Επανέρχεται με ένταση το ζήτημα των συμβασιούχων στο δήμο Αθηναίων. Εξελίξεις δρομολογούν διαβουλεύσεις , οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ κυβέρνησης και δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται ο διάλογος με τους εργαζόμενους του Δήμου. Παράλληλα, οι συμβασιούχοι που βιώνουν την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα υφίστανται και το… σκοτσέζικο ντους των δικαστικών αποφάσεων που άλλοτε είναι θετικές για την παραμονή τους στην εργασία τους και άλλοτε απορριπτικές στα αιτήματά τους.

Την Τρίτη έγινε συνάντηση της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί (εκπρόσωποι εργαζομένων , δημοτικής αρχής και νομικών συμβούλων) με στόχο να διαμορφωθεί μια υλοποιήσιμη πρόταση για το πρόβλημα των συμβασιούχων η οποία να κατατεθεί προς την κυβέρνηση. Όμως, η συνάντηση , στην οποία συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων κ. Θ. Λιβάνιος αλλά και από τους εργαζομένους , μεταξύ άλλων, ο κ. Β. Πολυμερόπουλος, συνέπεσε με την είδηση ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν έκανε δεκτή – την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία 206 συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων – στην πλειονότητά τους οδηγοί απορριμματοφόρων και μικρό τμήμα τους εργάτες του Δήμου Αθηναίων -ζητούσαν προσωρινή δικαστική προστασία για να παραμείνουν στη δουλειά τους.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ενάμισι μήνα, αφότου το αποτέλεσμα της Διάσκεψης (το πλήρες σκεπτικό της απόφασης δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ήταν θετικό για καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, οι οποίες διεκδικούν τη μονιμοποίησης τους, μετά από χρόνια – ορισμένες πλησιάζουν τα 20 – συνεχών συμβάσεων εργασίας διάρκειας μιας ημέρας. Ο Άρειος Πάγος ξεπέρασε το θέμα της Συνταγματικής απαγόρευσης για μετατροπή συμβάσεων εργασίας σε αορίστου, με το δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες συμβασιούχοι είχαν προϋπηρεσία πριν από το 2001. Στο μεταξύ, έχουν εκδοθεί από δικαστήρια άλλες δυο αποφάσεις, μια αρνητική και μια θετική (εργαζόμενοι stage).

Οι 206 συμβασιούχοι παραμένουν στην εργασία τους , αν μη τι άλλο εν αναμονή της κοινοποίησης της απόφασης. Πάντως, η Δημοτική Αρχή επεξεργάζεται κάποιες προτάσεις, όπως δίμηνη σύμβαση εκτάκτων αναγκών. Εξετάζεται περαιτέρω η μεσολάβηση του Δήμου ώστε να ενταχθούν συμβασιούχοι που χάνουν τη δουλειά τους στο ταμείο ανεργίας, μια και ως συμβασιούχοι έργου -παρόλο που δουλεύουν πολλά χρόνια- δεν δικαιούνται ούτε καν αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει κινητικότητα για το ζήτημα, το οποίο ετέθη από τον κ. Καμίνη προς την κυβέρνηση, πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή το υπουργικό συμβούλιο για τα προβλήματα του Κέντρου της Αθήνας , υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων με κυβερνητικά στελέχη και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδεθεί η προσπάθεια για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με το ζήτημα των συμβασιούχων , προτάσσοντας ως σημαντικό να υπάρχει ικανός αριθμός εργαζομένων στην καθαριότητα , σε βρεφονηπιακούς και αλλού για την κάλυψη αναγκών σε ευαίσθητες περιοχές . Έτσι, έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα και η κατ΄ εξαίρεση παράταση συμβάσεων για το Δήμο Αθηναίων, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα…..