Στο στόχαστρο της Ν.Δ. μπαίνει πλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, για τον οποίο θέτει θέμα αξιοπιστίας.

Η ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρεί σταδιακά να αποδυναμώσει πολιτικά τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος εμφανίζεται ως το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό. Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για πρωτοφανή παραπλάνηση της Βουλής.

Παράλληλα η Ν.Δ. με δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Ι. Βρούτση, λέει όχι ουσιαστικά στο αίτημα του κ. Βενιζέλου να προσέλθει στο διάλογο για το νέο φορολογικό, παραπέμπει στο Ζάππειο ΙΙ και στις φορολογικές προτάσεις της, αλλά διευκρινίζει πως θα συμμετάσχει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση, επιμένει ότι δεν θα στηρίξει τη νέα δανειακή σύμβαση, το λεγόμενο μνημόνιο ΙΙ, αν δεν γίνουν αλλαγές που απαιτούνται και τονίζει πως θα είναι αρνητική ακόμα και εάν απαιτηθούν 180 ψήφοι.

Γι΄ αυτό και στην ηγετική ομάδα επαναλαμβάνουν τη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, που είπε:
«…Εμείς, αν δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά η κατεύθυνση της πολιτικής, θα το καταψηφίσουμε και τότε. Και με 180 και με 250 και με…300 να το φέρετε».

Η Ν.Δ. καταφέρεται εναντίον του κ. Βενιζέλου και για την παραποίηση των δηλώσεων του κ. Σαμαρά την περασμένη Πέμπτη στην Βουλή και τον καλεί να ζητήσει συγγνώμη. Στη Ν.Δ. λένε ότι ο κ. Βενιζέλος παραποίησε την δήλωση του κ. Σαμαρά ότι «η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική όσες ψήφους κι αν χρειαστεί ενώ θα το ψηφίσει αν συνδυαστεί με αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής ακόμη κι αν έλθει με απλή πλειοψηφία».

Ακόμη η Ν.Δ. κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο ότι κρύβει την αλήθεια, αφού, όπως τονίζει ο εκπρόσωπός της κ. Ι. Μιχελάκης, στην 4η επικαιροποίηση του μνημονίου δεν περιλαμβάνονται μέτρα και πολιτικές που δεν περικλείονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Για παράδειγμα, στη σελίδα 114 της έκθεσης της Κομισιόν, όπου περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση του μνημονίου, υπάρχει σαφής αναφορά για απολύσεις μετά την ολοκλήρωση ενός έτους εφεδρείας, λέξη που απουσιάζει από το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και τον εφαρμοστικό νόμο» σημειώνει ο κ. Μιχελάκης και διευκρινίζει, πως στο άρθρο 37 του εφαρμοστικού νόμου, όπου υπάρχουν και οι ρυθμίσεις για τον περιορισμό των προσλήψεων στους κρατικούς φορείς, απουσιάζει η λέξη απόλυση.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Ν.Δ. το κόμμα ψήφισε αυτό το άρθρο, διότι είναι υπέρ του περιορισμού των δαπανών, αλλά διαφωνεί με την παράγραφο 7 που ρυθμίζει με3 αυθαίρετο τρόπο την επιλογή πλεονάζοντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ.

«Η Ν.Δ. με συνέπεια, υποστηρίζει, αντί των απολύσεων, το θεσμό της εφεδρείας για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους» είπε ο κ. Μιχελάκης και ζήτησε –για λογαριασμό του κόμματος- να προσέλθει στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος και «να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή αυτή παραπλάνηση της Βουλής».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η 4η επικαιροποίηση του μνημονίου αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής.

Μήνυμα ΝΔ προς Γιούνκερ

Ο κ. Μιχελάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «περί περιορισμού της κυριαρχίας των Ελλήνων», την οποία είπε ότι «η ΝΔ απορρίπτει άνευ σχολίου την δήλωση και περιμένει την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία για άλλη μία φορά κωφεύει».

Μάλιστα ο κ. Μιχελάκης ρώτησε αν την κυβέρνηση εκφράζει ο υπουργός της κ. Ανδ. Λοβέρδος ο οποίος δήλωσε ότι «αν οι Έλληνες δεν πάρουν αποφάσεις πρέπει να τις πάρουν κάποιοι άλλοι» και επανέλαβε την παλαιότερη φράση του κ. Σαμαρά, από τις 18 Μαίου, όπου είχε πει:

«Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή, σε αυτό τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα».