Η «ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ», αυτή της σύγκρουσης του ΠαΣοΚ με τον ίδιο του τον εαυτό, έχει φτάσει. Αφορμή για τον ιδιότυπο αυτόν εμφύλιο, που αναμένεται να εκδηλωθεί σε πολλά επίπεδα, είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των ΔΕΚΟπου εντάσσεται στις κατεπείγουσες
νομοθετικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης,οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τα μέσα του Ιανουαρίου και αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεων για την περαιτέρω πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης. « Με ποιο κομμάτι του ΠαΣοΚ να πρωτοσυγκρουστώ; »αναρωτήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,
όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης με βουλευτές του κόμματός του δέχθηκε μια κρίσιμη ερώτηση: «Γιατί δεν κόβετε “μαχαίρι” τα φαινόμενα εργαζομένων στον ΟΣΕ ή στον ΟΠΑΠμε ετήσιες αποδοχές 100.000 και 120.000 ευρώ; »ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου και η απάντησή του ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει την πρόκληση.

Στην πραγματικότητα η εσωτερική σύγκρουση στο κυβερνών κόμμα εν όψει των δραστικών περικοπών στις ΔΕΚΟ έχει ξεκινήσει. Περιορίζεται όμως προς το παρόν στο παρασκήνιο για έναν απλό λόγο: το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποκαλύψει τις ακριβείς προθέσεις του για τις περικοπές που θα επέλθουν στις αποδοχές, στα επιδόματα ή στα προνόμια εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου βρίσκεται και ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης του ΠαΣοΚ.

Ερχονται δύο νομοσχέδια
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ρυθμίσει τα ζητήματα των ΔΕΚΟ με δύο νομοσχέδια: το πρώτο θα περιλαμβάνει «οριζόντιες» ρυθμίσεις για το ανώτατο ύψος αποδοχών εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Δημοσίου, το δεύτερο θα αφορά το νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί στον τομέα των μεταφορών. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο νομοσχεδίων θα είναι οι μειώσεις αποδοχών με επιβολή πλαφόν. Το ύψος του προς το παρόν συζητείται και πιθανόν να κινηθεί στο επίπεδο των 2.500-3.000 ευρώ καθαρών αποδοχών. Σχεδιάζονται επίσης η επιβολή ενός κοινού πλαισίου λειτουργίας όλων των ΔΕΚΟ και οι προβλέψεις για τις μετατάξεις.

«Κομματικό μασάζ»

Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κάνει επαφές με συνδικαλιστές όπως ο κ. Ν. Φωτόπουλος (δεξιά) της ΔΕΗ, καθώς κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η ΓΕΝΟΠ τείνει να επιβληθεί στην εποπτεύουσα υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο (αριστερά)

Με βάση αυτά, επιχειρείται ήδη η προσπάθεια προσέγγισης («κομματικού μασάζ» στην πολιτική αργό) προς την πλευρά των πράσινων συνδικαλιστών, που λίγο-πολύ κυριαρχούν στις περισσότερες ΔΕΚΟ και τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησαν στις αντιδράσεις έναντι της όποιας προσπάθειας ανατροπών από κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ ή της ΝΔ.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να κατορθώσει να περάσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις όχι χωρίς αντιδράσεις, αλλά τουλάχιστον χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα παράλυσης του δημόσιου τομέα – κάτι που στην ουσία θα αποτελέσει μείζονα απειλή για την επιτυχία του προγράμματος τους αμέσως επόμενους μήνες.

«Προς αποφυγήν τέτοιων κρουσμάτωνχρειάζεται ένας διαφορετικός συντονισμός, τον οποίο έως τώρα δεν είχαμε» λέει κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ και δίνει ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα: «Αν δεν υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία υπουργών και γενικών γραμματέων στα υπουργεία που θα “υποδεχθούν” τους μεταταγέντες, το προσδοκώμενο όφελος του 1 δισ. ευρώ θα μειώνεται όσο κωλυσιεργούμε. Αυτά πρέπει να προετοιμαστούν στο διάστημα των λίγων επόμενων εβδομάδων» .

Οι προσπάθειες εσωκομματικού κατευνασμού των αναμενόμενων αντιδράσεων έχουν πάντως ήδη ξεκινήσει. Βάσει του φιλόδοξου σχεδιασμού της κυβέρνησης το έργο θα αναλάβει ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης και ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός που εποπτεύει κάθε επίμαχη ΔΕΚΟ. Ενα δεύτερο, μεγάλο μέρος των επαφών και των προσπαθειών προσέγγισης έχει αναλάβει ο υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας.

Σύγκρουση σε ΗΣΑΠ και ΗΛΠΑΠ
Μέχρι στιγμής στον τομέα των Μεταφορών έχει διαφανεί κάποια πιθανότητα αποφυγής των μετωπικών συγκρούσεων. Για παράδειγμα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του ΟΣΕ παράγοντες του υπουργείου βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανοιχτή γραμμή με το Σωματείο Μηχανικών Τεχνιτών ΟΑΣΑ-ΕΘΕΛ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Απ. Ραφτόπουλος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ. Η διάθεση συνεννόησης σε αυτό το σωματείο είναι εμφανής, λένε παράγοντες του υπουργείου, σε αντίθεση με τους ΗΣΑΠ και τα ΗΛΠΑΠ, όπου οι αντιδράσεις προμηνύονται σφοδρότερες. Σε ό,τι αφορά το Αττικό Μετρό, το οποίο θα «υποδεχθεί» βάσει του υπάρχοντος σχεδίου τον Ηλεκτρικό και τα τρόλεϊ, τηρείται μάλλον στάση αναμονής, καθώς δεν αναμένεται να θιγούν δικαιώματα εργαζομένων κατά τον τρόπο που περιγράφεται για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ των Μεταφορών.

Ερωτήματα για βουλευτές
Εν όψει της συζήτησης για τις ΔΕΚΟ, που θα γίνει σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα και σε πολλά επίπεδα, το υπουργείο Οικονομικών και όσα συναρμόδια υπουργεία είναι επιφορτισμένα με το θέμα των αλλαγών στις ΔΕΚΟ έχουν και μία ακόμη μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσουν: τις αντιστάσεις ή αντιδράσεις όσων βουλευτών προέρχονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΠαΣοΚ. Με αφορμή τη συζήτηση για την εξυγίανση της Αγροτικής, ένας βουλευτής με ένδοξο συνδικαλιστικό παρελθόν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που περιγράφεται αποκλείεται να γίνει αποδεκτό από τους εργαζομένους. Αν οι μειώσεις μισθών δεν ξεκινήσουν από τα διευθυντικά στελέχη και τα μπόνους τους,η αντίδραση θα είναι μεγάλη».

Ο «γεφυροποιός» κ. Καρχιμάκης
Μεγάλο αγκάθι παραμένει η διαχείριση των συνδικαλιστικών ομάδων του ΠαΣοΚ που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικής σημασίας ΔΕΚΟ,όπως η ΔΕΗ,ή σε οργανισμούς προς εξυγίανση, όπως η Αγροτική Τράπεζα.O Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Καρχιμάκης ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σειρά επαφών με συνδικαλιστικά στελέχη και είχε συνομιλίες με τον κ. Ν.Φωτόπουλο , στέλεχος του ΠαΣοΚ και πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ,την προηγούμενη Τετάρτη.Την ίδια ημέρα είχε σύντομη συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών κ.Παπακωνσταντίνου,από τον οποίο ζήτησε συνεργασία και ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις του.

Επίσης,την Τετάρτη συναντήθηκε με τον κ. Κ.Αμούντζια , πρόεδρο των Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας,ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η συνάντηση του Γραμματέα του ΠαΣοΚ με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι.Παναγόπουλο.«Εχουν αποδεχθεί το κόμμα ως συνομιλητή και το θέμα είναι να χτιστεί μια γέφυρα με το υπουργείο Οικονομικών» λέει ο κ.Καρχιμάκης εν όψει των αλλαγών στις ΔΕΚΟ.

Αποφεύγει όμως να εκδηλώσει αισιοδοξία ή έστω και εκτίμηση για την τροπή των εξελίξεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ