Μια διάχυτη ανησυχία για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί την οικονομική κρίση αλλά και τις αναμενόμενες κοινωνικές αντιδράσεις διαπέρασε τη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για θέματα του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δέχτηκε το σφυροκόπημα των βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι στηρίζουν μεν την κυβέρνηση, ωστόσο δεν χάνουν ευκαιρία να διατυπώσουν την επιφυλάξεις και την κριτική τους για τα μέτρα. Ετσι στη συζήτηση έθεσαν πλήθος ερωτημάτων, από τη δίκαιη κατανομή των βαρών ως θέματα χρεών των νοσοκομείων και του ΟΣΕ, για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμπε στους αρμόδιους υπουργούς με τη φράση «άλλο εγώ, άλλο το άλλο υπουργείο» που έγινε σλόγκαν στο καφενείο της Βουλής.

Για μία ακόμη φορά τον τόνο έδωσε η κυρία Βάσω Παπανδρέου : «Τα μέτρα ήταν αναγκαία εδώ που φτάσαμε. Αν όμως λαμβάναμε μέτρα τον Οκτώβριο, ίσως δεν θα χρειαζόταν αυτό το σκληρό πακέτο» είπε. «Οταν καίγεται το σπίτι σου, δεν κάνεις διαρρύθμιση στα έπιπλα» πρόσθεσε. Ο κ. Ι.Κουτσούκος έφερε στη συζήτηση ένα θέμα που απασχολεί πολλούς βουλευτές αλλά και πολίτες, προκαλώντας ένταση με τον κ. Παπακωνσταντίνου: αν τελικώς θα επεκταθούν οι περικοπές ή αν θα τεθεί και θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. «Με τις περικοπές κατά 7% στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου επιχειρείται παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις του ιδιωτικού τομέα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εργοδότες» είπε. Επίσης αναρωτήθηκε πώς θα δικαιολογήσει τέτοιου είδους αποφάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε έντονα και απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επεκταθούν τα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, στο εσωτερικό της παράταξης αυξάνονται οι ψίθυροι για την απώλεια της ιδεολογικής φυσιογνωμίας του ΠαΣοΚ. «Δηλαδή,τι διαφορετικό θα έκανε ο Καραμανλής ή οποιοσδήποτε συντηρητικός ηγέτης;» ρωτούν. Τους προβληματισμούς αυτούς απηχούσε η ερώτηση του κ. Γ.Φλωρίδη : «Εμείς στηρίζουμε τα μέτρα. Το ΠαΣοΚ τα στηρίζει;» παρατήρησε. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του κ. Δ. Κουσελά. «Τα μέτρα είναι προφανώς έξω από το ιδεολογικό μας πλαίσιο και μόνο υπό το πρίσμα της σωτηρίας της χώρας από την πτώχευση μπορούν να γίνουν ανεκτά» είπε.

Ο κ. Κ.Γείτονας ζήτησε να βγουν οι υπουργοί και να στηρίξουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Τα μέτρα θα κριθούν από την αλληλεγγύη που θα δείξουμε.Επίσης θα πρέπει να γίνουν δεκτά από τις διεθνείς αγορές» επισήμανε. Ο κ. Ε. Νασιώκας επισήμανε ότι αν το ΠαΣοΚ έλεγε προεκλογικά αυτά που κάνει τώρα θα είχε κερδίσει σε αξιοπιστία και κύρος. Είπε επίσης ότι η καθυστέρηση στη στελέχωση των νοσοκομείων είχε ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί το έλλειμμά τους τους τελευταίους πέντε μήνες. Ο κ. Α.Μακρυπίδης αναρωτήθηκε: «Τα μέτρα είναι αναγκαία. Εχουμε πείσει όμως ότι είναι δίκαια; Το φορολογικό θα μπορούσε να ισορροπήσει την κατάσταση».