Ενας ασυγκράτητος όχλος. Ενα συνονθύλευμα ηλικιών, προελεύσεων, πιθανώς και επιδιώξεων. Αλλοι ήθελαν, ίσως, απλώς να ξεσπάσουν, να εξωτερικεύσουν την οργή τους. Αλλοι φαίνεται να επεδίωκαν τη μετωπική σύγκρουση με την Αστυνομία, σε ένα «τανγκό» που κρατά χρόνια. Και κάποιοι τρίτοι να σπείρουν ξανά δαιμόνια ευθείας αμφισβήτησης των δημοκρατικών, κοινοβουλευτικών θεσμών, ανοίγοντας το κουτί της ακροδεξιάς Πανδώρας. Σύμφωνα μάλιστα με τις μαρτυρίες απεργών και συνδικαλιστών, οι τελευταίοι μόνο «αυθόρμητα» και «ανοργάνωτα» δεν βρέθηκαν μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη. «Είχαν ντουντούκα. Από την ντουντούκα ακούσαμε πρώτα το σύνθημα “να καεί, να καεί το μπ…. έλο, η Βουλή”, που πέρασε μετά στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι κραύγαζαν και χειρονομούσαν απειλητικά. Και μετά το μείγμα αυτό του ανεξέλεγκτου όχλου, φρικιά, μπράβοι, κατ΄ επάγγελμα τραμπούκοι, φυσιογνωμίες τουλάχιστον περίεργες, παρασύροντας και ένα ετερόκλητο πλήθος που φαινόταν αρχικώς απλώς να “χαζεύει” τα τεκταινόμενα, κινήθηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις πάνω στο προαύλιο της Βουλήςκραυγάζοντας “κλέφτες, κλέφτες”» αφηγείται ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Στάθης Ανέστης.

Ο κ. Ανέστης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο ύψος των «λουλουδάδικων», με την αντιπροσωπεία των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που επρόκειτο να ανέβει τη Βασιλίσσης Σοφίας για να παραδώσει το ψήφισμα της απεργίας στον Πρόεδρο της Βουλής. Στον κ. Ανέστη προκαλεί εντύπωση η φυσιογνωμία «ενός εύσωμου, με ξυρισμένο κεφάλι, που κάλυπτε το πρόσωπό του με μαύρη μπλούζα. Στιγμές στιγμές φαινόταν να προτρέπει το πλήθος να επιτεθεί, κράδαινε ένα μεγάλο κομμάτι ξύλο, χειρονομούσε έντονα». Η φιγούρα του «εύσωμου» κυριαρχεί σε πολλές λήψεις των φωτορεπόρτερ. Οι «περίεργοι» πάντως τύποι είχαν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους λίγο νωρίτερα. «Βρέθηκαν ξαφνικά, από την Πανεπιστημίου, ανάμεσα στη δική μας κεφαλή, που ανέβαινε τη Βασιλέως Γεωργίου, στη “Μεγάλη Βρεταννία”, και στην ουρά των συναδέλφων του ΠΑΜΕ, που είχαν αρχίσει να κατεβαίνουν την Αμαλίας προς το Ζάππειο. Υπήρξαν αψιμαχίες ανάμεσα στην περιφρούρηση των συναδέλφων και διαφόρους που προσπαθούσαν να παρεισφρήσουν και τους εμπόδιζαν. Είχα πάντως την αίσθηση ότι το όλο πράγμα των δήθεν αυθόρμητα αγανακτισμένων και οργισμένων ήταν συντεταγμένο, οργανωμένο. Τα άτομα φαίνονταν “ζυμωμένα” με την αντίληψη ότι όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες και προετοιμασμένα για την έφοδο στο προαύλιο» σημειώνει ο κ. Ανέστης, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με τους εργαζομένους» .

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε αμέσως μετά το τέλος της προχθεσινής πορείας κατήγγειλε την έφοδο των «αγανακτισμένων πολιτών» ως «πράξη προβοκάτσιας, στρεφόμενη εναντίον των λαϊκών διεκδικήσεων» . Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΜΕ, «η προβοκάτσια διαδραματίστηκε σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Αρχικώςοι δήθεν τυχαία διασκορπισμένες ομάδες στην πλατεία Συντάγματος ξεκίνησαν να φωνάζουν “κλέφτες, κλέφτες”, ενώ ορισμένοι αποπειράθηκαν, χωρίς επιτυχία, να παρασύρουν διαδηλωτές σε έκτροπα. Εν συνεχείαμία ομάδα δέκα ανθρώπων άρχισε να τραγουδά τον Εθνικό Υμνο, ενώ άλλοι φορούσαν μπλούζες με τύπωμα την ελληνική σημαία. Τότε “έπεσε” για πρώτη φορά από την ίδια ομάδα το σύνθημα “να καεί, να καεί, το μπ….έλο η Βουλή”».

Η τρίτη φάση, πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες των στελεχών του ΠΑΜΕ, εξελίχθηκε μόλις η περιφρούρηση της διαδήλωσης, που στεκόταν μπροστά από τα φυλάκια του Αγνωστου Στρατιώτη, δέχθηκε φραστική επίθεση. «Εκτόξευαν χυδαία συνθήματα και απειλές εναντίον των φοιτητών και των εργαζομένων που περιφρουρούσαν τη διαδήλωση. “Εσείς φυλάτε τους κλέφτες“,“τους προστατεύετε (σ.σ.: τους βουλευτές) ” και άλλα διάφορα». Και επισήμαναν ότι «η έφοδος των φασιστοειδών και των “αγανακτισμένων” και το κυνηγητό τους με τα ΜΑΤ εξελίχθηκε τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά την αποχώρηση των τελευταίων μπλοκ του ΠΑΜΕ».

Καταστροφές
Αποζημιώσεις των πληγεισών επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κ. Μίχαλος. Σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποίησαν συνεργεία του ΕΒΕΑ, ζημιά υπέστησαν συνολικά 46 επιχειρήσεις του κέντρου. Συγκεκριμένα, σε 34 από αυτές σημειώθηκε θραύση υαλοπινάκων και σε 12 επιπλέον καταστροφή και κλοπή εμπορευμάτων, ενώ δύο επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.