από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 
 

Η τάφρος που οχυρώνει τη Θράκη

Πρόκειται για μια αντιαρματική τάφρο συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων, πλάτους 30 μέτρων και βάθους επτά
Η τάφρος που οχυρώνει τη Θράκη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης και κατήφειας στην Ελλάδα, ένα μεγάλο αμυντικό τεχνικό έργο ύψιστης στρατηγικής σημασίας που εκτελείται αποκλειστικά από στελέχη και προσωπικό και με σχεδιασμό και πόρους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και συγκεκριμένα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όχι μόνον έρχεται να δώσει το αισιόδοξο παράδειγμα για τη δυνατότητα μιας εντελώς διαφορετικής, εξαιρετικά παραγωγικής, ιδιαίτερα ανταγωνιστικής και όχι παρασιτικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, αλλά, το  κυριότερο, να ανατρέψει ριζικά τα δυσμενή γεωγραφικά δεδομένα σε ένα κρίσιμο πεδίο της άμυνας του ελλαδικού χώρου.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα που εκτελείται στη χώρα, σε χάραξη παράλληλη με τον ποταμό Εβρο: μια αντιαρματική τάφρος συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων, πλάτους 30 μέτρων και βάθους επτά η οποία καθιστά τον ποταμό απροσπέλαστο από τα υφιστάμενα στρατιωτικά και τεχνικά μέσα, καθώς το χάσμα δεν μπορεί να γεφυρωθεί από αυτά που έχουν μέγιστη εμβέλεια γεφύρωσης 26 μέτρων.

Φυσικά, η τάφρος του Εβρου δεν αποτελεί πανάκεια για το ιδιαίτερα σύνθετο αμυντικό πρόβλημα της χώρας, όμως, σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό διασφαλίζει αμυντικά για πρώτη φορά τη Θράκη, ενώ, ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην απελευθέρωση σημαντικού αριθμού δυνάμεων που, μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας όπου είναι απολύτως αναγκαίες.

Την ίδια στιγμή, η τάφρος θωρακίζει αποτελεσματικά την Ελλάδα και από τις λαθρομεταναστευτικές ροές, οι οποίες και έχουν ήδη μηδενιστεί στα σημεία που το έργο έχει κατασκευαστεί ή αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται, γεγονός τόσο σημαντικό, που θα μπορούσε να αποτελεί και αυτοτελή λόγο για την κατασκευή του.

Το έργο περιλαμβάνει και γέφυρες, οι οποίες όμως ελέγχονται από την ελληνική πλευρά. Η κατασκευή της τάφρου αντιμετωπίζει ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά προβλήματα του ελλαδικού χώρου των τελευταίων δεκαετιών. Ετσι, η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου, του οποίο Το Βήμα φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το πλήρες σχεδιάγραμμα χάραξης, κρίνεται ως κορυφαίας σημασίας για την ελληνική άμυνα αλλά και για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. 

Το έργο εκτελείται ήδη από το Δεκέμβριο του 2009, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Φραγκούλη Φράγκου, βασισμένο σε στρατιωτικής επιστημονικής ομάδας υπό την επίβλεψη καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πέραν των κύριων στόχων του, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, το έργο έχει  σχεδιαστεί για να παρέχει και σημαντικά  οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην ακριτική περιοχή, αφού θα συμβάλει στη δημιουργία υδροβιοτόπων με παράλληλη χρησιμοποίηση των νερών των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροπόταμου, και των ήδη υπαρχόντων ταμιευτήρων, ενώ θα αποτελέσει και ένα νέο αποστραγγιστικό σύστημα, για την προστασία της περιοχής από τις υπερχειλίσεις ποταμών.

Το κατασκευαστικό σκέλος άρχισε πριν από ακριβώς ένα χρόνο και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί τα πρώτο μέρος του στο βόρειο τμήμα των ελληνοτουρκικων συνόρων, απέναντι από το Καρά Αγάτς, μήκους14,5 χιλιομέτρων. Αυτή τη στιγμή, εκτελούνται εγρασίες εκβάθυνσης μήκους 11 χιλιομέτρων από το χωριό Ν. Βύσσα και διάνοιξης 13,5 χιλιομέτρων στην περιοχή του χωριού Αρδάνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο εκτελείται εξολοκλήρου από στρατιωτικό προσωπικό και τεχνικά μέσα: Στις 210 πρώτες ημέρες των εργασιών 12 αξιωματικοί και 452 οπλίτες εργάστηκαν επί 156.900 ανθρωποώρες και ο όγκος εκσκαφών ήταν περίπου 1.500.000 m3. Η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος του έργου έγινε σημαντικά νωρίτερα από ότι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Αν και η αντιαρματική τάφρος του Εβρου είναι το σημαντικότερο, δεν είναι το μόνο έργο υποδομής που πραγματοποιείται στην επικράτεια από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αθόρυβα και με ίδια μέσα, που στην ουσία αποτελούν μια άτυπη ανασύσταση της θρυλικής ΜΟΜΑ η οποία, τις προηγούμενες δεκαετίες είχε συμβάλει τα μέγιστα στην κατασκευή υποδομών στη χώρα, το ΓΕΣ πραγματοποιεί σειρά παρεμβάσεων σε κρίσιμης σημασίας στρατηγικά σημεία του ελλαδικού ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου. Παράλληλα, μετά από πολύ καιρό, ειδικά προγράμματα δωρεάν βοήθειας σε οπλικό υλικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρίσκονται σε εξέλιξη, ως αποτέλεσμα μιας πολύ καλής συνεργασίας των δύο πλευρών.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SPIEGEL-Online: Τάφρος στον Εβρο κατά των μεταναστών 
Επιστροφή στον Μεσαίωνα 
 
 
σχόλια (35)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Terrible | 15/08/2011 17:52
  I am from Italy and say: Up with Greece! You have created the western civilization, OUR civilization and you have the duty to protect it!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση131
   
   
  Έργα Στρατού | 07/08/2011 01:11
  Ως μέλος της Επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την μελέτη για την κατασκευή της τάφρου, χαίρομαι που ο Τύπος επιτέλους επικροτεί θετικά τέτοιες πρωτοβουλίες του Ε. Σ.Από την πλευρά μου συγχαίρω όσους ενεπλάκησαν στο έργο αυτό , από αυτον που το οραματίστηκε και το συνέλαβε μέχρι αυτούς που το έφεραν σε πέρας είτε στο γραφείο είτε νυχθημερόν στην πράξη. Συγχαρητήρια στους άξιους επιστήμονες -οπλίτες που με τις γνώσεις τους συνέβαλαν στην ταχεία ολοκλήρωσή του. Το έργο είναι οικονομικό διότι για την πραγματοποίηση της μελέτης δεν δαπανήθηκαν χρήματα, αφού όλοι όσοι είχαν συμμετοχή, εργάστηκαν αμισθί. Τέλος θα πρέπει να γίνει γνωστο στο αναγνωστικό κοινό ότι οι προτεραιότητες του έργου ήταν να είναι έργο αποστραγγιστικό, αρδευτικό,αντιπλημμυρικό , αντιδιαβρωτικό με μεγάλη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος(υγροβιότοποι) και στην προστασία των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής
  Π. Εσκίογλου Καθηγητής Α.Π.Θ.
  απάντηση183
   
   
  Peace man! | 05/08/2011 16:13
  Γιατι δεν κοιταζουμε να τα βρουμε με τους Τούρκους κι ετσι να γλυτωσουμε τοσα χρήματα απο την πληγή των εξοπλισμων για να μην πω για τα παιδακια που χανονται τσαμπα στα ελαττωματικα F16 λοιπα πολεμικα αεροπλανα;
  Αννούλα
  απάντηση222
   
   
  Επιτέλους κάτι γίνεται | 05/08/2011 14:56
  Το σπουδαίο της όλης υπόθεσης θα είναι εάν τάδε έργο συνοδευτεί και με μια συστηματική, στρατηγική χρήση του...και για να γίνω πιο κατανοητός: όποιοι λαθρό καταφέρουν να περάσουν από την απέναντι μεριά της τάφρου (ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ), αφού συλληφθούν κοντά η και μακριά από τα σύνορα (τολμώ να πω...ακόμα και από την πλατεία συντάγματος ή τους λαθρό που διέρχονται από τα θαλάσσια μας σύνορα), θα σταλθούν (ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ και ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ) στην απέναντι μεριά της τάφρου και ούτω καθεξής, ξανά και ξανά μέχρι να το πάρουν απόφαση (λόγω αδιέξοδου) να γυρίσουν από εκεί που ήρθαν (Τουρκία). Έτσι ούτε τους Τούρκους θα έχουμε σαν πρόβλημα (δεν θα χρειάζεται πλέον να τους παρακαλάμε κάθε φορά να τους πάρουν πίσω) αλλά ούτε και τους Λαθρό που συστηματικά μας στέλνει.
  Για να δούμε τι θα δούμε
  απάντηση81
   
   
  Heiko | 05/08/2011 12:49
  kein
  ...
  απάντηση02
   
   
  Hallo hier | 05/08/2011 00:35
  Hallo hier ist die kleine bumsebiene
  Ανώνυμος / η
  απάντηση04
   
   
  Έλεγχος και ανθρώπινα δικαιώματα | 04/08/2011 21:15
  H προσπάθεια ελέγχου μιας θλιβερής ανεξέλεγκτης κατάστασης και η ανθρώπινη μεταχείριση των οικονομικών μεταναστατών με κέντρα υποδοχής κλπ. μπορούν να συμβαδίσουν! Η λογική του άσπρου- μαύρου είναι για τα ...μπάζα!
  Γιώργος Σ
  απάντηση212
   
   
  Καποιες πληροφοριες για το συγκεκριμενο εργο. | 04/08/2011 20:10
  Θα μου επιτρεψετε να παραθεσω οσο γινεται πιο επιγραμματικα καποιες ΗΔΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ πληροφοριες οι οποιες θα ξεκαθαρισουν την κατασταση. 1. Το αρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ δεν ειναι η πρωτη δημοσιευση του θεματος. Υπαρχει δημοσιευμενο σε διαφορα blogs εδω κι αρκετο καιρο, αρα ο κος Μαλουχος ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΔΕΙ καποιο ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ. 2. Η ταφρος κατασκευαστηκε απο το Μηχανικο με χρηση συγχρονων μηχανηματων και οχι με καταναγκαστικη χειρωνακτικη εργασια φανταρων. Κατι τετοιο θα χρειαζοταν δεκαετιες ενω το εργο ολοκληρωθηκε σε μηνες, σιγουρα ομως εργαστηκαν και φανταροι. 3. Σε αντιθεση με τον φραχτη η ταφρος εχει πολλαπλες χρησεις. Αποτελει συν τοις αλλοις εγυοβελτιωτικο εργο και πιθανον να εχει και αντιπλημμυρικο χαρακτηρα. Εχει πλατος 30μ. και βαθος 7μ., οποτε αν υποτεθει οτι εχει ορθογωνια διατομη (δεν το γνωριζω) , μιλαμε για διατομη 210τ.μ. Με 120χλμ μηκος προκυπτουν χονδρικα 210 x120000m = 25200000 κυβικα μετρα νερου. Θεωρω οτι θα ανακουφισει την πεδιαδα του Εβρου απο τις πλημμυρες οταν καθε χρονο λιωνουν τα χιονια στη Βουλγαρια. 4. Ενα τεχνητο ποταμι πλατους 30μ και βαθους 7μ αποτρεπει και τους λαθρομεταναστες ή εστω δυσχεραινει την προσπαθεια τους. 5. Αντιστοιχες ταφροι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ στον Εβρο. Υπηρχαν τμηματα αυτης της ταφρου πλατους 18μ σε καποια σημεια. 6. Η ταφρος κατασκευαστηκε ως αμυντικο εργο για ΕΝΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΟ. Την αντισταθμιση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΓΕΦΥΡΟΦΟΡΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ 24μ. τα οποια αγορασε προσφατα ο Τουρκικος Στρατος το συνολο σχεδον των οποιων κατεληξε στον Εβρο. Αυτα τα οχηματα μπορουσαν να γεφυρωσουν τα ηδη προυπαρχοντα τμηματα της ταφρου των 18μ. 7.Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ειναι το εξης site : http://ptisidiastima.wordpress.com/page/2/, την ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ.
  B.Σ.
  απάντηση370
   
   
  εγω θα ελεγα | 04/08/2011 19:41
  να το συνοδεψουμε με ενα τειχος σαν το σινικο. Ετσι για να δεσει το συνολακι. Βαλτε και κροκοδειλους στην ταφρο, πυργους με laser στο τειχος και δεν περναει ουτε κουνουπι. Περα απο τα αστεια, μπραβο τους που σκεφτηκανε μια τοσο απλη και αποτελεσματικη λυση. Απορω δηλαδη που μας λεγανε για φραχτες με θερμικες καμερες, αισθητηρες και laser ενω ηδη ειχε ξεκινησει η ταφρος...
  Dr Doom
  απάντηση627
   
   
  Δεν είναι όλοι οι δ.υ λαμόγια! | 04/08/2011 17:16
  Ένα μεγάλο μπράβο στο ΓΕΣ. Επιτέλους υπάρχει και ο στρατός στην ελλάδα που παράγει έργο! Γιατί αν περιμέναμε απο τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό σωθήκαμε!!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση332
   
   
   
  Γιαννης | 04/08/2011 16:57
  Ναι, καταπληκτικο εργο, το κανει ο στρατος μονος του, γλιτωνουμε λεφτα κτλ.. ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ τους ρωτησε κανενας αν θελουν να σκαβουν ΤΖΑΜΠΑ; Με μισθος 8.6 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ; Αποφοιτοι πανεπιστημιων; Τα 'ιδια μεσα' του στρατου ειναι ΔΩΡΕΑΝ εργασια, με λιγα λογια καταναγκαστικη σκλαβια. Για να μην παρεξηγηθω: Δεν ειμαι κατα της υποχρεωτικης θητειας οπλιτων, ΑΛΛΑ αυτη πρεπει να ειναι θητεια που σου μαθαινει αμυνα, επιθεση, επιβιωση, πρωτες βοηθειες, τακτικες, χρηση οπλων κτλ - ΟΧΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ - ΣΚΑΨΙΜΟ! Ντροπη τους αν βαζουν τους φανταρους να σκαβουν τζαμπα και το προβαλλουν σαν επιτυχια και 'ιδια μεσα'.
  Γιαννης
  απάντηση764
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΤ' ΕΠΙΦΑΣΗΝ | 04/08/2011 16:28
  Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει και άλλους στρατηγικούς εταίρους γιατί αυτοί που έχει ήδη είναι προδότες και δεν εξυπηρετούν τη χώρα μας αλλά τα δικά τους συμφέροντα. Οι Έλληνες ,η Ελλάδα,οι Κύπροι και η Κύπρος είμαστε μόνοι μας και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλη μας τη πολιτική,διπλωματική και στρατιωτική δομή και πολιτική.Πολύ καλά κάνουμε και κατασκευάζουμε αυτή τη τάφρο.Καλά θα κάνουμε να αφήσουμε και τις εντολές περί αποστρατικοποίησης του Αιγαίου,να θωρακίσουμε τα νησιά μας σαν αστακούς και ενωμένοι με την ελεύθερη Κύπρο να γίνουμε ένα νέο "Ισραήλ" με σύμμαχο το Ισραήλ ,τη Ρωσσία και τη Κίνα και με συγχωρείτε για την έκφραση αλλά θα το πώ: Οι άλλοι,όσοι μας προδίδουν καθημερινά να πάρουν το  ........ Ευχαριστώ.
  Ιστοριογνώστης
  απάντηση2110
   
   
  ΚΑΛΑ ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΕΛΕΟΣ | 04/08/2011 16:01
  Ti επιτέλους ρε χαϊβάνια. Ακυρώσανε το πραγματικό έργο με τον φράχτη και βάλανε τους φαντάρους να σκέβουνε τάφρο!!! Που ούτως ή άλλως υπάρχει!!! Ξυπνήστε τρώτε κουτόχορτο και τραβήξτε να ρωτήσετε έναν άνθρωπο εκεί επάνω για το τι από αυτά που διαβάζετε στα προπαγανδίστικα΄φυλλάδια του κόμματος σας ισχύει και τί όχι... ακυρώσανε τον φράχτη και μας πλασάρετε μια τάφρο που ήδη υπάρχει για να μας πείσετε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει έργο!!!
  Promitheas
  απάντηση492
   
   
  τιποτε αλλο?? | 04/08/2011 15:33
  ΕΞΕΡΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.!!!! ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΙΚΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ,ΜΙΜΗΘΗΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΟΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΕ ΑΠ ΈΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΛ.ΣΤΟΛΟΥ
  trifon
  απάντηση642
   
   
  Μπράβο στον ΕΣ | 04/08/2011 12:57
  Επιτέλους, ας μην ξεχνάμε οτι δουλειά τους είναι η προστασία των συνόρων και πολύ καλά κάνουν και συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Μακάρι να βρεθούν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες ο στρατός, που έχει την τύχη να απασχολεί άμισθα χιλιάδες νέους, να μπορέσει να συνεισφέρει τεχνογνωσία και να κάνει ουσιαστικά έργα. Για την ιστόρια, η γέφυρα στο χωριό του πατέρα μου, κάπου χαμένο στην Ηπειρο, είναι έργο του στρατού. Ακόμα και σήμερα αυτή χρησιμοποιούμε. Και δε νομίζω να έκλεψε και κανένας στην κατασκευή της ούτε θα την έφτιαχνε φτηνότερα ο τοπικός εργολάβος.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση580
   
   
  Να δείς που κάποτε.... | 04/08/2011 12:31
  Να λοιπόν που τελικά σωθήκαμε!!! Διότι, τί του έλειπε του ψωριάρη?! Τάφρος με μαργαριτάρι!! Τώρα βέβαια, εδώ που τα λέμε, εάν μας την ξαναπέσει η Βέρμαχτ (ή και ο Ιμπραήμης) η τάφρος θα μας σώσει, και δε σηκώνω κουβέντα επ' αυτού..!! Μαλούχο παιδί μου πληρώνεσαι για αυτή την δουλειά που κάνεις?
  Timos Georgiou - Athina
  απάντηση5110
   
   
  Και μετά...; | 04/08/2011 12:01
  Οπως είπε και ο πρόεδρος Ομπάμα, "τι θα κάνουμε ύστερα; θα βάλουμε και κροκόδιλους μέσα;"
  Δ Σταματιάδης
  απάντηση362
   
   
   
  μηπως?? | 04/08/2011 11:27
  ημαστε τελειως ηλιθιοι?αφου θα εχουμε κανει ενα φαραωνικων διαστασεων εργο οι γειτονες δεν θα εχουν παρα να κανουν γεφυρι 30 μετρα...πιο ευκολο μου φαινεται,οχι οτι εχω και τεχνικες γνωσεις....
  bill2
  απάντηση785
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  απορίες | 04/08/2011 11:19
  1)Γιατί δεν έγινε δίπλα απο την συνοριακή γραμμή ? Το υπόλοιπο κομμάτι ανατολικά της τάφρου το αφήνουμε στους τούρκους για εύκολη πρόετοιμασία εφόδου ? Δηλαδή το ξεγράφουμε απο τώρα ? 2) Η δική μας ...λέω αντεπίθεση πως θα γίνει αφού η τάφρος θα εμποδίζει την αντίστροφη πορεία ??
  C.R.
  απάντηση1268
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
-