Ανοιχτή είναι πλέον η συζήτηση περί δημοψηφίσματος, μίας επιλογής που φαίνεται ότι προκρίνει μεγάλη μερίδα βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η νομιμοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς και των πρόσφατων και μελλοντικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τη συζήτηση έχει ανοίξει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, ο οποίος μιλώντας χθες στη Βουλή δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει θέση» και άφησε να εννοηθεί ότι μία τέτοια διαδικασία θα δρομολογηθεί έως το τέλος του έτους.
Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι οι βουλευτές που υποστηρίζουν μία τέτοια πρωτοβουλία για την οποία έχει μιλήσει και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.
Μία από τις κυρίαρχες θέσεις των υποστηρικτών της επιλογής αυτής είναι ότι έτσι παρέχεται στην κυβέρνηση η μοναδική δυνατότητα να αποτρέψει τις εκλογές, όμως την ίδια στιγμή άλλα στελέχη της συμπολίτευσης σημειώνουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ένα δημοψήφισμα μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, είτε σε περίπτωση μειωμένης συμμετοχής, είτε σε περίπτωση αρνητικής απάντησης των πολιτών και συνολικής αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, η οποία θα λειτουργήσει καταλυτικά και θα πυροδοτήσει και μείζονα πολιτική κρίση.

Η. Μόσιαλος: «Δεν αποκλείεται η διαδικασία»
Επισήμως η κυβέρνηση απέφυγε χθες να τοποθετηθεί, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμη κυβερνητική απόφαση για δημοψηφίσματα», συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι η διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αλλά και οι περαιτέρω αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέρριψε πάντως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε μελλοντικό χρόνο και τόνισε ότι «οι αναφορές του κ. Καστανίδη για το δημοψήφισμα έγιναν μέσα στo πλαίσιo της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όχι των άμεσων προτεραιοτήτων», καθώς και ότι «δεν αποκλείεται η διαδικασία χρήσης των δημοψηφισμάτων».
Κατέληξε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι «προφανώς και θα συζητήσουμε για θέμα δημοψηφισμάτων, καθότι έχει αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη στα θέματα των δημοψηφισμάτων και οι Έλληνες πολίτες πρέπει να εκφράζουν τη γνώμη τους για θέματα μείζονος εθνικής σημασίας. Αυτό αναφέρεται εξάλλου και στο πλαίσιο για τη θέσπιση των δημοψηφισμάτων, το πώς διαμορφώνονται τα θέματα μείζονος εθνικής σημασίας».