Ενα βήμα πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται πλέον, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Αλ. Αλαβάνος επιβεβαιώνοντας τους σχετικούς φόβους της Κουμουνδούρου, η οποία διαμηνύει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Καθοριστική για να «κλειδώσει» η κάθοδος του κ. Αλαβάνου αναμένεται να είναι η στάση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς κ. Μ.Γλέζου, το όνομα του οποίου ενεπλάκη από την Κουμουνδούρου στις συζητήσεις για τις υποψηφιότητες ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν τα σχέδια του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρα για προσέγγιση με τον «πασοκογενή» χώρο υπό την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Αλ.Μητρόπουλου, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ. Και ενώ οι δραματικές διεργασίες στο πλαίσιο του «συμμαχικού» ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη – την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές ίσως όλα να έχουν κριθεί, καθώς χθες το βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ο κ. Αλαβάνος αναμένει την έκβασή τους προκειμένου να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις (εκτός απροόπτου ίσως και ως την προσεχή Τετάρτη).

Οσοι συζητούν μαζί του διαβεβαιώνουν ότι το μόνο που θα μπορούσε να τον αποτρέψει από το να υλοποιήσει την «απειλή» του θα ήταν τυχόν αποδοχή τού κ. Γλέζου να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, καθώς όπως λένε «ο Μ. Γλέζος συμβολίζει το ήθος και τις αξίες της Αριστεράς και ο Αλέκος δεν θα δεχόταν ποτέ να βρεθεί απέναντί του». Οπως άλλωστε έχει εκμυστηρευτεί στους συνεργάτες του: «Αν ο Γλέζος δεχθεί τότε εγώ δεν θα προχωρήσω, δεν πρόκειται να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί του».

Ετοιμος να αναλάβει ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο κατεβαίνοντας υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, ο ριψοκίνδυνος κ. Αλαβάνος φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ότι σε περίπτωση που δεχόταν ο κ. Γλέζος να είναι υποψήφιος, όπως του έχει προτείνει ο ΣΥΝ, «από την πλευρά μου δεν πρόκειται να αφήσω κανέναν να με φέρει σε σύγκρουση με την ιστορία και τις μεγάλες αξίες της Αριστεράς τις οποίες συμβολίζει εκείνος και μάλιστα σε μια περίοδο που η ηθική απαξίωση του χώρου είναι καταφανής».

Ετσι, έχει αφήσει να εννοηθεί σαφώς ότι σε αυτή την περίπτωση είναι αποφασισμένος να μην κατέλθει ως υποψήφιος. Μάλιστα, θεωρούν ότι για την κατάσταση αποδόμησης στην οποία βρίσκεται η Αριστερά οι απόψεις Αλαβάνου και Γλέζου ευθυγραμμίζονται πλήρως, ενώ δεν διστάζουν να επιρρίψουν ευθύνες στην Κουμουνδούρου. «Ο σεβασμός προς τον Μ. Γλέζο σε αναγκάζει να μη δεχτείς τη φτηνή χρησιμοποίησή του ως… αναπληρωματικού του Μητρόπουλου» λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες τού κ. Αλαβάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ταχθεί με τον πρώην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση της υποψηφιότητας Γλέζου «για λόγους προστασίας των αξιών που συμβολίζει», όπως λένε, ενώ πνέουν μένεα κατά του ΣΥΝ, ο οποίος τον ενέπλεξε στην υπόθεση αυτή. Σε ό,τι αφορά τον «απρόβλεπτο» κ. Αλαβάνο, σε όσους τον ρωτούν επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του. «Εννοείται ότι συνεχίζει να υπάρχει το ενδιαφέρον για μια προσπάθεια ενεργούς πολιτικής παρέμβασης της Αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως στον χώρο της Περιφέρειας της Αττικής» λέει. Προσδίδει μάλιστα στην επερχόμενη εκλογική μάχη χαρακτήρα «μονομαχίας», με μια ευρύτερη πανελλαδική σημασία, καθώς στην Περιφέρεια Αττικής είναι το 1/3 του πανελλαδικού εκλογικού σώματος.

Το δίλημμα που τίθεται είναι, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, «το αν συμφωνούμε με την πορεία του μνημονίου της κυβέρνησης Παπανδρέου με την τρόικα ή αν συμφωνούμε με την άλλη πορεία που έχει ως χαρακτηριστικά την αναδιάρθρωση του χρέους, την ισχυρή αναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ, τη στήριξη σε έναν πυλώνα δημοσίων τραπεζών, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και κυρίως την ανάκληση των εισοδηματικών μέτρων προκειμένου να κινηθεί η αγορά και η οικονομία, ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό κυρίως για τη νεολαία» .

«Δεν θα τον στηρίξουμε σε καμία περίπτωση» λένε στον Συνασπισμό

«Ε όχι και αντιπεριφερειάρχης υπό τον Αλέξη Μητρόπουλο» λέει ο κ. Αλαβάνος, αναφερόμενος σε πρόταση της Κουμουνδούρου

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της προς το παρόν η πλευρά του κ. Μ. Γλέζου. Αν και ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν ότι οι Ενεργοί Πολίτες, η συνιστώσα την οποία στηρίζει ο 88χρονος αγωνιστής της Αριστεράς, δεν συμφωνούν με τους χειρισμούς της Κουμουνδούρου γύρω από το θέμα των υποψηφιοτήτων. Ο ίδιος σε συνομιλία του με «Το Βήμα» δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του για τα «παιχνίδια ονοματολογίας, τα οποία δεν έπρεπε να έχουν θέση σε εμάς», όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά τη σκέψη να είναι ο ίδιος υποψήφιος τόνιζε ότι «δεν υπάρχει θέμα προσωπικού ενδιαφέροντος». «Το θέμα δεν είναι ατομικό. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ποια θα είναι η καλύτερη λύση. Εχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις. Είμαστε στο στάδιο της μελέτης τους και όχι σε φάση ανταγωνισμού ή διαγκωνισμού» έλεγε ο κ. Γλέζος, προκρίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς δε πώς βλέπει ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Αλαβάνου παρά τις διαφωνίες κάποιων συνιστωσών, το ιστορικό στέλεχος του χώρου σχολίασε: «Κανείς δεν περισσεύει. Είναι μια ξεχωριστή πολιτική φυσιογνωμία

«Ο πολιτικός εκβιασμός ως μέσο άσκησης πολιτικής δεν μπορεί να είναι αποδεκτός» απαντά ο κ. Μπαλάφας εκ μέρους του ΣΥΝ

που έχει παίξει σημαντικό ρόλο και πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει στον αγώνα».

Οσον αφορά την Κουμουνδούρου, οι επιτελείς του ΣΥΝ εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι ο κ. Αλ. Αλαβάνος έχει δρομολογήσει την υποψηφιότητά του, ξεκαθαρίζοντας ότι από την πλευρά τους δεν πρόκειται να υπάρξει στήριξή του σε καμία περίπτωση. Την ίδια στιγμή αφήνουν να εννοηθεί ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας τού άλλοτε προέδρου του κόμματος φέρνει ντε φάκτο ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, η τύχη του οποίου θα κριθεί μαζί με την επιλογή των υποψηφίων. Πολλοί άλλωστε φοβούνται ότι όπως οδεύουν τα πράγματα, το συμμαχικό μόρφωμα ζει και πάλι το φάσμα της διάσπασης. Υπό το πρίσμα αυτό, στον ΣΥΝ θεωρούν τη στάση του κ. Αλαβάνου υπονομευτική. Οπως λένε χαρακτηριστικά: «Ο Αλαβάνος ζητεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος δεν τον στήριξε ούτε στις εκλογές» και τον παρομοιάζουν με «πολιορκητικό κριό» που λειτουργεί ανταγωνιστικά και δεν ευνοεί τη συνεννόηση και τη σύγκλιση. «Σε κάθε περίπτωση, ο πολιτικός εκβιασμός ως μέσο άσκησης πολιτικής δεν μπορεί να είναι αποδεκτός» δηλώνει σχετικά ο κ. Γ. Μπαλάφας εκ του ηγετικού πυρήνα της Κουμουνδούρου. Οσον αφορά το σενάριο που παρουσίασε ο ΣΥΝ να είναι ο κ. Αλαβάνος εάν το επιθυμεί αντιπεριφερειάρχης υπό τον κ. Αλ. Μητρόπουλο σε περίπτωση που ο τελευταίος ηγηθεί του ψηφοδελτίου, ο κ. Αλαβάνος δεν το συζητεί καν, επιβεβαιώνοντας ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του.