Το Μεσανατολικό και οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική βρέθηκαν στο επίκεντρο των απογευματινών συναντήσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε, χωριστά, με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, Μίκα Χαρίς και τον Ναμπίλ Σάαθ της Φατάχ.

Στις συναντήσεις συζητήθηκε το <εσανατολικό και η εξέλιξη των προσπαθειών για την εξεύρεση μια βιώσιμης λύσης.

Στη συνάντηση με τον Μ.Χαρίς, ήταν παρούσα και η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Εργατικού Κόμματος Κολέτ Αβιτάλ.

Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού έδειξαν ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες και η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση, ενώ εξέφρασαν εκτός από την υποστήριξή τους και προθυμία να βοηθήσουν τη χώρα στην προσπάθειά της.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με δύο Λίβυους αντικαθεστωτικούς, τον Φατχί Μπάγια, υπεύθυνο για τις εξωτερικές υποθέσεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και τον Ασόρζ Μπούρασεντ, μέλος του ίδιου Συμβουλίου στην πόλη Ντέρνα.

Μαζί τους συζήτησε για την εν γένει κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. Επανέλαβε το προσωπικό του και όχι μόνο ενδιαφέρον -οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο ήταν ένα από τα θέματα του Συμβουλίου της Διεθνούς-, αλλά και τη θέση του ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι πολιτική.

Αργότερα συναντήθηκε με δύο νεαρούς μπλόγκερς, τον Τάρεκ Αμρ, από την Αίγυπτο και την Αμίρα Γιχάουι από την Τυνησία.

Οι δύο νέοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την πρόσκληση να παρακολουθήσουν μια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς και να μιλήσουν σε στελέχη από όλο τον κόσμο, αλλά και το θαυμασμό τους για την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι οι νέοι μπλόγκερς, στις δύο χώρες, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του κινήματος των νέων, και αυτό, με τη σειρά του, ήταν καταλύτης στη δημιουργία της αποκαλούμενης «Αραβικής Άνοιξης».