετοχή όσων επιθυμούν και εν συνεχεία θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιο θα είναι τελικά το πρόσωπο αλλά είναι βέβαιο ότι το βράδυ υπήρξαν έντονες πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ.

Γύρω στις 14:00 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεχώρησε από την Προεδρεία λέγοντας: «Τελειώσαμε». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο κ. Παπούλιας υπονόησε με αυτή του την φράση ότι ήδη τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν καταλήξει στον νέο πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί.

Στις συσκέψεις που προηγήθηκαν, ακούστηκαν τα ονόματα του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη, του νυν Προέδρου κ. Φίλιππου Πετσάλνικου καθώς και του προέδρου του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Βασίλειου Σκουρή ο οποίος σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters είναι και ο επικρατέστερος. Ο κ. Πετσάλνικος κατά την έξοδό του από τη Βουλή όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν θα είναι αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι το ενδεχόμενο να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος την πρωθυπουργία, έχει μάλλον αποκλειστεί αν και ορισμένες πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον λένε ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του παραμένει.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίες οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την συμμετοχή της με μη κοινοβουλευτικά στελέχη. Ο κ. Σαμαράς αργά τη νύχτα εξερχόμενος από τα γραφεία της ΝΔ δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη και ερωτηθείς για το πρόσωπο δήλωσε χαριτολογώντας: «Θα είναι εύελπις».

Επίσης οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί οι εκλογές να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την Τετάρτη το πρωί ακόλουθη δήλωση:

«Επειδή παρακολουθώ μία δημοσιογραφική “φούσκα” των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής
Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του Υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επεδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος
».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι ο κ. Βενιζέλος έθεσε βέτο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λ. Παπαδήμο και επίσης ότι ετέθη βέτο από τον κ. Παπαδήμο για την συνέχιση της θητείας του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτακης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Ο Εθνικός διασυρμός και ο ευτελισμός των θεσμών της Δημοκρατίας μας, έχουν φτάσει στα ακρότατά τους όρια. Καιρός είναι να συνέλθουμε. Η Ελλάς δεν χρειάζεται Πρωθυπουργό μαριονέττα. Η μόνη λύση αυτήν την ώρα είναι να επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα με κύρος στην Ευρώπη, διεθνή αξιοπιστία και γνώση του αντικειμένου».


Διεργασίες μέχρι αργά το βράδυ στο ΠαΣοΚ

Διεργασίες πλήρους ανατροπής των μέχρι τώρα υποθέσεων σχετικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού εξελίσσονταν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Διεργασίες στις οποίες καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να αποδεχθεί τη λύση Παπαδήμου και οι οποίες φαίνεται να οδηγούν τώρα σε ανάδειξη πολιτικού προσώπου.

Μοχλός των εξελίξεων, η απειλή εσωκομματικών συγκρούσεων ενόψει της λήξης της θητείας του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠαΣοΚ στις 11 Νοεμβρίου.

Πάντως, δώδεκα ώρες μετά από τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου ότι θα καταστεί επισήμως γνωστό το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, τέτοια ανακοίνωση δεν είχε ακόμα υπάρξει, μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Κι αυτό, παρά το γεγονός, ότι τα βλέμματα όχι μόνον της ελληνικής κοινής γνώμης και της ηγεσίας της ευρωζώνης αλλά και πολλών πέρα από την Ευρώπη, είναι συνεχώς στραμμένα στην Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί δε ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος, από το πρωί της Τρίτης, η Νέα Δημοκρατία έχει συμφωνήσει ανεπιφύλακτα στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού.

Αντιθέτως, απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες καθιστούν βέβαιο ότι η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στις διεργασίες μέσα στην κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τουλάχιστον μέχρι τις δώδεκα το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Παπαδήμος δεν είχε δεχθεί καμία επίσημη όχληση από τον πρωθυπουργό.

Σε όλο αυτό το διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, από το γραφείο του πρωθυπουργού πέρασαν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, απέδιδαν τη δυστοκία σε μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Πολλά εξ αυτών των στελεχών, ανάμεσά τους και κορυφαίοι υπουργοί, δήλωναν αργά το βράδυ την έντονη ενόχληση και την ανησυχία τους για την καθυστέρηση και τη δυστοκία, όπως και για την ξέφρενη ονοματολογία.

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, δεν έλειψαν κι εκείνοι που αναρωτήθηκαν τι πραγματικά σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση: ετέθησαν ακόμα και προβληματισμοί για το αν υπάρχει η πραγματική βούληση της παραίτησής της, ή, πίσω από όλα αυτά, εκπονείται μια εκφυλιστική στρατηγική χάους…

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τα πράγματα έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο, που σημειώθηκαν ακόμα και αστεϊσμοί ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη του ΠαΣοΚ με την ανταλλαγή μηνυμάτων που περιείχαν ονόματα κάθε λογής και από κάθε χώρο…

Ως προς το άλλο μεγάλο μέτωπο που προέκυψε μετά την άρνηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει τη δήλωση που απαιτήθηκε εκ μέρους των Βρυξελλών και την επακόλουθη ευθεία σύνδεση της υπογραφής της δήλωσης από την πλευρά του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν με την εκταμίευση της έκτης δόσης, μέχρι αργά το βράδυ, ο κ. Σαμαράς δεν είχε μεταβάλει τη στάση του.

Όμως, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπήρξε ανοικτός δίαυλος μεταξύ της Επιτροπής και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης. Αυτό, όπως μεταφέρεται, ίσως θα μπορούσε να γίνει και με την γραπτή εντολή των δύο αρχηγών των μεγάλων κομμάτων που θα στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση προς τον νέο πρωθυπουργό να εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αντί για επιστολή προς ξένους αποδέκτες. Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, δεν είχε γίνει γνωστό πού κατέληξε η σχετική συζήτηση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το κλίμα επέτρεπε την αισιοδοξία ότι το ζήτημα θα ήταν δυνατόν τελικά να λήξει ομαλά. 

 
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικοινωνία Παπανδρέου - Σαρκοζί πριν το διάγγελμα 
ΝΔ: «Για την κωλυσιεργία φταίει το ΠαΣοΚ» 
Διαμαντοπούλου : «Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους» 
Γ.Παπακωνσταντίνου:«Σπεκουλάρουν όσοι μιλούν για ευτελισμό θεσμών» 
Ραγκούσης: Υψηλών πολιτικών προδιαγραφών ο νέος Πρωθυπουργός 
Εντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των παρατάξεων για τον Φ. Πετσάλνικο 
 
 
σχόλια (210)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  A banker from the Past | 10/11/2011 16:29
  Albert Einstein "We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them" "DEN LINOUME PROVLIMATA OTAN XRISIMOPHOUME TIS IDIES SKEPSEIS POU XRISIMOPIHSAME GIA NA TA DIMIOURGISOUME"
  ???
  απάντηση10
   
   
  Νεα Κυβερνηση | 10/11/2011 11:24
  Ο κ.Γιωργος Παπανδρεου να ειναι ξανα ο προθυπουργος διοτι για τις συμβασεις που εκανε με τους δανειστες, εταιρους και ΔΝΤ, ο ιδιος θα πρεπει να υπογραψει και να αναλαβει τις ευθυνες και το κοστος απο μερος του. Ειναι ανανδρο και ιδιοτελες που θελει να φυγει αυτη τι στιγμη. Με τα τιμης
  Εκ Δανιας Ελλην
  απάντηση51
   
   
  στο τέλος | 10/11/2011 11:04
  θα μας φορτώσουν τον Μπένυ,τον αχώνευτο. Ξερετε,αυτόν που δεν ήθελε να παει στο υπόικον. αλλά για το καλό της πατρίδας πήγε και μας πήδηξε. Ο άχρηστος των αχρήστων.... Άρα ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός
  nikos
  απάντηση221
   
   
  Πρωθυπουργός η Αντζελα | 10/11/2011 02:46
  Μ ενα σμπάρο δυο τρυγώνια! Και υπουργός οικονομικών ο Τόλης μας! Ή άντε καλά μην φωνάζετε, μυστικός σύμβουλος, να την οδηγάει στα σκοτινά δρομάκια της πολιτικής. Και στα τερτίπια των φοροφυγάδων! Εκεί θα γίνουμε και η πρώτη κενωνία!
  Αλ Καπόν
  απάντηση22
   
   
  Τι; | 10/11/2011 02:43
  Κι ο Μπεναζίρ Μπενιζέλ να χάσει τη μίζα τώρα που σχεδόν την αγγίζει! Δεν είμαστε καλά!
  Τραμπούκος εν όψει
  απάντηση11
   
   
  Στεφανόπουλος; | 09/11/2011 22:39
  Αφού είναι για λίγους μήνες γιατί δεν βγάζουν το Κ. Στεφανόπουλο πρωθυπουργό με υπουργό Οικονομικών τον Παπαδήμο; Είναι και οι δύο άτομα με κύρος κια εμβέλεια!
  nikos
  απάντηση50
   
   
  ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ!!! | 09/11/2011 18:02
  Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ!!! Η ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ???
  ΜΙΧΑΛΗΣ
  απάντηση32
   
   
  ίσως | 09/11/2011 17:19
  Πρωθυπουργός Λαμπρινίδης ( ΥΕ )
  ch ak
  απάντηση70
   
   
  Είδηση Ελληνικής ιατρικής σκέψεις οδηγεί σε νέες έρευνες. | 09/11/2011 16:17
  Είδηση ιατρικής σκέψεις οδηγεί σε νέες έρευνες. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι εάν απελευθερωθεί το επάγγελμα τότε δεν θα υπάρχει επαρκής έλεγχος. Ιατρική διάγνωση: ο Έλληνας χρειάζεται έλεγχο, οι μισοί να ελέγχουν τους άλλους μισούς. Σήμερα όλοι ξέρουν για το μιλέτι των γιατρών και είναι πολλοί που να πάρει, καμιά 100χιλ σίγουρα, δηλ 100χιλ ελεγκτές. Αν δημιουργηθούν εταιρίες δεν θάναι 100χιλ παρά μερικές, και, αυτές θα απασχολούν κάποιον αριθμό ιατρών από τις 100χιλ και ο ¨αναγκαίος¨ έλεγχος θα γίνεται στην εταιρία που απασχολεί αυτούς από τους 100χιλ και όχι έλεγχο για τον καθένα από τις 100χιλ. Επίσης οι γιατροί θα έχουν ένα μισθό μα την εταιρία να διαπραγματευτούν και όχι με το ασθενή, έτσι θα αποφύγει και τον κίνδυνο να του τη πέσουν για φακελάκι, εκτός φυσικά αυτούς που προσκυνούν το χρήμα. Είστε για γέλια εσείς οι διανοούμενοι, επιστήμονες, καθηγητάδες και άλλοι προφεσόροι
  ch ak
  απάντηση11
   
   
  Βρεθηκε ο νέος πρωθυπουργός | 09/11/2011 16:00
  Νέος Πρωθυπουργός ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος μετά από τη σύλληψή του λέτεται ότι απεδέχθει τη θέση τοπυ πρωθυπουγού στη νέα κυβέρνηση. Μάλιστα κατά τη σύλληψή του δεν έθεσε όρους για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νεα κυβέρνηση ...
  κυρίαρχος ελληνας πολίτης
  απάντηση91
   
   
  Ζητείτε άβουλος, | 09/11/2011 15:08
  αχυράνθρωπος με σύμβαση ορισμένου χρόνου για πρωθυπουργός της Ελλάδας...αμοιβή ικανοποιητική...προσφέρουμε αυτοκίνητο κ κομματοσκυλο για οδηγό....προσόντα :δεν πρέπει να ρωτάει,δεν πρέπει να έχει γνώμη κ απλώς να είναι ο υποβολέας των ρεμαλιών κ καταστροφέων της χώρας...επίσης να αντέχει το γιαούρτωμα....για πληροφορίες,επικοινωνείστε με τα ρεμαλοκόμματα ΝΔ κο Αντωνάκη Σαχλαμαράκη κ Πασόκ κο Παπατζή ή κο Μπένυ Ωρες επικοινωνίας λογικές γιατί ο κος Μπένυ πηγαίνει νωρίς για ύπνο
  nikos p
  απάντηση1330
   
   
  Reality!!!!!! | 09/11/2011 14:45
  Το αγγλικό reality για τους Έλληνες δε λέει μία μπροστά στο δικό μας με τίτλο: "Γίνε υποψήφιος Πρωθυπουργός για 2 ώρες".
  o.apiastos
  απάντηση60
   
   
  του έβαλαν θερμόμετρο! | 09/11/2011 14:43
  Είναι απαραίτητο ο γιωργάκης και ο αντωνάκης να ενημερώσουν τον κόσμο για ποιούς λόγους χάλασε η συμφωνία με τον Παπαδήμο. Θα βρουν τα κότσια να το κάνουν; Ολο το κομματικό σύστημα απορρίπτει οτιδήποτε δεν είναι ακραία λαικιστικό. Μπορώ να φανταστώ τη σκηνή: μόλις ο Παπαδήμος τους είπε ότι θέλω τον Αλέκο Παπαδόπουλο, το Γιαννίτση και το Φλωρίδη, του είπαν "άντε αγόρι μου, αυτοί είναι σοβαροί άνθρωποι, ξέχασέ τους". Ολο το σύστημα θέλει Αυτιά και Μανώλη στα κανάλια. Αυτούς ξέρει, με αυτούς νιώθει άνετα. Μόλις κάποιος αναφέρει το όνομα ενός σοβαρού ανθρώπου, του βάζουν θερμόμετρο και τον στέλνουν αδιάβαστο.
  Γιώργος Β.
  απάντηση501
   
   
  Εντός της ημέρας το όνομα του νέου πρωθυπουργού | 09/11/2011 14:41
  Οποιοσδήποτε ακούστηκε το όνομα του για υποψήφιος αν είναι σοβαρός και όχι ρόμπα ας βγει να πει στον λαό τι ζήτησε, τι του απάντησαν (όλοι) και οτιδήποτε άλλο μεσολάβησε. Μην κάνουν τώρα την πάπια και βγουν μετά από αρκετό χρόνο να πουν τα έλεγα εγώ, δεν με άκουσαν κλπ.
  Πάνος
  απάντηση540
   
   
  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ . . . . | 09/11/2011 14:39
  ...ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙ Η' ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ? ΡΩΤΑΩ,Ε ?
  Θερσίτης
  απάντηση1190
   
   
  διαμαντουρος | 09/11/2011 14:36
  Ο διαμαντουρος ενας απο τους υποψηφιους πρωθυπουργους γεννηθηκε το 1942.τελειωσε το κολλεγιο αθηνων και εφυγε στην αμερικη για σπουδες.το 1965 σε ηλικια 23ετων εργαστηκε σε πανεπιστημιο της αμερικης.Το 1968 συμφωνα με το πιστοποιητικο στρατου επι περιοδου ΧΟΥΝΤΑΣ επαναλμβανω επι ΧΟΥΝΤΑΣ εξαγορασε την στρατιωτικη του θητεια αντι 9.600 δραχων χαρακτηριζομενος ως ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΓΥΜΝΑΣΤΟΣ.Αυτος λοιπον ηταν υποψηφιος για πρωθυπουργος της ελλαδος.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3612
   
   
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ.. | 09/11/2011 14:32
  Μάγκες τραγουδάμε τώρα όλοι μαζί, οι άνθρωποι είναι "λίγοι", "μικροί", αλλά για να μας δω όταν έρθει η ώρα να τους ψηφίσουμε. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε, ότι εμείς τους βάλαμε να μας αντιπροσωπεύσουν και καμαρώναμε κιόλας.
  MHTSOS
  απάντηση60
   
   
  Έτσι είμαστε... | 09/11/2011 14:30
  Τέτιοι είμαστε...τέτιοι μας αξίζουν ! Δυστυχώς ! Κάποιοι πρέπει να ξυπνήσουν... Εδω για τα κοινόχρηστα πολυκατοικίας δεν μπορούμε να συνενοηθούμε...έλεος...
  Ένας απλός πολίτης...
  απάντηση691
   
   
  .....ΝΤΡΟΠΗ... | 09/11/2011 14:30
  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ Κ-Α-Ρ-Α-Γ-Κ-Ι-Ο-Ζ-Η-Δ-Ε-Σ ,ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.........
  parathrhrths
  απάντηση880
   
-