Για αδιανόητη και ανεξήγητη στάση, αλλά και τορπιλισμό της εθνικής ομοψυχίας στην πράξη κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου μετά το ναυάγιο της χθεσινής τους συνάντησης, όπου διαπιστώθηκε η πλήρης ρήξη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά.

Η πολυσυζητημένη συνάντηση, από την οποία πολλοί ανέμεναν ότι θα ήταν η απαρχή πολιτικών εξελίξεων, κατέληξε σε μια μετωπική αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να εμφανίζεται οργισμένος από το «υβρεολόγιο» όπως απηύθυνε τόσο στον ίδιο, όσο και στην παράταξη που εκπροσωπεί, ο κ. Παπανδρέου.

«Αυτά που έκανε είναι αδιανότητα» φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Σαμαράς που σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ήταν ένα βήμα προτού αποφασίσει να μην πάει στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς ήταν έξαλλος με όσα είχε ακούσει νωρίτερα από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή είχε ασκήσει σκληρή κριτική στη Ν.Δ. και στον πρόεδρό της με επικρίσεις για πατριδοκαπηλία.

Και αυτό το είπε ευθέως στον πρωθυπουργό, μόλις τον συνάντησε, προδιαγράφοντας και τη συνέχεια της συζήτησής τους αλλά και το βαρύ κλίμα που υπήρξε.

«Ακου να σου πω Γιώργο, δεν θα ερχόμουν εδώ, αν δεν ήταν τόσο κρίσιμη η κατάσταση. Το να υβρίζεις την παράταξη και εμένα λίγο προτού συναντηθούμε είναι αδιανόητο και απαράδεκτο… Τώρα πες μου τι έχεις να μου πεις να σε ακούσω» τόνισε ο κ. Σαμαράς φανερά εκνευρισμένος.

Εξάλλου, η συνάντησή τους, διάρκειας μόλις 25-30 λεπτών, έγινε μετ’ εμποδίων. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. πληροφορήθηκε ότι θα καθυστερήσει λόγω της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, η οποία και αυτή καθυστέρησε κατά δύο ώρες και 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, και ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν καθ’ οδόν για το Μέγαρο Μαξίμου, ειδοποιήθηκε τελικά να μεταβεί στη Βουλή και το ραντεβού ξεκίνησε στις 19:45, με καθυστέρηση δηλαδή 45 λεπτών.

Η δημόσια δήλωση του κ. Σαμαρά επιβεβαίωσε πλήρως το βαρύ κλίμα. «Λόγω των πράγματι κρίσιμων συνθηκών πήγα και άκουσα την ενημέρωση από τον κ. Παπανδρέου, αλλιώς μετά το σημερινό, απίστευτο υβρεολόγιο του, εναντίον της παράταξης και εναντίον μου, δεν θα πήγαινα καθόλου» είπε χαρακτηριστικά.

Η φράση του ήταν ενδεικτική για το τι έγινε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι όποιες γέφυρες επικοινωνίας υπήρχαν μεταξύ τους έχουν πλέον πέσει οριστικά. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς απέδωσε πλήρως την ευθύνη για το αδιέξοδο στον ίδιο τον πρωθυπουργό , λέγοντας πως «το ποιος τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία στην πράξη είναι πια ολοφάνερο».

Ούτε νύξη για συγκυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ν.Δ. η συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών δεν προχώρησε περισσότερο από τα οικονομικά και τα ευρωπαϊκά, ενώ δεν έγινε ούτε νύξη για συγκυβέρνηση ή εκλογές.

Ο πρωθυπουργός του έκανε μια σύντομη ενημέρωση (τα σενάρια για το «κούρεμα», τους συσχετισμούς στην Ε.Ε.) και επανέλαβε στον κ. Σαμαρά αυτά που είπε και στην Κ.Ο. : ότι δίνει δηλαδή «μεγάλη μάχη» να μην πυροδοτούνται κοινωνικές αντιδράσεις κλπ.

Και στο ζήτημα του «κουρέματος» υπήρξε πλήρης διαφωνία. Ο κ. Σαμαράς διέγνωσε ότι ο κ. Παπανδρέου συντάσσεται με την άποψη για ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους κάτι που βρίσκει αντίθετο τον ίδιο που αντιμετωπίζει αυτήν την προοπτική με μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% θα είχε όφελος στο πραγματικό δημόσιο χρέος μόνο κατά 14% λόγω της χρηματοδοτικής ανάγκης που θα δημιουργούσαν τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και η στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Ταυτόχρονα, λένε, οι επιπτώσεις στη ρευστότητα και ο κίνδυνος της καταγραφής ενός πιστωτικού γεγονότος εκτιμάται ότι μπορεί και να εξουδετερώνουν πλήρως το όποιο όφελος από τη μείωση του χρέος, έστω και κατά 14%.

Εκλεισε η πόρτα και για το μέλλον


Τα όσα διαρρέουν από την κυβέρνηση, ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να πάρει θέση στις απόψεις που ακούγονται για «Γουδή», οι οποίες κατά τον πρωθυπουργό δημιουργούν κακή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της χώρας, διαψεύδονται από τη Ν.Δ.

«Ούτε στιγμή δεν έγινε τέτοια αναφορά από τον πρωθυπουργό. Όλα αυτά είναι ψεύδη» έλεγαν στενοί του συνεργάτες και θύμιζαν ότι άλλος πολιτικός αρχηγός (σσ. εννοούν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη που μιλάει για νέο Γουδή) τα λέει δημόσια αυτά.

Πάντως, ο κ. Σαμαράς είχε προσέλθει προετοιμασμένος για όλα τα σενάρια, τα οποία και συζήτησε με τους στενούς του συνεργάτες έως τις 3 τα ξημερώματα στο σπίτι του στην Κηφισιά. Όμως άλλα περίμενε στη συνάντηση και αλλιώς εξελίχθηκε.

Αυτό φάνηκε και από την επισήμανση στη δημόσια δήλωσή του, όπου είπε: «Με κάποιον που ειλικρινά ενδιαφέρεται για την ενότητα του ελληνικού λαού απέναντι στην κρίση, θα είχα πολλά να πω… Με κάποιον που βρίσκεται σε πανικό και καθυβρίζει τους πάντες, δεν έχω να πω τίποτε».

Η φράση αυτή όμως δείχνει ότι ο κ. Σαμαράς κλείνει οριστικά από τώρα την πόρτα και σε οποιαδήποτε άλλη ενδεχόμενη μελλοντική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Επί της ουσίας, ο κ. Σαμαράς, από τον περασμένο Ιούνιο που ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε αρχικά να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου για να γίνει συγκυβέρνηση κι ύστερα άλλαξε άποψη, εκτιμά ότι δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής και ότι δεν είναι δυνατόν να συνεννοηθεί μαζί του.

Το ναυάγιο της χθεσινής συνάντησης και το κακό κλίμα σε συνδυασμό με την παραδοχή του κ. Σαμαρά ότι σκέφθηκε να μην πάει καν, δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες τέτοιες επαφές.

Η επόμενη μέρα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει στους συνομιλητές του ότι είναι ακατανόητη η συγκρουσιακή λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση τόσο απέναντι στα κόμματα όσο και απέναντι στις κοινωνικές ομάδες.

Μάλιστα, όταν του τίθεται το ερώτημα για το πού τελικά το πάει ο πρωθυπουργός, απαντά αφοπλιστικά, λέγοντας πως «δεν βγάζεις άκρη μαζί του».

Σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Η πλειοψηφία είναι της άποψης, ότι οι εκλογές δεν θα επέλθουν άμεσα, εκτός κι αν υπάρξει κάποιο «ατύχημα». Υπάρχει όμως και μια ομάδα που επιμένει ότι πλέον ο πρωθυπουργός κινείται με προεκλογικό σχεδιασμό και ήδη έστησε την ατζέντα των εκλογών.