Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη συμπολίτευση και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης να χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι… ως οικονομικός σύμβουλος του κ. Αντ. Σαμαρά υποστήριξε πως η ΝΔ θα ψήφιζε το μνημόνιο εάν απαιτούνταν 180 ψήφοι
στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θ. Βάρδας με συνέντευξή του στο «Βήμα» διευκρινίζει τι ακριβώς εννοούσε και εκτιμά πως εάν άλλαζε το «μείγμα πολιτικής του μνημονίου» η ΝΔ θα ψήφιζε «Ναι» στη Βουλή. Υποστηρίζει ότι
«η γνώμη του δεν ταυτίζεται κατ΄ ανάγκην με τη ΝΔ», αρνείται ότι είναι σύμβουλος του κ. Σαμαρά, αλλά μιλάει για τη στενή προσωπική τους σχέση.

– Εγινε μεγάλη συζήτηση για τα όσα είπατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας για τη στάση της ΝΔ στην καταψήφιση του μνημονίου. «Αναφέρθηκα σε πολλά θέματα κυρίως υπό την ιδιότητά μου ως προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος. Είπα ότι λόγω άστοχων χειρισμών και ανακοινώσεων η κυβέρνηση μετέτρεψε ένα σοβαρό πρόβλημα υψηλού δημόσιου ελλείμματος και χρέους σε ένα οξύτατο πρόβλημα δανεισμού της χώρας με αποτέλεσμα τον Μάιο του 2010 να βρισκόμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η Ιρλανδία με μεγαλύτερο έλλειμμα και δημόσιο χρέος από εμάς πήρε έγκαιρα μέτρα και δεν έχει πρόβλημα δανεισμού. Το μνημόνιο προβλέπει ότι το 2013 το δημόσιο χρέος από 110% θα φθάσει στο 149% του ΑΕΠ. Δηλαδή η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι χειρότερη και όχι καλύτερη. Η ΝΔ ψήφισε “Οχι” στα μέτρα του μνημονίου και τα αποτελέσματα και δυστυχώς για τη χώρα, τη δικαιώνουν».

– Στην περίπτωση κατά την οποία θα χρειαζόταν όμως πλειοψηφία 181 βουλευτών τι θα έκανε η ΝΔ; «Η ΝΔ πρότεινε να αλλάξει το μείγμα πολιτικής του μνημονίου με λιγότερη λιτότητα και προσθήκη αντισταθμιστικών μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας μηδενικού δημοσιονομικού κόστους. Θα είχαμε αποφύγει την καταβαράθρωση της ψυχολογίας, τα λουκέτα και την ανεργία. Αν επιτύγχανε αυτή την αλλαγή των οικονομικών μέτρων, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη, εκτίμησα ότι θα ψήφιζε “Ναι” στο μνημόνιο».

– Μήπως ο λόγος που δεν ψήφισε η ΝΔ οφείλεται στο πολιτικό κόστος, στο οποίο αναφερθήκατε στη συνέντευξή σας, και στην ασφάλεια ψήφισης του μνημονίου από την πλειοψηφία των 151 βουλευτών;

«Αναφερόμενος στο πολιτικό κόστος εννοούσα προφανέστατα το πολιτικό κόστος που θα έπαιρνε η ΝΔ ψηφίζοντας “Ναι”, λόγω εσφαλμένων χειρισμών του ΠαΣοΚ και λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας και πολυλογίας που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι ερμηνείες για τις δηλώσεις μου που ακούγονται στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα περί δήθεν λαϊκισμού της ΝΔ προσπαθούν να κάνουν συνενόχους για το δικό τους “Ναι” στα μέτρα του μνημονίου και όσους είπαν ένα ξεκάθαρο “Οχι”».

– Τελικά ποια είναι η σχέση σας με τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά;

«Είναι διαχρονικά γνωστή. Συμμετείχα ενεργά από το 1992 στη ΠΟΛΑΝ ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Παρέμεινα έκτοτε κοντά στον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος με τιμά με την εμπιστοσύνη και τη φιλία του. Ενίοτε συζητάμε για θέματα οικονομίας και αγοράς λόγω της ιδιότητάς μου ως οικονομολόγου και προέδρου του ΣΕΛΠΕ».

– Δεν έχετε θεσμικό ρόλο στη ΝΔ; «Οι επιχειρηματικές και συνδικαλιστικές ασχολίες μου δεν μου επέτρεψαν να αποδεχτώ θεσμικό ρόλο στη ΝΔ λόγω έλλειψης χρόνου. Διατηρώ κατά συνέπεια ακέραιο το δικαίωμα της προσωπικής μου γνώμης και είναι βέβαιο ότι η γνώμη αυτή δεν ταυτίζεται κατ΄ ανάγκην με την πολιτική γραμμή της ΝΔ, αφού όπως είπα δεν συμμετείχα ποτέ στα θεσμικά της όργανα. Και βεβαίως καμία σχέση δεν έχει με τις πολιτικές αποφάσεις του Αντ. Σαμαρά».

– Δεν είστε σύμβουλος του κ. Σαμαρά;

«Στη ζωή μου, λόγω επαγγέλματος, δεν ήμουν σύμβουλος ποτέ, αλλά είχα πολλούς συμβούλους για τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες. Χωρίς λοιπόν να είμαι σύμβουλος κανενός, αλλά μόνον του εαυτού μου, θα ήθελα παρ΄ όλα ταύτα να δώσω μια συμβουλή την οποία έχω αποκομίσει από την πολυετή μου πείρα στις επιχειρήσεις και τη ζωή: ουδέποτε χρησιμοποίησα συμβούλους οι οποίοι προσπαθούσαν να μαντέψουν τι θέλω να ακούσω για να μου το επιβεβαιώσουν. Πάντα ήθελα να ακούω την προσωπική τους άποψη, ιδίως όταν ήταν διαφορετική. Το αντίθετο το θεωρούσα πάντα χάσιμο χρόνου, χρήματος και αιτία κακών επιχειρηματικών αποφάσεων».