Το λιβυκό καθεστώς φαίνεται ότι αναζητεί λύση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον απεσταλμένο του Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλατί αλ Ομπεϊντί, αργά το βράδυ της Κυριακής. Σήμερα, Δευτέρα, ο Λίβυος αξιωματούχος συνεχίζει τις επαφές του στην Τουρκία και εν συνεχεία θα μεταβεί στη Μάλτα.

Ο κ. Δρούτσας δήλωσε: «Είχαμε μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων μίλησε ο πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και από αυτή την συζήτηση προέκυψε η αποστολή ενός ειδικού απεσταλμένου εδώ στην Αθήνα, τον οποίο και δεχθήκαμε μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο έχουμε τονίσει ως Ελλάδα από την πρώτη στιγμή: πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη.


»Εμείς τονίσαμε, επαναλάβαμε το καθαρό μήνυμα της Διεθνούς Κοινότητας: πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση πυρός να τελειώσει, να σταματήσει η βία και οι εχθροπραξίες, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης.

»Από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της Λιβύης φαίνεται ότι και το καθεστώς αναζητεί λύση.

»Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, για την σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει σ’ αυτή την προσπάθεια να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες. Είμαστε σε επαφή με όλους του εταίρους και συμμάχους μας θα τους ενημερώσουμε για τις σημερινές μας επαφές καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας».

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας, στον ραδιοσταθμό «Real Fm», ο κ. Δρούτσας απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο ο Καντάφι να καταφύγει στην Ελλάδα τόνισε πως πρόκειται για σενάρια «που ανήκουν στο πεδίο της φαντασίας. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».